Panevėžyje gyvenančius 18-mečius E. M. ir M. Š. į teisiamųjų suolą atvedė pernai rudenį įvykdytas žiaurus nusikaltimas, praneša prokuratūra.

Spalio 17 dieną Panevėžyje, Skaistakalnio parke, vaikščioję žmonės Žagienės upelyje pastebėjo negyvą žmogų. Ant 43 metų benamio kūno buvo rastos smurto žymės, o vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad vyras mirė dėl sunkios galvos traumos.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate dėl žmogžudystės buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arvydas Gramba.

Pasak prokuroro A. Grambos, šį nužudymą tyrę Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai padarė didžiulį darbą ir įtariamuosius nustatė per itin trumpą laiką – parą. Be to, per 8 mėnesius ne tik buvo atliktas ikiteisminis tyrimas, tačiau ir byla išnagrinėta teisme.

Bylos duomenimis, spalio 16 dienos vakarą, apie 21 val. 30 min., neblaivūs E. M. ir M. Š., eidami per Skaistakalnio parką, pastebėjo netoli pėsčiųjų tako gulintį benamį ir jį suspardė. Palikę nejudantį žmogų, vaikinai nuėjo susitikti su draugais, o maždaug po pusvalandžio grįždami atgal, egzekuciją pratęsė. Vėliau gyvybės ženklų neberodantį žmogų jie įmetė į netoliese tekantį Žagienės upelį.

Sumuštą nepažįstamą vyrą įmetę į vandenį, E. M. ir M. Š. išėjo namo. Jie susitarė vienas kito neišduoti, jei bus policijos sulaikyti. Slėpdami įkalčius, vaikinai išsiskalbė kruvinus rūbus, o kai kuriuos išmetė.

Įtariama, kad kitą dieną E. M. įvykdė dar vieną nusikaltimą. Su draugais gatvėje užkalbino pažįstamas nepilnametes. Kai viena jų nepanoro su juo bendrauti, jaunuolis trylikametei spyrė į galvą, o jai nuvirtus, dar kelis kartus įspyrė. Mažametei buvo padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Panevėžio apygardos teisme nagrinėjant šią bylą, per baigiamąsias kalbas valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras A. Gramba kaltinamiesiems paprašė skirti beveik griežčiausias bausmes: E. M. – 10, o M. Š. – 9 metus laisvės atėmimo. Kadangi nužudymą jie įvykdė būdami nepilnamečiai (vienam buvo likęs mėnuo, o kitam – trys iki pilnametystės), maksimali jiems grėsusi bausmė – 10 metų nelaisvės.

Panevėžio apygardos teismas birželio 30 dieną abu jaunuolius pripažino kaltais dėl tyčinio, itin žiauraus nužudymo iš chuliganiškų paskatų. Teismas E. M. skyrė 9, o M. Š. – 8,5 metų laisvės atėmimo bausmę.