Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas praneša, kad sekmadienį Varėnos rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Marijampolė - Suvalkai, patikrinti sustabdė į Lenkiją beišvažiuojantį automobilį „Mercedes Benz Vito“ su Nyderlandų numeriais. Jį vairavo 26-erių rusų tautybės Nyderlandų pilietis.

Kartu važiavo 8 Afganistano piliečiai – 3 moterys, 3 vyrai ir 2 vaikai. Paaiškėjo, kad šie afganistaniečiai Lietuvoje yra pasiprašę prieglobsčio.

Vieni jų buvo sulaikyti liepos 1 d., kiti – liepos 28 d., kai neteisėtai perėjo sieną su Baltarusija ir įkliuvo Ignalinos rinktinės pasieniečiams. Kai po sulaikymo jie pateikė prieglobsčio prašymus, afganistaniečiai buvo apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje ir turėjo sulaukti sprendimų.

Prieglobsčio prašytojai turi teisę parai išeiti iš URC ir judėti Lietuvos teritorijoje. Panašu, kad afganistaniečiams Lietuva tebuvo tarpinė stotelė pakeliui į Vakarų Europą, nes nesulaukę savo prašymų išnagrinėjimo jie neteisėtai bandė sprukti iš šalies.

Dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną Nyderlandų piliečiui pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Pirmadienį priešpiet Kalvarijos užkardoje tebevyko afganistaniečių apklausa. Vairuotojas uždarytas į areštinę.