„Kai mane persekiojo policija, nestojau, nes išsigandau – buvau išgėręs alaus ir neturėjau teisės vairuoti automobilį“, – per apklausą nurodė 34 metų Aleksandras Bitiukovas. Jam buvo nustatytas 0,84 prom. girtumas.

Už daugybę šiurkščių pažeidimų A. Bitiukovas sulaukė bausmės – Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ingrida Mikužytė nutarė jam skirti 30 parų arešto bausmę. Anot teismo, tai griežčiausia įstatyme numatyta sankcija, kokia gali būti skirta pažeidėjui – kitomis priemonėmis nebūtų pasiekti nubaudimo tikslai, nes A. Bitiukovas ir anksčiau ne kartą buvo baustas už pavojingus pažeidimus.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomas A. Bitiukovas išgarsėjo po incidento liepos 19 d., kai apie 18 val. Vilniuje, Ateities g. esančioje „Statoil“ degalinės plovykloje iš moters, kuriai sudavė buteliu per galvą ir susigrūmė, atėmė šiai priklausantį automobilį „Hyundai“ ir išvažiavo.

Nukentėjusi moteris apie pagrobtą automobilį iš karto pranešė bendruoju pagalbos telefonu, nusikaltimu įtariamo vyro ėmė ieškoti gatvėse patruliuojantys pareigūnai. O A. Bitiukovas tuo metu kuo ramiausiai nuvažiavo į Dvarčonis pas savo uošvę – manė, kad ji paskolins pinigų. Alkoholiui, nes norėjosi dar išgerti.

Kai pinigų vyras negavo, vėl sėdo prie „Hyundai“ vairo ir važinėjosi po Vilnių – aplankė draugus, o galop apie 21.45 val. buvo pastebėtas pareigūnų Saulėtekio al. Kai šie bandė automobilį sustabdyti, A. Bitiukovas tik padidino greitį ir nuvažiavo link centro.

Pareigūnai bėglį ėmė persekioti – A. Bitiukovas nereagavo į reikalavimus sustoti, nors jį patruliai persekiojo įjungtais švyturėliais ir specialiais garsiniais signalais.

Vairuotojas, kurio automobilis skriejo viršydamas 100 km/val. greitį, net nereaguodavo į draudžiamus raudonus šviesoforų signalus, taip sukėlė grėsmę. O sostinės centre, Žygimantų gatvėje, automobilis užvažiavo ant šaligatvio ir taip kelė pavojingas situacijas tuo metu ėjusiems pėstiesiems ir važiavusiems dviračių vairuotojams – šie buvo priversti staigiai keisti judėjimo greitį ir imtis veiksmų savo saugumui užtikrinti.

A. Bitiukovo vairuojamas pagrobtas „Hyundai“ sustojo tik prie Žaliojo tilto, kai pareigūnai nusprendė blokuoti vietą, kurios atkarpoje turėjo pasirodyti bėglys. Bet ir pamatęs stovinčius policijos automobilius vairuotojas nesustojo – gaudynės baigėsi tik tada, kai jis atsitrenkė į policijos automobilį.

Staigiai išlipę iš tarnybinio automobilio pareigūnai nubėgo sulaikyti vairuotojo – jis buvo agresyviai nusiteikęs, nevykdė teisėtų reikalavimų, vienam pareigūnui bandė suduoti kumščiu, bet šis jį sutramdė panaudodamas elektrošoką.

Tačiau net ir tada A. Bitiukovas nenurimo – panaudojus jėgą buvo ištrauktas iš automobilio, paguldytas ant žemės, jam uždėti antrankiai už nugaros.

Bėglio pagrobtas automobilis buvo apgadintas, dėl pagrobimo policija dar atlieka ikiteisminį tyrimą.

Policijoje A. Bitiukovas per apklausą prisipažino dėl jam inkriminuotų administracinių teisės pažeidimų, tačiau į teismą, kuriame buvo nagrinėjama jo byla, neišreiškė noro atvykti.

Jo apklausos protokole nurodyta, kad pažeidėjas gailisi. Jis pasakojo, kad tądien atėjo į degalinę jau būdamas išgėręs alaus.

„Pamačiau automobilį „Hyundai“, kuris įvažiavo į plovyklą, todėl priėjęs prie vairuotojos atėmiau raktelius, nors iš pradžių dar teko su ja susigrumti, – pasakojo A. Bitiukovas. – Tada sėdau už automobilio vairo ir jį užvedęs, nuvažiavau į Dvarčionis, norėjau pas uošvę paprašyti pinigų alkoholiui, bet ji nedavė. Po to nuvažiavau prie parduotuvės „Maxima“, po to važiavau kažkur pas draugus, vėliau važiavau link Vilniaus centro. Bet prie Saulėtekio al. mane pradėjo stabdyti policijos pareigūnų ekipažas, nestojau ir nuvažiavau link Vilniaus centro. Atsimenu, kad prie Žaliojo tilto buvau sulaikytas policijos pareigūnų, o kaip įvyko eismo įvykis, neatsimenu.“

Administracinio teisės pažeidimo bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad A. Bitiukovas padarė daugybę Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų, dėl ko kėlė didelę grėsmę ne tik eismo dalyviams, bet ir pėstiesiems.

Kaip pažymėjo teismas, A. Bitiukovas prieš dvejus metus buvo praradęs teisę vairuoti – prie automobilio vairo buvo sulaikytas neblaivus, tada jam nustatytas 2,46 prom. girtumas.

Skirdama įstatyme maksimalią arešto nuobaudą, teisėja I. Mikužytė pažymėjo, kad A. Bitiukovui už anksčiau padarytus KET pažeidimus buvo skirtos baudos su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu, tačiau paskirtos baudos, akivaizdu, teigiamos įtakos jo elgesiui nepadarė.

„Pažymėtina, kad nepaisant to, jog nustatyta A. Bitiukovo atsakomybę lengvinanti aplinkybė – gailėjimasis, teismas, atsižvelgdamas į aplinkybes dėl jo padarytų pažeidimų pobūdžio, vertina, kad ši atsakomybę lengvinanti aplinkybė negali nusverti itin didelio jo padarytų pažeidimų pavojingumo, todėl ji, sprendžiant administracinės nuobaudos skyrimo klausimą, nevertintina kaip galinti daryti reikšmingą įtaką nustatant administracinės nuobaudos dydį“, – nurodė A. Bitiukovą į areštinę atlikti bausmės pasiuntusi teisėja.