„Kaltinamųjų atsakomybę lengvina tai, jog jos prisipažino padariusios nusikalstamas veikas ir gailisi, taip pat antroji aplinkybė – augimas ir brendimas sudėtingesnėmis sąlygomis – globos namuose, ne šeimoje“, – penkioms nepilnametėms trečiadienį nutraukdama baudžiamąją bylą pažymėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Irma Randakevičienė.

Anot jos, nepilnametės nusikaltimus, kuriais buvo kaltinamos, padarė globos namuose dar nesulaukusios pilnametystės, anksčiau nebuvo teistos, be to, prisipažįsta, kad netinkamai pasielgė ir dėl savo elgesio gailisi.

Baudžiamajame kodekse yra numatyta teisė teismui bylą nutraukti nepilnamečiui, jeigu jis atitinka įstatyme numatytas sąlygas – buvusios socializacijos centro auklėtinės šiuos reikalavimus atitiko, todėl teismas nutarė joms skirti tik auklėjamojo poveikio priemonę ir dėl netinkamo elgesio jas įspėjo.

Šioje byloje nepilnametėms socializacijos centras buvo pareiškęs civilinį ieškinį dėl padarytos 420 eurų žalos atlyginimo, tačiau teismas jo nenagrinėjo. Kaip pabrėžė teisėja, civilinio ieškovo atstovė net nenurodžiusi priežasčių neatvyko į posėdį, nors jai įteikus šaukimą buvo telefonu išaiškinta, kad dalyvavimas yra privalomas, nes proceso dalyviai turi klausimų dėl pareikšto ieškinio.

Baudžiamoji byla dėl įvykių Vilniaus vaikų socializacijos centre buvo iškelta dar 2014 m. lapkričio 2 d. – čia gyvenusios nepilnametės mergaitės bandė įvesti savo taisykles, o kai nepavyko, surengė visą dieną trukusį maištą.

Į protesto akciją teko įsikišti net policijos pareigūnams, tačiau ir šiems ne iš karto pavyko sutramdyti nepilnametes. Įtampa dar labiau išaugo, kai nepilnametės sukėlė gaisrą.

Kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pareikšti penkioms socializacijos centre gyvenusioms merginoms. Dar keletas mergaičių išvengė atsakomybės, nes nusikaltimo padarymo metu nebuvo sulaukusios amžiaus, nuo kurio galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Dvi kaltinamosios, dalyvavusios maište socializacijos centre, iki šiol dar nepilnametės – aštuoniolika metų joms sukaks tik šiais metais.

Bylos duomenimis nustatyta, kad nepilnamečių mergaičių maištas socializacijos centre įvyko 2014 m. lapkričio 2 d. ir tęsėsi visą dieną. Apie 11 val. mergaitės baldais užstūmė duris ir užsibarikadavo džiovykloje, nereagavo į auklėtojų ir policijos pareigūnų reikalavimus atidaryti duris.

Kai galop durys buvo atidarytos, nepilnametės keikėsi necenzūriniais žodžiais, rūkė centro patalpose, nors tai griežtai draudžiama. Maža to, viena nepilnametė iš pykčio griebė siurblį ir metė į langą, bet kai šis nesudužo, griebė siurblio žarną ir ja daužė lango stiklą.

Tuo neramumai centre nesibaigė – vakare, apie 21 val., nepilnametės užsibarikdavo gyvenamajame kambaryje, kur rūkė ir triukšmavo, išdaužė langą ir ėmė niokoti kambarį: sulaužė stalą, pro langą mėtė kambaryje esančius daiktus – vazonus, šampūno ir muilo buteliukus.

O kad maža nepasirodytų, dar padegė drabužius, paklodes, rankšluosčius.

Laimei, jos dar turėjo proto – degančią patalynę išmetė pro langą.

Tačiau ir tuo neramumai nesibaigė – nepilnametės nereagavo į auklėtojų ir iškviestų policijos pareigūnų nurodymus liautis. Ir pademonstravo savo „sugebėjimus“– šlapinosi į gėlių vazonus, ant lovų, drabužių ir grindų.

Netrukus į socializacijos centrą atvyko ugniagesiai gelbėtojai – jie išlaužė kambario duris ir pateko į vidų.

Tačiau net ir tada nepilnametės nenurimo – apie 1 val. vieną jų buvo nuspręsta nuvesti į vadinamąjį „nusiraminimo kambarį“.

Tačiau ši vedama šaukė, kad centre gyvenančios mergaitės nepaklustų auklėtojų nurodymams, ragino jas daužyti daiktus, neiti miegoti. O nuvesta į „nusiraminimo kambarį“ pademonstravo savo galias – griebė čia buvusią taburetę ir metė į stiklą, o paskui bandė įbauginti auklėtoją ir direktorę.

Socializacijos centro auklėtinės dabar jau gyvena kituose miestuose.