Pažeidimu įtariamas Lazdijų rajono Smarliūnų kaimo gyventojas paskambinęs pagalbos numeriu plūdosi necenzūriniais žodžiais ir kitaip piktybiškai trukdė BPC operatorių darbą. Patikrinus BPC informacinėje sistemoje turimus duomenis apie skambučius iš to paties telefono numerio nustatyta, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. iki 2016 m. birželio 3 d. skubios pagalbos numeriu 112 buvo skambinta net 132 kartus ir užregistruoti keturi netiksliniai policijos iškvietimai.

Remdamasi BPC pateiktais įrodymais (telefono numeriu, skambinančiojo vieta, telefoninių pokalbių garso įrašais), Lazdijų rajono policija surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 18820 straipsnį (Skambinimas pagalbos telefono numeriais žinant, kad nėra pagalbos poreikio).

Surinkta pažeidimo medžiaga perduota Lazdijų rajono apylinkės teismui procesiniam sprendimui priimti. Pažeidimu įtariamam asmeniui gali būti paskirtas įspėjimas arba bauda nuo 86 iki 144 eurų arba administracinis areštas nuo penkiolikos iki trisdešimties parų.

Piktavalių skambučiai, kuriais trukdoma BPC operatoriams, sudaro apie penktadalį visų BPC atsakomų netikslinių skambučių. Tokie skambučiai daro neigiamą poveikį BPC operatorių darbo krūviui ir kokybei. Tačiau svarbiausia, kad tokie asmenys kenkia tiems, kuriems iš tikrųjų reikalinga pagalba ir kurie tuo pat metu negali prisiskambinti numeriu 112 dėl netikslingai užimtų telefono linijų, praneša BPC.

BPC primena, kad skubios pagalbos numeriu 112 reikia skambinti tik tada, kai kyla grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir kai policija, ugniagesiai gelbėtojai, greitosios medicinos pagalbos ar kitos specialiosios tarnybos turi suteikti skubią pagalbą nelaimės vietoje.