Stanislovas Dambrauskas (38 m.) ir Andrius Dambrauskas (34 m.) prisipažino perduodavę imigrantus (kartais iki 100) įdarbinimo agentūroms, kurios siųsdavo juos dirbti dideliuose ūkiuose ir gamyklose, informuoja theguardian.com.

Pagrindinis lietuvių pasipelnymo šaltinis buvo patalpų pernuomojimas imigrantams Visbene. Neretai jie apgyvendindavo po 9 žmones trijų miegamųjų name. Kartais darbininkų atlyginimus pervesdavo tiesiai broliams į sąskaitas, jie išskaičiuodavo pinigus už nuomą, vežimą į darbą, o likusią dalį pervesdavo darbininkams.

Teisėjas Garethas Hawkesworthas, skaitydamas nuosprendį, pasakė broliams: „30 mėnesių sukčiavote, išnaudojote savo tautiečius.“ Teisėjas pridūrė, kad broliai melavo atvykstantiems iš Lietuvos imigrantams – žadėdavo jiems kur kas didesnį atlyginimą, nei įmanoma uždirbti JK.

Kiek anksčiau šiais metais įkliuvo organizuota nusikalstama latvių grupė Visbene – ji išnaudojo imigrantus iš Rytų Europos – nelegaliai juos įdabindavo prekybos centruose. Latviai taip pat plovė pinigus ir organizuodavo fiktyvias santuokas tarp atvykėlių iš Rytų Europos ir azijiečių.

Prokuroras Dambrauskų bylos nagrinėjime informavo, kad darbininkus įdarbindavo per agentus Lietuvoje, kurie imdavo už paslaugą mokestį, o tai JK nelegalu. Įdarbinamuosius įspėdavo niekam nesakyti, ką dirba, priešingu atveju grasindavo baudomis. Atvykusius į Londoną imigrantus surinkdavo ir nuveždavo į Visbeną, ten apgyvendindavo ankštuose namuose, kur už kambarį tekdavo mokėti po 60 svarų savaitei.

Už darbą ūkiuose mokėdavo mažiau nei šalyje nustatytas minimumas, neišduodavo atsiskaitymo lapelių. Darbininkams išskaičiuodavo iš atlyginimo už kelionę į darbą, net jei ūkiuose ar gamyklose kartasi darbo nebūdavo.

Dambrauskai vežiodavo darbininkus į darbo vietas, nors neturėjo tam leidimo. Jie įkliuvo teisėsaugininkams iš dalies dėl kaimynų skundų.

Teisėjas sakė atsižvelgęs į tai, kad surasti darbininkų prašydavo legalios įdarbinimo agentūros, be to, darbininkų atžvilgiu nebuvo naudojama jėga, nevyko pinigų plovimas. Teisėjo teigimu, Dambrauskams buvo sunkiau suprasti sutarti ir dėl kalbos barjero.

Andrius Dambrauskas nebuvo teistas, o jo brolis Stanislovas buvo du kartus teistas JK už vagiliavimą parduotuvėje ir vogtų daiktų pardavinėjimą. Lietuvoje jis buvo teistas penkis kartus už vagystę ir neteisėtą ginklų laikymą.