Šių asmenų identifikavimas bei sulaikymas – ilgo, kantraus ir kruopštaus Klaipėdos apskr. VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų bei ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroro darbo rezultatas.

Jau yra žinoma, jog organizuotoje grupėje veikė, kaip įtariama, bent penki asmenys – du 1977 m. ir 1984 m. gimę klaipėdiečiai, dvi jaunos, 1994 m. ir 1997 m. gimusios, merginos iš Tauragės rajono bei 1978 m. gimęs Plungės rajono gyventojas. Be jų, su šiais nusikaltimais siejamas ir vieno iš įtariamųjų brolis, gim. 1973 m., praneša Klaipėdos apskrities policija.

Vaidmenų pasiskirstymas organizuotoje grupėje buvo aiškus. Viena iš merginų ieškodavo tinkamų automobilių, t.y. tokių, kuriuose įrengta tik gamyklos apsaugos signalizacija. Juos, kaip įtariama, 1977 m. ir 1984 m. gimę klaipėdiečiai pavogdavo, o automobilių pervarymą, jų nurodymu, dažniausiai vykdydavo mergina, kuri į šią veiklą įtraukė ir savo seserį. Vogti automobiliai keliaudavo į Plungės rajoną, kur juos išardydavo arba suklastodavo automobilio identifikacijos numerius.

Apie organizuotos grupės veiklą liudija ir kratos metu rasta automobilių atrakinimui ir užvedimui skirta įranga, paruoštos metalinės plokštelės su naujais identifikacijos numeriais – VIN bei jų klastojimo įranga, kitų šalių automobilių registracijos dokumentai ir valstybiniai registracijos numeriai, automobilių užvedimo schemos.

Tyrimo metu nustatytos dvi vietos, kuriose rastos sandėliuojamos, galimai vogtų ir išardytų automobilių detalės, dalis iš jų – paruoštos pardavimui. Dalys galimai buvo realizuojamos ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

Kratos metu Plungės rajone buvo rastas 2016 m. liepos pabaigoje pavogtas automobilis „Toyota Prius“. Kiek vėliau rastas ir 2016 m. rugpjūčio pradžioje iš Pietinės g. Klaipėdoje pavogtas, Norvegijoje registruotas „Honda CR-V“. Dar du „Toyota“ markės automobiliai rasti jau perparduoti Vilniuje ir Kaune.

Pagal tyrimo metu surinktus duomenis, asmenys galimai padarė ne mažiau kaip šešias „Toyota“, BMW ir „Honda“ automobilių vagystes. Du iš įtariamųjų siejami su vagyste iš buto.

Kriminalinės policijos pareigūnai šiuo metu intensyviai dirba, siekdami nustatyti ir daugiau šios organizuotos grupės asmenų įvykdytų nusikaltimų. Neatmetama, kad įtariamųjų ratas gali didėti.

Iš sulaikytųjų ankščiau užsienyje už panašaus pobūdžio nusikaltimus teistas buvo tik 1977 m. gimęs įtariamasis.

Baudžiamasis kodeksas už svetimo turto pagrobimą dalyvaujant organizuotoje grupėje numato laisvės atėmimą iki 8 metų.