Vilniaus apygardos teismas antradienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje Ispanijos pilietė kaltinama dėl trijų nusikaltimų – narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir atsisiuntimo kontrabandos būdu.

Vilniuje gyvenanti nedidelio ūgio tamsiaplaukė ispanė į pareigūnų akiratį pateko dar vasario mėnesį – jos namų adresu iš Ispanijos buvo atsiųsta pašto siunta. Muitinės pareigūnai ją patikrino – siuntoje buvo narkotinių medžiagų: 1,28 g kanapių dervos – hašišo.

Siunta buvo adresuota ne Mariai Del Mar Castano Domene, o lietuvaitei – Marijai Lozoraitytei. Šį vardą ir pavardę ispanė tiesiog sugalvojo – manė, kad siuntą gaus pateikusi savo duomenis.

Tačiau pašto siuntos mergina negavo – ji buvo sulaikyta muitinėje.

O po dviejų mėnesių muitinės kriminalistai ispanės nuomojamame bute sostinės Laisvės pr. atliko kratą – čia taip pat buvo rasta narkotinių medžiagų: 0,2 g kanapių dalelių ir 1,2 g kanapių dervos – hašišo.

SOS vaikų kaime savanoriaujanti užsienietė buvo uždaryta į areštinę, tačiau netrukus iš jos buvo išleista, jai buvo uždrausta išvykti iš Lietuvos.

Tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu Maria Del Mar Castano Domene pripažino kaltę – neneigė, kad paprašė draugų atsiųsti narkotikų paštu. Tačiau kas konkrečiai jai siuntė hašišą, mergina nepanoro pasakyti. „Neatsimenu“, – teisme sakė ji.

Ji taip pat prisipažino, kad namuose per kratą rastos narkotinės medžiagos taip pat buvo atsiųstos paštu, tiesiog siuntas tikrinę pareigūnai greičiausiai jų nepastebėjo.

Kaltinamoji savanorė tikino, kad narkotikus siuntėsi savo reikmėms – esą retkarčiais svaiginasi kvaišalais. „Retkarčiais parūkau, dažniausiai savaitgaliais ir per šventes“, – teisme sakė ji.

Mergina pabrėžė, kad už narkotikus jai siuntusiam draugui nemokėjo pinigų. „Apie atlygį nebuvo kalbėta“, – pažymėjo ji.

Teisme ašaras liejusi Maria Del Mar Castano Domene prisipažino, kad savo banko sąskaitoje turi 1,5 tūkst. eurų, todėl galėtų sumokėti baudą. Tiesa, pagal baudžiamąjį įstatymą už nusikaltimus jai galėtų būti skirta ir reali laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau prokuroras Tomas Songaila įsitikinęs, kad tuomet būtų pažeistas teisingumo principas. Jis anksčiau neteistą ir savanore dirbančią bei nuoširdžiai dėl padarytų nusikaltimų besigailinčią ispanę pasiūlė nubausti gerokai didesne – 100 MGL bauda – 3 766 Eur. Ir ji yra net trečdaliu mažesnė, nei galėjo būti skirta – baudžiamoji byla teisme buvo išnagrinėta sutrumpinta tvarka, apklausiant tik kaltę pripažįstančią kaltinamąją ir pagarsinant byloje esančius duomenis.

Tuo metu užsienietę ginantis advokatas Gediminas Skaistys mano, kad prokuroras jaunai merginai, kuri dar tik kabinasi į gyvenimą, prašo skirti per didelę baudą. Vis dėlto, jeigu tokia ir būtų skirta, gynėjas paprašė bent leisti ją sumokėti per dvejus metus.

Pasak G. Skaisčio, jo klientė pripažino kaltę ir nuoširdžiai gailisi, o jai tokia didelė bauda gresia dėl tol, kad narkotines medžiagas siuntėsi kontrabandos būdu. „Nors Lietuva ir Ispanija priklauso Europos Sąjungai, tačiau pagal įstatymus vis tiek yra sienos pažeidimas“, – pažymėjo jis.

Kad ši bauda yra labai didelė, verkdama prisipažino ir Maria Del Mar Castano Domene: „Labai gailiuosi dėl to, ką padariau Lietuvoje. Esu dar labai jauna, man būtų sudėtinga sumokėti tokią didelę baudą.“

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Aiva Survilienė nuosprendį užsienietei žada paskelbti jau ketvirtadienį.