Pranešimo apie J. Janonio g. ties gamykla iš nuotekų šulinėlio plūstantį karštą vandenį ir tvinstančius gyventojus įmonė „Aukštaitijos vandenys“ sulaukė antradienį apie 13 val.

Atvykę darbuotojai išvydo vaizdą, kokį retai pamatysi: iš užsikimšusio vamzdyno plūdo garuojantis drumzlinas vanduo. Prietaisai rodė 61 laipsnių temperatūrą.

„Aukštaitijos vandenų“ generalinio direktoriaus Sauliaus Venckaus teigimu, atkasę vamzdyną darbuotojai rado deformuotą, nuo karščio išsilydžiusį maždaug pusantro metro vamzdį.

„Plastikiniai vamzdžiai nėra virdulys. Jie suprojektuoti kur kas žemesnei temperatūrai. Išleisti į vamzdyną 61 laipsnio nuotekų visiškai neleistina“, – teigė S. Venckus.

Anot jo, nelaimė įvyko ir dėl didelio kiekio karštų nuotėkų.
„Kai buityje į nuotėkas išpilamas litras karšto vandens, jis greitai nuteka ir vamzdžiai nespėja įkaisti. O čia galėjo būti šimtai kubinių metrų“, – mano generalinis direktorius.

Anot jo, per deformuotą vamzdį nebepratekančios nuotekos pradėjo rinktis prieš užkimštąją vietą – tvenktis vamzdyne ir plūsti į pačios „Amilinos“ bei jos kaimynų nuotekų tinklus, o iš ten veržtis lauk.
Kad galėtų pakeisti nuo karščio išsilydžiusio vamzdžio atkarpą, „Aukštaitijos vandenų“ darbuotojams teko vandenį išpumpuoti. Pasak S. Venckaus, netgi pumpuojant jis dar buvo šiltas.

Anot jo, į avarijos vietą buvo atėję ir pačios „Amilinos“ atsakingi darbuotojai.

„Jie patikino, kad daugiau nebeleis tokio karšto vandens. Suprato turbūt žmonės, kad taip negalima“, – teigė S. Venckus.
Pasak direktoriaus, nuotekų vamzdynas yra „Amilinos“ nuosavybė, tačiau „Aukštaitijos vandenys“ svarsto įmonei pateikti sąskaitą už avarijos likvidavimo darbus.

Potvynio nuostolius skaičiuoja labiausiai nuo jo nukentėjusi artimiausia „Amilinos“ kaimynė parduotuvė „Varžtuva“. Jos pardavimų vadovas Darius Pakalnis teigia, jog pusrūsyje įsikūrusios parduotuvės patalpas apsėmęs vanduo siekė 20-30 cm.

„Su kolege atėję į darbą tiesiog stovėjome ir žiūrėjome, kaip pro atidarytas duris iš parduotuvės lauk plūsta vanduo“, – pasakojo D. Pakalnis.

Anot jo, karštas vanduo iškilojo grindų lenteles, sugadino įrankius – deimantinius diskus, grąžtus, nuo garų pūslės iškilo ant lubų.
„Mūsų ir „Amilinos“ nuotekų vamzdžiai sueina į vieną šulinėlį. Kai jų vamzdis užsikišo, visos iš gamyklos leidžiamos nuotekos vamzdynais pradėjo tekėti į parduotuvę“, – aiškino D. Pakalnis.

Anot jo, potvynio padaryti nuostoliai dar skaičiuojami.

Aplinkosaugininkai teigia, jog incidentas žalos aplinkai nepadarė. Panevėžio aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojos Angelės Plančiūnaitės teigimu, teršalai į aplinką nepateko.

„Amilina“ incidento priežastis dar aiškinasi. Įmonės atstovė rinkodarai ir komunikacijai Laima Čigriejūte – Vitkauskienė pažadėjo, jog įmonės pozicija bus pateikta vėliau.