Šis noras yra toks stiprus, kad vyras už savo laisvę yra pasiryžęs susimokėti – į Vilniaus apygardos teismo, kuris nagrinėja E. Jankovskio ir jo galimų bendrų baudžiamąją bylą, sąskaitą pervedė 4 tūkst. eurų užstatą.

Jo suma – tikrai neįspūdinga, tačiau, kaip sako E. Jankovskis, tik tiek jis galėjo surinkti, nes laisvėje gyvenantis tėvas yra neįgalus, o motina darbe tegauna minimalų atlyginimą.

„Ir pasižadu niekur nepasislėpti, atvykti į posėdžius, o jeigu reikia, galite man ir elektroninę apyrankę uždėti – tikrai neturiu jokio intereso slėptis“, – antradienį pareiškė E. Jankovskis.

Nusikalstamam susivienijimui, įtariama, vadovavęs E. Jankovskis teigia, kad paleistas į laisvę yra pasiryžęs eiti dirbti – jeigu reikės, ir statybininku ar kelių remonto darbininku, ir net ekskavatorių galėtų vairuoti.

„Tada galėčiau pats savo šeimą išlaikyti“, – tikino jis.

Apie laisvę E. Jankovskis svajoja jau seniai – už grotų vyras laikomas nuo 2012 m. rugsėjo 8 d., kai su savo parankiniu Arūnu Jurevičiumi buvo sulaikytas besislapstantis Barselonoje (Ispanija).

Tačiau tokiam jo svajonių išsipildymui prieštarauja Vilniaus apygardos prokuroras Giedrius Tarasevičius, teigiantis, kad E. Jankovskis kaltinamas net 26 nusikalstamų veikų padarymu, iš kurių net 9 yra priskiriamos net labai sunkių nusikaltimų kategorijai ir jam gresia įkalinimas iki 15 metų ar net iki gyvos galvos.

Ar anksčiau prabangą mėgusiam ir Vilniaus gatvėmis su naujausiu „Lexus“ automobiliu važinėjusiam E. Jankovskiui atsivers Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo durys, paaiškės pirmadienį – sprendimą dėl kardomosios priemonės pakeitimo/nepakeitimo paskelbs teisėjas Audrius Cininas.

E. Jankovskio baudžiamąją bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija – apklausę visus liudytojus teisėjai jau artimiausiu metu turėtų pradėti kaltinamųjų apklausas. O gintis nuo pateiktų kaltinimų jiems tikrai nebus lengva – ikiteisminį tyrimą atlikusiems patyrusiems kriminalistams talkino ir trys nusikalstamam susivienijimui priklausę nariai. Už tai, kad jiems būtų nutraukta byla, jie sutiko papasakoti apie nusikaltimus, kuriuos, įtariama, įvykdė E. Jankovskio suburta grupuotė.

Ikiteisminio tyrim metu buvo nustatyta, kad E. Jankovskis dar 2011 m. vasarą Vilniuje subūrė šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis ginkluotą nusikalstamą susivienijimą, skirtą daryti labai sunkius, sunkius ir apysunkius tyčinius nusikaltimus. Jis veikė iki 2012 m. rudens.

Prokurorų kaltinimų šioje byloje be E. Jankovskio ir A. Jurevičiaus sulaukė Aurelijus Ambrizas, Marekas Valentovičius, Zenonas Romaška, Rolandas Markovecas ir Viktoras Zabarauskas.

Pareigūnų teigimu, susivienijimo narius siejo pastovūs tarpusavio ryšiai, vaidmenų, užduočių pasiskirstymas. E. Jankovskis kartu su nusikalstamo susivienijimo nariais, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą disponavimą psichotropinėmis medžiagomis, domėjosi, ieškojo, siuntėsi pašto siuntomis kitų asmenų vardu naujos kartos psichotropines medžiagas ir platino jas.

Be to, E. Jankovskis kartu su vienu vėliau jį išdavusiu susivienijimo nariu Rusijoje išmoko gaminti psichotropinę medžiagą – amfetaminą, o grįžę į Lietuvą jie išmokė kitus nusikalstamo susivienijimo dalyvius, kurie neteisėtai gamino šią medžiagą ir platino.

Taip pat nusikalstamo susivienijimo nariai nuo 2011 m. vasaros iki 2012 m. rudens neturėdami leidimo įgijo, gabeno, nešiojo, laikė šaunamuosius ginklus ir šaudmenis.
6
Kriminalistai teigia, kad ginkluoto nusikalstamo susivienijimo nariai tiek betarpiškai, tiek ryšio priemonėmis palaikė glaudžius ir ilgalaikius tarpusavio ryšius, veikė pasiskirstę vaidmenimis.

Pasak pareigūnų E. Jankovskis vadovavo šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veiklai ir jo narių daromiems nusikaltimams, koordinavo jų veiksmus, psichotropinių medžiagų įgijimo vietas bei jų gamybos procesą, specialiai šiems tikslams nuomojosi patalpas Trakų rajone, specialiai parinktose slėptuvėse laikė įvairias narkotines ir psichotropines medžiagas, jas perduodavo tolimesniam platinimui kitiems nusikalstamo susivienijimo nariams, nurodydamas paimti šias medžiagas iš slėptuvių ir jas realizuoti tuo užsiimantiems asmenims.

Be to, įtariama, E. Jankovskis nusikalstamo susivienijimo dalyviams buvo nurodęs dalį piniginių lėšų, gautų išplatinus narkotines ar psichotropines medžiagas, surinkti ir atsiskaityti už gaujai tiekiamus narkotikus bei chemines medžiagas, skirtas jų gamybai. Iš bendro biudžeto buvo padengiamos patalpų, kuriose buvo gaminamas amfetaminas, nuoma.

Grupuotės nariai taip pat siuntėsi narkotikus iš Čekijos ir Portugalijos. Nustatyta, kad iš Prahos jie atsisiuntė beveik kilogramą miltelių, kurių sudėtyje yra labai didelis kiekis – 817 g psichotropinės medžiagos – 2-pirolidinovalerofenono (PVP).

Tuo metu iš Lisabonos paštu buvo atsisiųsta 1 300 g miltelių, kurių sudėtyje yra labai didelis kiekis – 1 119 g psichotropinės medžiagos – 4-metil-N-etilkatinono (4-MEC), ir 1 994 g miltelių, kurių sudėtyje yra labai didelis kiekis – 1 691 g psichotropinės medžiagos – metilono.

Sintetinius kanapinoidus grupuotės nariai planavo sumirkyti į rūkomąjį popierių, o paskui parduoti kaip kvaišalus.

Į savo veiklą grupuotės nariai buvo įtraukę ir vieną nepilnametį. Narkotinės medžiagos buvo platinamos įvairiose sostinės vietose – norintys galėjo pirkti ir mažais, ir dideliais kiekiais. Manoma, kad susivienijimo nariai buvo išplatinę labai didelius kiekius narkotinių ir psichotropinių medžiagų – kiekiai skaičiuojami kilogramais.