Vilniaus apygardos teismo teisėja Aiva Survilienė ketvirtadienį paskelbė, kad užsienietę pripažįsta kalta ne tik dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, bet ir jų atsisiuntimo į Lietuvą kontrabandos būdu.

Už tai Mariai Del Mar Castano Domene skirta 100 MGL bauda. Kadangi ispanė parą praleido už grotų, o tai yra prilyginama 2 MGL, nuteistajai skirta 98 MGL (3 690 Eur) bauda. Ją teismas leido sumokėti per dvejus metus.

Iš saulėtosios Ispanijos Almerijos regiono į Lietuvą atvykusi ir SOS vaikų kaime savanore nedidelio ūgio tamsiaplaukė ispanė į pareigūnų akiratį pateko dar vasario mėnesį – jos namų adresu iš Ispanijos buvo atsiųsta pašto siunta.

Muitinės pareigūnai ją patikrino – siuntoje buvo narkotinių medžiagų: 1,28 g kanapių dervos – hašišo.

Siunta buvo adresuota ne Mariai Del Mar Castano Domene, o lietuvaitei – Marijai Lozoraitytei. Šį vardą ir pavardę ispanė tiesiog sugalvojo – manė, kad siuntą gaus pateikusi savo duomenis.

Tačiau pašto siuntos mergina negavo – ji buvo sulaikyta muitinėje.

O po dviejų mėnesių muitinės kriminalistai ispanės nuomojamame bute sostinės Laisvės pr. atliko kratą – čia taip pat buvo rasta narkotinių medžiagų: 0,2 g kanapių dalelių ir 1,2 g kanapių dervos – hašišo.

SOS vaikų kaime savanoriaujanti užsienietė buvo uždaryta į areštinę, tačiau netrukus iš jos buvo išleista, jai buvo uždrausta išvykti iš Lietuvos.

Tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu Maria Del Mar Castano Domene pripažino kaltę – neneigė, kad paprašė draugų atsiųsti narkotikų paštu. Tačiau kas konkrečiai jai siuntė hašišą, mergina nepanoro pasakyti.

„Neatsimenu“, – teisme sakė ji.

Ji taip pat prisipažino, kad namuose per kratą rastos narkotinės medžiagos taip pat buvo atsiųstos paštu, tiesiog siuntas tikrinę pareigūnai greičiausiai jų nepastebėjo.

Kaltinamoji savanorė tikino, kad narkotikus siuntėsi savo reikmėms – esą retkarčiais svaiginasi kvaišalais. „Retkarčiais parūkau, dažniausiai savaitgaliais ir per šventes“, – teisme sakė ji.

Mergina pabrėžė, kad už narkotikus jai siuntusiam draugui nemokėjo pinigų.

„Apie atlygį nebuvo kalbėta“, – pažymėjo ji.

Užsienietė teisme aiškino, kad labai gailisi dėl savo poelgio: „Labai gailiuosi dėl to, ką padariau Lietuvoje. Esu dar labai jauna, man būtų sudėtinga sumokėti tokią didelę baudą.“