It žemė tylėjo ir nužudymu kaltinamas Diteris Skarius. Abu jie pirmadienį stojo prieš Klaipėdos apygardos teismą ir savo kaltę dėl prieš daugiau nei šešerius metus įvykdyto nusikaltimo visiškai pripažino.

Užkasė prie ūkinio pastato

Kaltinamajame akte teigiama, jog 2009 metų birželio 6 dieną Tauragės rajone, Oplankio kaime, D. Skarius, gimęs 1958 metais, atvyko į sodybą, kurioje gyveno R. Mickevičiutė ir jos sugyventinis Kastytis.

Tarp vyrų kilo konfliktas, D. Skarius kelis kartus Kastyčiui sudavė į veidą. Šis išsilaisvino ir norėjo pabėgti nuo mušeikos, tačiau D. Skarius pievoje jį pasivijo. Ant žemės parkritusiam Kastyčiui jis kelis kartus peiliu smogė į šoną, buku daiktu sudavė į galvą, smaugė.

Po kurio laiko D. Skarius pasiėmė karutį, į jį pasikrovė pievoje gulintį jau negyvą Kastytį, jį nuvežė prie sodyboje esančio ūkinio pastato ir užkasė maždaug metro gylio duobėje, kurią pats ir iškasė.
D. Skariui pateikti kaltinimai dėl nužudymo.

Kastyčio sugyventinei R. Mickevičiutei, su kuria jis gyveno šešerius metus ir susilaukė dukters, pateikti kaltinimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir dėl to, kad ji nepranešė apie įvykdytą labai sunkų nusikaltimą, nors apie tai ir žinojo.

Moteris tą pačią dieną Kastyčiui trenkė grėbliu per petį, nuo smūgio lūžo raktikaulis. Ji sugyventinį mušė, nes jis esą pirmas jai sudavė per veidą ir prakirto lūpą.

Ji tikino nemačiusi, kaip D. Skarius užkasė Kastyčio lavoną, tačiau matė, jog kaimynas kasa duobę ir numanė, kad joje slepiamas jos sugyventinio kūnas.

Bijojo, kad atims vaikus

Teismo posėdyje dalyvavusi viena iš Kastyčio dukrų, kurios jis susilaukė su pirmąją sugyventine, ir jo brolis R. Mickevičiutės klausė, kodėl ji nepranešė apie nusikaltimą. „Ar tau nebuvo gaila mano tėčio?“ – klausė mergina.

„Galėjote ir anksčiau pasakyti, o ne pasakas sekti. Nors normaliai žmogų būtume palaidoję, o dabar tik kauleliai liko“, – apgailestavo nužudytojo brolis.

R. Mickevičiūtė tikino, jog apie nužudymą tylėjo, nes augino tris nepilnamečius vaikus. „Bijojau, kad jei pranešiu apie nužudymą, tai ir pati būsiu įtariama, tada iš manęs gali būti atimti vaikai“, – teisme aiškinosi 1970 metais gimusi moteris.

Anksčiau neteistas D. Skarius yra baigęs dvi klases, kurias, anot jo brolio, lankė 12 metų. Gal tai ir yra viena priežasčių, kodėl kaltinamajam labai sunkiai sekėsi duoti parodymus. Jis nelabai suprato teisėjo klausimų, negalėjo pateikti paaiškinimų, todėl teismui teko skaityti anksčiau D. Skariaus duotus parodymus.

Paliko merdėti ir nuėjo žiūrėti televizoriaus

D. Skarius pripažino, jog Kastytį mušė dėl to, kad jis pakėlė ranką prieš sugyventinę. Kai pievoje jį aptalžė kumščiais, vyras suprato, jog Kastytis yra beveik miręs. Todėl esą dar šiltą kūną patraukė į krūmus, paslėpė aukštoje žolėje ir išvažiavo namo žiūrėti televizoriaus.

Namuose jam gimė planas kūną užkasti. Todėl tos pačios dienos vakarą, kai ėmė temti, jis sugrįžo į R. Mickevičiutės sodybą, pasiėmė kieme buvusį karutį, jį nusivarė į pievą, įsikėlė lavoną, parvežė jį prie ūkinio pastato, kur iškasė duobę ir joje užkasė Kastyčio kūną.

Paklaustas, kodėl nekvietė greitosios medicinos pagalbos, kai įtarė, jog žmogus dar yra gyvas, o paslėpė jį krūmuose, kad numirtų, D. Skarius negalėjo pasakyti. „Negerai padariau“, – toks buvo jo paaiškinimas.

Aukos drabužius nuvežė broliui

Maždaug po savaitės, kai buvo nužudytas Kastytis, jo sugyventinė aukos broliui nuvežė vyro drabužius ir pareiškė, kad jis išėjo iš namų. „Ji mane įtikinėjo, kad jis išvažiavo į užsienį“, – teigė Kastyčio brolis.

Jis kreipėsi į policiją ir buvo pradėta dingusio asmens paieška, kuri po ketverių metų buvo nutraukta. Tačiau 2015 metais pareigūnai gavo papildomos informacijos ir bylą dėl dingusio asmens nuspręsta atnaujinti. Tą kartą paieška davė rezultatų – atliekant ikiteisminį tyrimą, pareigūnams kilo pagrįstų įtarimų, jog dingęs asmuo buvo nužudytas to paties kaimo gyventojo.

Pirmaisiais tyrimo metais aukos kaimynas D. Skarius buvo apklausiamas, bet neigė įvykdęs nusikaltimą. Tačiau po 6 metų pakartotinai apklausiamas įtariamasis prisipažino, kad 2009 metų birželio 6-ąją jis mirtinai sumušė vyrą ir vėliau užkasė jį visai netoli aukos namų.

D. Skarius buvo suimtas pernai lapkritį. Jam už nužudymą gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

Aukos sugyventinei už nesunkų sveikatos sutrikdymą gresia laisvės atėmimas iki 5 metų, už nepranešimą apie nusikaltimą – viešieji darbai arba bauda, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki metų.

Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys asmenys: nužudytojo brolis ir dvi aukos dukros. Visi trys reikalauja atlyginti neturtinę žalą – po 20 tūkst. eurų.

„Iš kur tiek daug pinigų turėti? Ieškinius reikėtų sumažinti“, – teigė D. Skarius, tačiau paprašytas įvardyti skaičių, kokio dydžio, jo nuomone, turi būti ieškiniai, to nesugebėjo padaryti.