Sprendimas pagrįstas nukentėjusiojo susitaikymu su penkiais įtariamaisiais ir jo prašymu ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neteisėto laisvės atėmimo nutraukti, praneša policijos atstovai.

Vasario 12-osios popietę Šiaulių apskrities policijos Operatyvaus valdymo skyrių pasiekė pranešimas, kad vienoje krovinių pervežimu užsiimančioje Šiaulių miesto įmonėje sumuštas 46 metų vyras. Rusiškai kalbantis nukentėjusysis buvo įkalintas puspriekabėješaldytuve. Jo laimei, egzekutoriai laisvę atėmė, nepatikrinę jo kišenių, tad vyras išsaugojo mobilųjį telefoną, kuriuo susisiekė su policijos pareigūnais.

Nors pareigūnai operatyviai sureagavo į pagalbos šūksmą, tačiau į nurodytos įmonės teritoriją niekas jų neįleido. Tik kai buvo pakeltos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pajėgos, pareigūnai į teritoriją pateko, tačiau jokio kur nors įkalinto asmens nerado. Nepaisant to, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neteisėto laisvės atėmimo.

Kaip vėliau paaiškėjo, sumuštasis buvo Šiaulių krovinių pervežimo įmonėje dirbęs Ukrainos pilietis. Įmonės direktoriaus ir jo pavaldinių nemalonę jis užsitraukė, kai Anglijoje buvo apvogtas jo vairuojamas vilkikas. Lietuviai nutarė atlikti savo tyrimą ir egzekucinėmis priemonėmis išsiaiškinti, kiek ukrainietis yra susijęs su krovinio vagyste. Kai direktorius ir jo pavaldiniai pamatė, kad pareigūnai į teritoriją vis tiek pateks, jie privertė nukentėjusįjį perlipti per tvorą, įsodino į automobilį ir vežiojo po miestą, vis keisdami transporto priemones.

Tos pačios dienos vakare policijos budėtojus vėl pasiekė rusakalbio telefoninis skambutis. Šįkart vyras aiškino, kad jam viskas gerai ir jokios pagalbos nebereikia. Pasirodo, skambutį inspiravo neteisėtai jam laisvę atėmę šiauliečiai, vildamiesi, kad po jo policija juos paliks ramybėje.

Tačiau kriminalistai, įtarę, kad čia kažkas negerai, tyrimą tęsė. Jiems pavyko nustatyti, jog ukrainietis yra Marijampolės apskrityje, Kalvarijos savivaldybės teritorijoje. Šiaulių pareigūnai nedelsdami kreipėsi pagalbos į Valstybės sienos apsaugos tarnybą. Vasario 13-ąją, apie 13 val., likus kilometrui iki Lietuvos ir Lenkijos sienos, pasieniečiai sustabdė 19-mečio šiauliečio vairuojamą automobilį „Toyota Avensis“. Šalia jo sėdėjo pareigūnų ieškomas Ukrainos pilietis, kurį ketinta išgabenti į Lenkiją. Nors vyriškis atrodė išsigandęs, tačiau jis niekuo nesiskundė, pateikė tvarkingus asmens dokumentus su Lietuvos viza. Turėdami policijos prašymą sulaikyti šį ekipažą, VSAT pareigūnai šiauliečiui ir ukrainiečiui neleido tęsti kelionės, nusivežė juos į Kalvarijos užkardą.

Ten ukrainietis pagaliau įsidrąsino ir ėmė pasakoti apie tai, kad jam neteisėtai atimta laisvė. Vyras ir devyniolikmetis šiaulietis buvo sulaikyti bei perduoti Šiaulių policijai. Šiauliuose buvo sulaikyti ir dar penki šio nusikaltimo bendrininkai. Jiems visiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto laisvės atėmimo, vienam jų – dar ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Atsižvelgus į tai, kad įtariamieji nukentėjusiajam padarytą žalą atlygino, susitaikė su nukentėjusiuoju, o šis pateikė prašymą ikiteisminį tyrimą nutraukti, penkiems šiauliečiams teismo suolo pavyko išvengti. Vienam įtariamajam nebuvo leista susitaikyti, nes jau anksčiau jis buvo išnaudojęs šią galimybę, taikydamasis dėl kito seniau padaryto viešos tvarkos pažeidimo, todėl jam dėl nusikalstamų veikų prieš ukrainietį teks išklausyti teismo nuosprendį.