Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius ketvirtadienį toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Kazimiežas Babičius (Kazimiež Babič) kaltinamas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, jų platinimo nepilnamečiams bei kontrabandos.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad K. Babičius narkotines medžiagas pardavė ne mažiau kaip tris kartus, tačiau nustatyti buvo tik du pirkėjai.

Dar tris nepilnamečius iš Nemenčinės jis narkotikais pavaišino – jie nebuvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tačiau buvo apklausti ne tik policijoje, bet ir teisme.

Bylos duomenimis nustatyta, kad K. Babičius narkotines medžiagas užsisakydavo JAV registruotoje interneto svetainėje, o į savo namus paštu siuntėsi ne mažiau kaip penkis kartus. Už narkotikus jis buvo sumokėjęs beveik 500 eurų.

Prokurorai išsiaiškino, kad psichotropinės medžiagos AB-Chminaca miltelių K. Babičius užsisakė nuo 2014 m. lapkričio iki 2015 m. rugsėjo. Paskutinysis užsakymas buvo lemtingas – oro paštu siunčiamas siuntas peržiūrėję muitinės pareigūnai pastebėjo miltelius ir nutarė juos patikrinti.

Po tyrimo pareigūnams nekilo abejonių, kad pašto siuntoje yra psichotropinės medžiagos, todėl K. Babičiui buvo išsiųstas pranešimas apie gautą siuntinį. Kai jis atvyko atsiimti, siuntinys buvo išduotas, bet netrukus jaunuolis buvo sulaikytas.

Įtariamojo namuose pareigūnai atliko kratą, bet daugiau nieko draudžiamo, išskyrus iš užsienio atsisiųstus narkotikus nerado.

Pašto siuntoje buvo 2,565 g AB-Chminaca miltelių, o koks tikslus kiekis juose buvo psichotropinės medžiagos, turėjai negalėjo nustatyti, nes Lietuvoje nėra šio cheminio jungtinio pamatinės medžiagos.

K. Babičius neneigė, kad siuntėsi miltelius, tačiau tikino, kad jų neplatino. Jis teisinosi, kad kvaišalus suvartodavo pats, kartais pavaišindavo ir draugus.

Paaiškėjo, kad kad narkotikus jis rūkydavo Nemenčinėje arba šalia jos esančiame Punžonių kaime – miltelius garindavo su acetonu, sumaišydavo su mairūnu bei išdžiovindavo, ir gautą mišinį cigaretės pavidalu bei rūkant per butelį vartojo pats bei platino vaišindamas savo draugus.

Jeigu teisme pasitvirtins kaltinamajam pateikti kaltinimai, jam grės laisvės atėmimo net iki dvylikos metų bausmė.