Sekmadienį popiet Pagėgių rinktinės Plaškių užkardos pasieniečiai stebėjimo įranga užfiksavo Nemunu plaukusį katerį, kuris sustojo pakrantėje ties Pagėgių savivaldybės Lazdėnų kaimu. Atlikti tokiais atvejais įprasto katerio ir juo plaukusių asmenų patikrinimo VSAT pareigūnas nuvyko tarnybiniu visureigiu „Nissan Patrol“.

Šioje vietovėje prie upės privažiuoti automobiliu neįmanoma – tam trukdo tankūs krūmai bei medžiai, skardis.

Netoli šlaito visureigį palikęs pareigūnas nusileido į pakrantę ir patikrino čia stovėjusį Lietuvoje registruotą katerį ir juo pramogavusių asmenų dokumentus, praneša VSAT.

Iš viso kelis šimtus metrų pėsčiomis suvaikščiojęs pasienietis netrukus grįžo prie automobilio ir rado jį apgadintą.

Neabejojama, kad „Nissan Patrol“ sulaukė čia besiganiusios maždaug pusšimčio arklių bandos dėmesio. Smalsūs gyvuliai nulenkė abu „Nissan Patrol“ šoninius veidrodėlius, apibraižė kėbulą, šonines dureles, variklio dangtį ir apkandžiojo atsarginio rato dėklą. VSAT pareigūnas po katerio patikros, kurios metu nieko įtartino nenustatyta, tuo pačiu visureigiu grįžo į užkardą.

Pasak Plaškių užkardos pasieniečių, ties Lazdėnų kaimu plytinčiose bendrovės „Nemuno žirgynas“ ganyklose besiganantys arkliai neretai prikrečia įvairiausių eibių. Gyvuliai yra išvartę poilsiautojų palapines, „patikrinę“ asmeninius žmonių daiktus, suniokoję žvejų įrangą, prakandę lengvojo automobilio padangą.

Kėsinosi arkliai ir į pasieniečių infrastruktūrą – buvo sutrypę pylimą prie vieno iš bokštų, kuriame sumontuota sienos stebėjimo įranga.

„Puikiai suprantame, kad didelę gyvulių bandą suvaldyti yra sunku. Pastebėję naują objektą arkliai dažnai mėgina jį ne tik apžiūrėti iš arti, bet ir patikrinti dantimis. Draugiškai sutariame su žirgyno administracija ir kartu stengiamės padaryti viską, kad ir gyvuliai galėtų mėgautis laisve, ir nenukentėtų sienos apsaugos įrenginiai. Pavyzdžiui, šioje vietoje pastatyti valstybės sienos ženklai yra aptverti vadinamaisiais elektriniais piemenimis“, - sako Plaškių užkardos vadas Vytautas Didžiūnaitis.