Išsivadavo iš pareigūno glėbio ir smogė

L. Šimkus mirė nuo vieno smūgio peiliu į kaklą. Pareigūnas su porininke į Tryškių miestelio Virvytės gatvę atvyko penktadienį apie 17.30 val., nes buvo gautas pranešimas, kad A. Noreika smurtauja prieš savo motiną, grasina padegti namus.

L. Šimkus, liudininkų teigimu, susigrūmė su A. Noreika, nes šis bandė sprukti. Grumtynės vyko ne namo, kuriame gyveno jaunas vyras su mama kieme, o už keliolikos metrų esančioje kaimynų pievoje.

„Mes su vyru kaip tik sėdėjome virtuvėje prie stalo, nes vakarieniavome. Pamatėme, kad prie kaimynų sustojo policijos mašina. Dar nusistebėjome, kad seniai bebuvo. Netrukus išgirdome, jog už lango kažkoks triukšmas. Tik pamačiau, kaip Artūras išsivadavo iš policininko glėbio, ištiesė vieną ranką ir smogė jam į kaklą. Pareigūnas iškart pagriuvo, o Artūras pasileido bėgti. Pareigūnas gulėjo taip gražiai rankas sudėjęs. Lyg miegotų“, – pasakojo kaimynė.

Porininkė rėkė nesavu balsu

Jos teigimu, kartu su L. Šimkumi atvykusi pareigūnė pradėjo šaukti, klykti nesavu balsu, puolė prie pargriuvusio kolegos ir tik tada išsitraukė ginklą. „Gal ji tikėjosi, kad užpuolikas grįš, todėl ir išsitraukė tą ginklą. Bet, viešpatėliau, kaip ta policininkė rėkė“, – pasakojo kaimynai.

Liudas Šimkus
Po keliolikos minučių į įvykio vietą atvyko greitosios pagalbos medikai. Jie, anot kaimynų, dar gaivino pareigūną, tačiau po kurio laiko konstatavo jo mirtį.

Į įvykio vietą atskubėjo ir dar trys policijos ekipažai, kurie gaudė pasprukti bandžiusį A. Noreiką.

„Girdėjau, kaip kitoje gatvėje pareigūnai šaukė: „Stok arba šausim“. Netrukus jie Artūrą parsivedė ir pasodino į policijos mašiną. Jis daužėsi, trankėsi, visa mašina bildėjo. Gal jį net surišo, kad jis galva stiklų neišmuštų, nes jis toks didelis vyras – ir iš pečių, ir iš liemens. Paskui mūsų braškėse surado ir peilį, kuriuo buvo nudurtas policininkas“, – kalbėjo garbaus amžiaus moteris, kruviną nelaimę mačiusi savo akimis.

Nužudymo vietoje – žvakelės

Šeštadienį Tryškiuose pagrindinė tema buvo penktadienio nelaimė. Jau pirmasis sutiktas žmogus, paklaustas, ar žino, kas atsitiko, nė nemirktelėjęs atsakė, jog miestelyje buvo nužudytas policininkas.

Pareigūnai nuo šeštadienio ryto vaikštinėjo Virvytės gatvėje, apklausinėjo visus kaimynus. Toje vietoje, kur buvo nužudytas pareigūnas, degė dvi žvakelės, buvo padėta gėlių. Jų esą atnešė kaimynės ir A. Noreikos mama.

Žmonės vieni su kitais šia tema kalbėjosi ir miestelio parduotuvėje. „Tas Artūras buvo labai keistas vyras. Negalime sakyti, kad jis buvo protiškai atsilikęs, nes neturime įrodymų, bet tikrai buvo keistas. Pats su savimi kalbėdavosi, kažkaip keistai elgdavosi. Jis nebuvo agresyvus, ateidavo apsipirkti ir tiek“, – pasakojo pardavėjos.

Tai, jog A. Noreika keistai elgdavosi, patvirtino ir artimiausi jo kaimynai. „Tikrai buvo keista, kai jis per dieną kone dešimt kartų mums pasakydavo „Laba diena“, lyg būtų pamiršęs, kad jau sveikinosi. Be to, jis ir dainuodavo vaikščiodamas, eidamas meškerioti, sukdavo meškeres virš galvos. Jis tikrai yra kitoks nei visi, nors kai kurie kaimynai sako, kad jis tik apsimeta tokiu, o yra labai protingas“, – teigė pašnekovai.

Jų nė kiek nenustebino tai, jog penktadienio vakarą prie kaimynų namų sustojo policijos automobilis, nes pareigūnai esą būdavo pakankamai dažni svečiai. „Kurį laiką Artūras buvo dingęs. Jo mama sakė, kad jis lyg į Norvegiją išvažiavo, todėl buvo ramu. Bet maždaug prieš mėnesį jis vėl pasirodė. O paskutinį kartą policija buvo pavasarį. Net nežinome, ką jis tada buvo prisidirbęs, bet kai policija atvažiavo, jis bėgo nuo jų slėptis. Pasislėpė mūsų lauko tualete, bet buvo surastas. Pareigūnai jį taip vilko, kad išdraskė visas mano pasėtas morkas“, – prisiminė moteris

Nesiskundė, kad kenčia nuo sūnaus

Jos teigimu, A. Noreikos mama buvo labai padori, rami ir uždara moteris. „Ji niekada nesiskundė, kad sūnus prieš ją smurtavo, niekada nematėme mėlynių. Ji turi dar du sūnus. Vienas gyvena Norvegijoje, o kitam yra lyg 12 metų. O tas Artūras mamai nepadėdavo, tankiai nešdavosi alų namo, nors niekada nematėme, kad būtų prisigėręs taip, jog šlitinėtų“, – pasakojo kaimynai.

Jie negalėjo suprasti, kas šovė į galvą A. Noreikai, kad jis puolė smurtauti prieš mamą, o dėl to ir buvo iškviesti pareigūnai, kurių vienas žuvo. „Jis juk buvo išgėręs. Nedaug, bet gal tokiam žmogui tiek ir užtenka, kad užeitų koks debesėlis“, – svarstė kaimynas.

A. Noreikos mamos pakalbinti nepavyko. Namo durų niekas neatidarė, kieme buvo tuščia, atrodė, kad name kurį laiką niekas negyvena. „Ji anksti rytą išėjo, pasiėmusi rankinuką. Gal pas kokius giminaičius pabus, kol viskas aprims“, – svarstė kaimynai.

A. Noreika šiuo metu yra sulaikytas. Sekmadienį Telšių rajono apylinkės teismo jam bus prašoma skirti kardomają priemonę – suėmimą trims mėnesiams.