Masturbuotis viešoje vietoje nėra nusikaltimas. Toks sprendimas buvo priimtas Italijos aukščiausiajame teisme. Nepadorūs veiksmai, kaip buvo išaiškinta, nėra laikytini nusikalstamais net tada, jei asmuo tai daro su akivaizdžiu tikslu būti stebimu aplinkinių.

Italijos aukščiausiajam teismui teko svarstyti 69 metų vyro, sučiupto Katanijoje ir apkaltinto masturbavimusi viešoje vietoje, bylą.

Tik kaip Pietro L. įvardijamas asmuo buvo pripažintas kaltu dėl to, kad matant pašaliniams išsitraukė lytinį organą ir masturbavosi priešais studentus Katanijos universiteto teritorijoje.

Kaip skelbiama vietos leidinyje „La Repubblica“, Katanijos miesto prefektas ir apeliacinis teismas sutarė, kad vyrui turėtų būti skirta trijų mėnesių kalėjimo bausmė ir 3 420 eurų dydžio bauda.

Vis dėlto Aukščiausiojo teismo teisėjai nusprendė, kad „tokie veiksmai pagal įstatymus nėra laikytini nusikaltimu“.

Paskelbdamas tokį sprendimą teismas neatsižvelgė į tai, kad nuosprendis buvo priimtas dėl nepadoraus elgesio viešoje vietoje.
Pietro L. byla bus sugrąžinta Katanijos prefektui, kuris dar kartą priims nuosprendį. Aukščiausiasis teismas nurodė, kad vyrui turi būti skirta 5–30 tūkst. eurų bauda. Tikslią sumą turi nustatyti vietos teismas.

Paskelbdami sprendimą Aukščiausiojo teismo teisėjai atkreipė dėmesį į pernai Italijos parlamento priimtą įstatymą, pagal kurį slankiojimas merginų dažnai lankomose vietose ir noras būti pamatytam masturbuojantis neturi būti laikomas nusikaltimu.

Anot teisėjų, tai yra pakankamas pagrindas atšaukti Pietro L. paskelbtą nuosprendį ir nutraukti jo bylos svarstymą.

Pastaruoju metu būta ne vieno panašaus visų nuostabą sukėlusio atvejo. Galima paminėti, pavyzdžiui, Švedijos piliečio, sučiupto masturbuojantis Stokholmo paplūdimyje, išteisinimą nepripažinus, kad jo veiksmai prilygo seksualiniam išpuoliui, nes nebuvo nukreipti į konkretų asmenį.

Jungtinėje Karalystėje už masturbavimąsi viešoje vietoje paprastai skiriama 14 dienų įkalinimo bausmė. Beje, įkalinimo trukmė gali skirtis, atsižvelgiant į įvairias aplinkybes. Masturbavimasis laikomas nusikaltimu remiantis 1847 m. miesto policijos taisyklių įstatymo 28 skyriumi, kuriame nurodoma, kad sąmoningas nepadorus kūno demonstravimas gatvėje arba viešoje vietoje yra laikomas nusižengimu.

Egzistuoja nepagrįstas mitas, kad Indonezijoje už masturbaciją tenka atsisveikinti su galva. Iš tikrųjų taip nėra. Kaip pranešė Indonezijos ambasados informacijos skyriuje dirbantis tarnautojas, didžiausia valstybės įstatymų pagal 281 straipsnį numatyta bausmė – 32 mėnesiai kalėjimo.