Teismo salėje A. Noreika kone kliedėjo.

"Aš jo nenušoviau, kitas atvažiavo ir nušovė", - kalbėjo A. Noreika, o paskui prapliupo juoktis.

Dar po akimirkos jo nuotaika pasikeitė: "Dinkite visi von".

Po kelių minučių jo nuotaika vėl pasikeitė. „Ar čia mane įrašinėjate, filmuojate? Tada noriu paprašyti mamos, kad paskambintų, kai turės laiko, nes noriu atsiprašyti, kad šunį sužalojau“, – į kameras kreipėsi sulaikytasis.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Asta Mickevičūtė teismo prašė įtariamajam skirti maksimalią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

Teikiant tokį prašymą vertintą, jog A. Noreika gali slapstysis užsienyje, nes ten yra dirbęs, dvejose užsienio valstybėse yra teistas, yra duomenų, kad jis ir vėl užsienyje ieškojosi darbo.

Be to, A. Noreika įtariamas padaręs labai sunkų nusikaltimą.

„Įtariamasis savo kaltę pripažįsta iš dalies. Jis davė parodymus, teigė, kad dūrė peiliu, tačiau ne į kaklą, o į kitą kūno sritį“, – teigė A. Mickevičiūtė.

Ikiteisminio tyrimo metu A. Noreikai turėtų būti atlikta išsami psichiatrinė ekspertizė, nes kai kurie jo veiksmai rodo, kad tai reikėtų padaryti.

A. Noreikai pareikšti įtarimai dėl tyčinio nužudymo, smurto artimoje aplinkoje ir pasipriešinimo pareigūnui, atliekančiam savo pareigas. Už tokius nusikaltimus maksimali gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki 15 metų.

„Tai yra pirminiai įtarimai, kurie gali keistis. Ir A. Noreikai gali būti pareikšti įtarimai pagal griežtesnę atsakomybę numatančius Baudžiamojo kodekso straipsnius“, – teigė A. Mickevičiūtė.

Telšių rajono apylinkės teismas patenkino prokurorės prašymą ir A. Noreikai skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

L. Šimkus žuvo tarnybos metu. Penktadienio pavakare jis su porininke atvyko į iškvietimą Tryškiuose, Virvytės gatvėje. Pranešta, jog sūnus smurtauja prieš motiną, grasina padegti namus.

L. Šimkus tramdė pažeidėją ir jie susigrūmė, nes A. Noreika norėjo pasprukti. Teigiama, jog pareigūnas panaudojo elektrošoką, tačiau jis siautėjusio jauno vyro nenuramino.

Priešingai, A. Noreika išsitraukė peilį ir juo dūrė L. Šimkui į kaklą. Vienintelis dūris buvo mirtinas.

Paaiškėjo, jog sužalotas pareigūnas dar apie 30 metrų vijosi smurtautoją, tačiau galiausiai sukniubo. Atvykę greitosios pagalbos medikai konstatavo pareigūno mirtį.

Į įvykio vietą netrukus atvyko dar keli policijos ekipažai, kurie ir sulaikė pabėgti ir pasislėpti bandžiusį A. Noreiką. Jam buvo nustatytas lengvas girtumas – 0,21 promilės.

L. Šimkaus porininkė fiziškai nenukentėjo. Jai po įvykio skubiai prireikė psichologinės pagalbos, kuri teikiama iki šiol.

A. Noreika, pirminiais duomenimis, teistas už smulkius nusikaltimus užsienyje: Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje.

Pas mamą gyvenęs jaunas vyras niekur nedirbo, gaudavo socialinę pašalpą ir netrykšdavo noru dirbti visuomenei naudingus darbus.

Tryškių miestelio gyventojai A. Noreiką apibūdino kaip keistuolį, galimai turintį psichinę negalią, tačiau niekas esą negali to įrodyti.

Žiniasklaida pranešė, jog šeštadienį A. Noreika buvo išvežtas į Klaipėdą, jog ekspertai įvertintų jo psichinę būklę.

Žuvęs policininkas – dviejų mažamečių vaikų tėvas. 36-erių pareigūno L. Šimkaus stažas – 15 metų. Kartu buvusios pareigūnės (gimusios 1994 m.) stažas – 2 metai 11 mėnesių.

Tai 33 pareigūnas, žuvęs nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Velionis pašarvotas gedulo namuose Telšiuose, jo lankymas numatytas nuo sekmadienio 10 val. Šv. Mišios už mirusįjį bus aukojamos rugpjūčio 15 d., 13.00 val., Šv. Antano Paduviečio katedroje, Telšiuose (Katedros a. 2).