Už keiksmažodžius išvarė iš salės

„Iš kokio laikraščio būsite? Mums ne lygis, jei apie mums rašys studentai“, – teismo posėdžio pradžioje juos fotografuojančių žurnalistų klausinėjo kaltinamieji ir dar pamokė, kiek turi trukti „fotosesija“, kaip reikia stovėti, kai fotoaparatas rankose.

Kaltinamųjų šioje byloje yra devyni, tačiau penktadienį į teismą atvežti tik šeši, nes trys praėjusiame posėdyje buvo pašalinti iš bylos iki proceso pabaigos.

Tokį sprendimą priėmė bylą nagrinėjantis Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Dalius Jocys. Tąkart teisme kai kurie nusikaltėliai itin siautėjo, necenzūriniais žodžiais koneveikė teisme dalyvauti atsisakiusius nukentėjusiuosius.

Teisėjo Daliaus Jocio paprašyti nusiraminti kaltinamieji tik dar labiau įsišėlo: „Tu, asile, k..., išgama, b..., už ką pinigus gaunat? Varyk iš salės, visus nušalinsiu, čiulpsi, n...“. Teisėjas paskelbė pertrauką, o po jos perskaitė nutartį, kuria už triukšmavimą, plūdimąsi, keiksmus, necenzūrinių žodžių vartojimą, taip pat trukdymą dirbti iš posėdžių salės iki bylos baigties pašalino du aršiausius teisiamuosius – Darių Eriksoną ir Mindaugą Šimkų. Prieš tai D. Eriksonas tikino, kad byla prieš jį – suklastota. O priežastis – labai aiški: neva jis norėjo dalyvauti Seimo rinkimuose, reikėjo tam užkirsti kelią. Netrukus tokia pat lemtis – pašalinimas iš salės iki proceso pabaigos – ištiko ir Algirdą Karčiauską.

Laiške – krauju parašytos raidės ŽIV

Kaltinamai turto prievartavimu, žmonių terorizavimu, grasinimu susidoroti, pareigūnų įžeidinėjimu šioje byloje yra pareikšti jau minėtiems trims asmenims bei Romui Mickevičiui, Edgaras Jankūnui, Tomui Ginduliui, Edgarui Savickui, Ronaldui Jankauskui ir Žilvinui Navickui. Pastarasis dar yra kaltinamas ir tuo, jog melagingai pranešė apie Kelmės apylinkės teisme esantį sprogmenį.

Šioje baudžiamojoje byloje nagrinėjami nusikaltimai, įvykdyti nuo 2014 metų. Joniškio teisėjas iš Alytaus pataisos namų gavo voką, kuriame buvo E. Jankūno ir D. Eriksono laiškai. Juose grasinta nužudyti teisėją ir jo šeimos narius. E. Jankūno atžvilgiu šis teisėjas buvo priėmęs apkaltinamąjį nuosprendį. Iš šių ir kitų asmenų buvo reikalaujama įvairių pinigų sumų – nuo kelių tūkstančių litų iki 100 tūkst. eurų. Nurodytos bankų sąskaitos, į kurias liepiama pervesti pinigus. Laiške Telšių teisėjai grasinta paleisti žarnas ir pakabinti ant Kalėdų eglutės. Gąsdinta nužudyti ne tik Akmenės teisėją, nagrinėjusį R. Mickevičiaus bylą dėl turto prievartavimo, bet ir jo šeimos narius, jei neperves 5 tūkst. eurų.

Į kai kuriuos laiškus buvo įdėti ir skutimosi peiliukai, taip siekiat sustiprinti įspūdį, jog grasinimai bus įvykdyti. Dar keliuose laiškuose buvo išdėstyti grasinimai užkrėsti ŽIV, šios trys didžiosios raidės laiške buvo parašytos krauju.

Aštuoni iš devynių kaltinamųjų yra teisti už tokio pobūdžio nusikaltimus – grasinančių laiškų siuntinėjimą, turto prievartavimą. Vieninteliam R. Jankauskui tokie kaltinimai yra debiutas.

Kaltinamieji teisme atsisakė duoti parodymus, todėl buvo pagarsinti tie, kurie duoti ikiteisminio tyrimo metu. Ne visi kaltinamieji pripažino savo kaltę. Kai kurie aiškino, kad ne jie rašė tuos baisius laiškus, o kažkas kitas, pasinaudojęs jų vardu. Tačiau po atliktų rašysenos ekspertizių nekilo dvejonių, kieno tai darbas.

Visi kaltinamieji šiuo metu įvairiose laisvės atėmimo vietose atlieka anksčiau paskirtas bausmes. Valstybės kaltinimą palaikantis Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Saulius Kulikauskas teigė, jog kaltinamieji grasinančius laiškus, kuriuose reikalavo ir pinigų, rašė veikiausiai todėl, kad norėjo įvairovės. „Jie norėjo būti vežiojami į teismą, kiti siekė, kad iš vienos laisvės atėmimo vietos būtų perkelti į kitą. Pavyzdžiui, vienas kaltinamųjų nurodė, kad jo siekis buvo ištrūkti iš Alytaus patisos namų, nes ten siaučia ŽIV, į kitą laisvės atėmimo įstaigą“, – kalbėjo prokuroras.

Apeliavo į mokesčių mokėtojų pinigus

Jis penktadienį teisme sakė baigiamąją kalbą. Prokuroras teismo prašė visus kaltinamuosius pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų ir skirti realias laisvės atėmimo bausmes.

Jas subendrinus su jau paskirtomis bausmėmis, prokuroras prašė R. Mickevičių įkalinti 15 metų, E. Jankūną – 4 metus ir 3 mėnesius, T. Gindulį – 18 metų, M. Šimkų – 20 metų, E. Savicką – 18 metų ir 6 mėnesius, A. Karčiauską – 14 metų ir 6 mėnesius, D. Eriksoną – 7 metus ir 6 mėnesius, R. Jankauską – 1 metus ir 10 mėnesių, Ž. Navicką – 16 metų.

Kai prokuroras skaitė savo baigiamąją kalbą, kaliniai jam demonstravo nepagarbą. „Gali garsiau skaityti, aš nieko negirdžiu“, – prokurorui lyg savo sėbrui rėžė vienas kaltinamųjų.

Daugelio prieš teismą Klaipėdoje stojusių nusikaltėlių gyvenimo didelė dalis jau praleista už grotų. 31 metų R. Mickevičius teistas 35 kartus, 36 metų T. Gindulis – 27, 32 metų E. Savickas – 32, 23 metų A. Karčiauskas – 22 kartus. Vyriausiasis – 40 metų Ž. Navickas teismų nuosprendžių klausėsi jau 18 kartų.

Tačiau kaltinamųjų gynėjai prašė kalinius dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų išteisinti. „Ši byla tokia rezonansinė, nes buvo paliestas ne tas fonas nukentėjusiųjų, kurių net nepamatėme, todėl kyla klausimas, ar yra nukentėjusiųjų“, – savo kalbą pradėjo R. Mickevičiaus gynėjas Antanas Lekstutis.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti 15 asmenų, tačiau tik vienas atvyko duoti parodymų, kiti atsisakė tai daryti, jie nereikalauja atlyginti neturtinę žalą, o tik siekia teisingumo.
„Visi tie nukentėjusieji yra išsilavinę žmonės ir turėjo suprasti, ar tie atsiųsti laiškai turi prasmę. Reikėjo iš tų laiškų pasijuokti ir viskas, o dabar tokia byla, eikvojamos valstybės lėšos“, – dėstė A. Lekstutis.

Jo žodžius palaikė ir kitų kaltinamųjų gynėjai. Esą nukentėjusieji turėjo suprasti, kad tie laiškuose išsakyti grasinimai niekaip negalėjo būti įvykdyti, nes juos rašę asmenys yra įkalinti. „Gal tie laiškai buvo tik protestas prieš teismų sistemą, gal čia socialinio chuliganizmo apraiškos, tačiau kaltinimai dėl grasinimų susidoroti ir turto prievartavimo tikrai yra nepagrįsti“, – aiškino kiti advokatai.

Iš kaltinamųjų kalbėti panoro tik vienas. „Teismo prašau atsižvelgti į tai, kad teisėjai yra protingi žmonės. Jei mes būtume norėję realiai gauti pinigų, tai tikrai laiškuose nebūtume nurodę savo asmens kodų, banko sąskaitų. Vien dėlto, kad žmogus norėjo pasivažinėti iš pataisos namų į teismą, jo negalima bausti dvejų metų laisvės atėmimo bausme. Juk tuos dvejus metus jis praleis už grotų ir jį išlaikyti turės mokesčių mokėtojai. Prašau mane bausti už tai, kad įžeidžiau tam tikrus asmenis, o ne už tai, kad grasinau, prievartavau turtą. Labai atsiprašau tų, kuriuos savo laiškais įžeidžiau. Aš jau 10 metų sėdžiu už grotų, laisvėje neturiu draugų, todėl savo grasinimų susidoroti niekaip negalėčiau įvykdyti, juk neprašysiu, kad šeimos nariai tai padarytų“, – kalbą rėžė E. Savickas.

Kai teisėjas D Jocys paskelbė, jog teismas nuosprendį šioje byloje skelbs spalio 26 dieną, iš kaltinamųjų vėl pasipylė keiksmai: „Eik tu na..., kiek ilgai laukti reikės“.