Šio drastiško išpuolio objektu buvo prieštaringos reputacijos viešbučio-restorano "Sfinksas", įsikūrusio senajame Žaliakalnyje, savininkas Rimas Jakubauskas. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) pareigūnams šis keturiasdešimt aštuonerių metų verslininkas, besisukiojantis ir "daktarų", ir "daškinių" aplinkoje, žinomas Gipso pravarde.

Viskas truko akimirksnį

R.Jakubauskas užpultas po bendradarbių vakaronės “Sfinkso” restorane vežantis į namus vos prieš mėnesį jam priklausančiame to paties pavadinimo viešbutyje administratore įsidarbinusią merginą. Manoma, kad Gipsą tenorėta pagąsdinti: išpuolio rengėjai neturėjo tikslo jo nušauti.

Apie šį įvykį judrioje Vilijampolės sankryžoje 22.12 val. policijai pranešė apšaudyto “Mercedes Benz” keleivė, ant kurios, slėpdamasis nuo kulkų, užvirto automobilį vairavęs bosas. Mergina šaukė, jog ką tik Varnių gatvėje sušaudytas vairuotojas.

Nors, redakcijos duomenimis, šį įvykį matė dar mažiausiai trys žmonės (priešais esančio restorano “Alkava” barmenas ir du prie lango sėdėję klientai), visi jie panoro likti šešėlyje.

Restorano darbuotojai vakar “Kauno dienai” perpasakojo išvakarėse dirbusio kolegos, mačiusio išpuolį per restorano langą, žodžius: “Nuo Varnių tilto prie sankryžos, kurioje tuo metu degė raudona šviesa, dideliu greičiu atlėkė sportinio tipo motociklas. Juo važiavę du asmenys buvo su šalmais. Vienas iš jų, sėdėjęs keleivio vietoje, iššovė kelis kartus į viduryje gatvės stovėjusį juodą automobilį ir skubiai, tokiu pačiu greičiu, grįžo atgal”.

Viskas truko akimirksnį. Pirminiais duomenimis, net nespėjo įsižiebti žalia šviesa.

Svarbiausi liudytojai pasišalino?

Vienas ties sankryža, kurioje surengtas šis išpuolis, gyvenantis kaunietis vakar “Kauno dienai” pasakojo, jog šūvius gatvėje, už lango, bei dideliu greičiu nuvažiuojančią transporto priemonę išgirdo gulėdamas lovoje ir žiūrėdamas televizorių. “Kažkas ką tik rimtai pasišaudė”, - buvo jo pirmieji žodžiai žmonai pakeliui prie lango.

Pašnekovo teigimu, prie sankryžos stovėjo tikrai ne vienas automobilis.

Tačiau užsidegus žaliai šviesai liko tik trečiąja eismo juosta važiavęs mersedesas. Greta automobilio gatvėje blaškėsi baltai vilkinti mergina. Susiėmusi už galvos, ji kažkam skambino. Ant priekinio keleivio sėdynės buvo parkritęs sužeistas vyriškis.

Netrukus pradėjo rinktis žmonės (kai kurie iš jų, išgirdę apie “susišaudymą”, atmynė įvykio vieton dviračiais). Atvyko kelios policijos automašinos bei greitoji. Netrukus įvykio vieta apjuosta juostomis su užrašu.

Pridengė keleivę savo kūnu

Įvykio vieton sugužėjo nemažos Kauno teisėsaugininkų pajėgos. Apšaudyto automobilio bei išpuolio vietos apžiūra užtruko iki pirmos nakties. Labiausiai ieškota kulkų, sutrupinusių mersedeso vairuotojo langą, tūtelių. Tačiau, pirminiais duomenimis, nieko, už ko būtų galima užsikabinti, neaptikta.

Apsistota ties prielaida, kad galimai panaudotas revolveris arba koks nors savadarbis įtaisas, užtaisomas labai smulkaus kalibro šovinukais. Ši prielaida - versijos, kad Gipsą tenorėta pagąsdinti, pagrindas.

Įvykio vietoje sužeistąjį apžiūrėję medikai konstatavo, kad visos šautinės bei duženų padarytos žaizdos - kairėje vyriškio kūno pusėje. Jų aptikta ir krūtinėje, ir rankoje, ir pilve, ir kojoje.

Iš pradžių sunku buvo patikėti, kad tai padaryta neperšovus vairuotojo durelių: sutrupintas tik jų stiklas. Manoma, kad šauta būtent per jį, tačiau vairuotojas spėjo laiku sureaguoti ir nugriūti keleivės pusėn, savo kūnu nuo šūvių pridengdamas ir ją.

Su bosu buvo pakeliui

Sužeistojo teigimu, užpuolikų išvaizda jam nerūpėjo. Kad neįsidėmėjo, kaip jie atrodo, vakar “Kauno dienai” sakė ir Gipso keleivė, prisipažinusi, kad dar neatsigavo nuo patirto šoko. Mergina įsitikinusi, kad tapo atsitiktine šio nemalonaus įvykio liudytoja: “Sfinkso” viešbutyje administratore ji įsidarbino per įdarbinimo agentūrą.

Tą pirmadienio vakarą bendradarbiai minėjo trečiąsias bendrovės veiklos metines, tačiau jokio ypatingo pokylio nebuvo. Ji išgėrusi tik simbolinę šampano taurę. Bosas, merginos patikinimu, visai negėrė. Viešbučio savininkas gyvena Lapėse, ir jiems buvo pakeliui į namus.

Kiti “Sfinkso” darbuotojai bendrauti su žiniasklaida vakar nenorėjo. Į išpuolio vietą buvo atvykę ir sužeistojo draugai, ir artimieji. Juos išsikvietė pats R.Jakubauskas, sužeidimo metu nepraradęs sąmonės. Atsipeikėjęs po patirto šoko, jis iš rankų nepaleido mobiliojo ryšio telefono.

Tiesa, išlipti pats iš automobilio jis nepajėgė. Padėjo greitosios medikai, nunešę sužeistąjį neštuvais. Greitosios automobilį į Klinikas lydėjo policijos, kuri nuo to vakaro pradėjo sužeistąjį saugoti, automašina.

Klinikų medikai suskaičiavo R.Jakubausko kūne apie dešimt šautinių žaizdų. Konstatavus, kad pavojus paciento gyvybei negresia, jis operuotas tik išaušus rytui. Operacija užtruko ilgiau, nei planuota. Pirminiais duomenimis, susidurta su komplikacijomis, dėl kurių vakar medikai neleido pareigūnams oficialiai apklausti paciento.

Reikia visuomenės pagalbos

Pirminiais duomenimis, prieš operaciją Gipsas tvirtino nieko dėl šio išpuolio organizavimo neįtariantis. Jo sužalojimo aplinkybes tiria Vyriausiojo policijos komisariato Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyrius, o ne Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyba (ONTT), kaip dažniausiai būna tokiais atvejais, nors jos pareigūnai taip pat buvo išpuolio vietoje.

Minėtas faktas perša prielaidą, kad kol kas pareigūnai nelinkę sieti vakarykščių įvykių Vilijampolėje su galimu santykių aiškinimusi tarp miesto organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų. Kol kas tyrimas pradėtas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Tolesnė jo eiga priklausys nuo medikų verdikto apie R.Jakubausko sužalojimus.

Įvykį tiriantys pareigūnai prašo atsiliepti asmenis, mačiusius šį išpuolį arba ką nors apie jį žinančius. Skambinti šiais telefonais Kaune: 30 31 77, 30 33 47, 30 34 40 arba 02.

Visa informacija - operatyvinė

Nors ONTT užfiksavusi Gipsą bendraujant su įvairių Kauno nusikalstamų grupuočių atstovais, kol kas visa apie jį turima informacija - tik operatyvinio lygio: R.Jakubauskas neteistas.

Operatyvininkų duomenimis, Gipsui priklauso ne tik jau minėtas prieštaringos reputacijos viešbutis bei restoranas, kuriame ne kartą pobūvius rengė įvairūs Kauno organizuoto nusikalstamumo pasauliui priskiriami asmenys, bet ir kai kurios miesto degalinės.

Gipsas siejamas ir su cigarečių kontrabanda, todėl neatmetama, kad vakarykštis pasikėsinimas į jį gali turėti ryšį su praėjusią savaitę dalį Vaišvydavos iš lovų išvertusiu sprogimu. Iki šiol Gipsas sugebėjo rasti bendrą kalbą su daugeliu ONTT akiratyje esančių “berniukų”, nors pastarieji tarpusavyje ir konfliktavo.

Tačiau priežastis, kodėl Gipsą nuspręsta pamokyti, gali būti kur kas banalesnė.

Be to, jau kelis mėnesius Kauno ekonominė policija tiria pagal R.Jakubausko pareiškimą dėl sukčiavimo iškeltą baudžiamąją bylą. Joje pareiškėjas turi nukentėjusiojo statusą. Byla susijusi su žemės grąžinimo peripetijomis.