Taip antradienį konstatavo Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Administracinio teisės pažeidimo bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Striaukas nutarė, kad baro „Sarkozy“ vadovas M. T. Urbonas į valstybės biudžetą privalės sumokėti 200 eurų baudą.

„M. T. Urbonas pažeidimus padarė spontaniškai, netinkamai įvertinęs įvykio situaciją, dėl ko nelaikytinas piktybišku pažeidėju“, – priimtame nutarime nurodė teisėjas.

Incidentas, dėl kurio verslininkas turėjo nemalonumų, įvyko kovo 30 d. popietę Vilniaus centre, kai šalia baro Vilniaus gatvėje, neleistinoje vietoje, pasistatė automobilį.

Administracinio teisės pažeidimo protokole buvo nurodyta, kad apie 15.20 val. M. T. Urbonas pasistatė automobilį „Fiat 500X“ ant šaligatvio. Pareigūnams paaiškinus, kad yra padarytas pažeidimas, buvo rašomas administracinio teisės pažeidimo protokolas, bet tuo metu vairuotojas vieną jų pavadino „rasistu“ ir „marozu“.

Kai dėl pareigūnų įžeidimo buvo nuspręsta vairuotoją sulaikyti, šis atsisakė paklusti jų reikalavimams, vengė sulaikymo, muistėsi, stumdėsi, o paprašius apsiraminti ir nesipriešinti, nes kitu atveju bus panaudotas elektros impulsinis prietaisas „Taser“, nereagavo.

Baro „Sarkozy“ savininkas teisme nepripažino jam pateiktų kaltinimų ir aiškino, kad tądien išsinuomotu automobiliu į barą atvežė prekes, o kai atvyko policija ir paprašė transporto priemonę patraukti, jis teisinosi, jog visi taip stato automobilius, nes esą yra aptarnaujantis personalas.

Kol pareigūnai pildė pažeidimo protokolą, M. T. Urbonas automobilį perstatė į kitą vietą ir nuėjo pasiklausti, kiek šie laiko dar pildys protokolą.

„Mandagiai paklausiau pareigūno, ar tikrai automobilis negali būti priskirtas prie aptarnaujančio personalo, kuo skiriasi didesnis automobilis nuo mažesnio, pavartojau tokius žodžius kaip „diskriminacija“, – sakė baro savininkas. – Klausiau, ar pareigūnas diskriminuoja automobilius.“

Verslininkas tikino, kad kalbėdamas su pareigūnais paminėjo žodžius „rasizmas, rasistas“, tačiau esą turėdamas omenyje alegoriją, metaforą tarp dviejų automobilių.

„Galiausiai paklausiau pareigūno, už kiek laiko bus surašytas protokolas, bet jis pakeltu tonu agresyvokai pasakė, kad išrašinės, kiek norės, kad ir tris valandas, – kalbėjo M. T. Urbonas. – Tada pasakiau: „Nekalbėkite kaip su marozu“. Po šitų žodžių pareigūnai be jokio perspėjimo išlipo iš automobilio, man užlaužė rankas, naudojo elektrošoką. Po kelių sekundžių aš jau klūpėjau, mane guldė ant grindinio, šaukiau, kad skauda, bet jiems nesipriešinau.“

Tačiau visiškai kitokias įvykių aplinkybes nurodė policijos pareigūnai. Vienas jų teisme pasakojo, kad budėdamas su kolega Vilniaus g. pastebėjo transporto priemonę „Fiat“, stovinčią ant šaligatvio su užvestu varikliu.

„Per garsiakalbį buvo paprašyta vairuotojo patraukti automobilį, vairuotojas tuo metu buvo išlipęs, pasižiūrėjo į mūsų pusę, bet nuėjo, dėl ko mes buvome priversti sustoti, – sakė pareigūnas. – Mes išlipome ir stovėjome prie transporto priemonės, laukėme, kol sugrįš vairuotojas. Šio nebuvo porą minučių, todėl nuėjome į tą pačią patalpą, į kurią jis buvo nuėjęs. Paprašėme, kad jis išeitų. Vairuotojas išėjo iš karto su pretenzijomis, kurios nebuvo malonios. Paprašėme pateikti dokumentus, jis pateikė ir vėl išėjo. Matėsi, kad žmogus elgėsi nepagarbiai.“

Pareigūnas sakė, kad nuėjo į automobilį rašyti pažeidimo protokolo už tai, kad automobilis stovėjo ant šaligatvio.

„Tada tas žmogus priėjo su mobiliuoju telefonu, filmavo, klausinėjo, stengėsi provokuoti, – sakė pareigūnas. – Jam buvo išaiškinta, kiek užtruks protokolo surašymo procedūra. Tuomet šis grįžo į savo automobilį, sėdo ir perstatė automobilį į laisvą vietą. Priėjęs vėl bandė provokuoti, į ką nebuvo kreipiama dėmesio. Galiausiai žmogus mane negražiai išvadino, todėl atsidaręs langą paklausiau, ką šis sakė. Jis dar kartą tai pakartojo. Tada buvo bandoma asmenį sulaikyti. Žmogus elgėsi neadekvačiai ir nenuspėjamai. Išlipant iš automobilio ir nespėjus pasakyti nė žodžio, žmogus pradėjo prieš veidą mosikuoti rankomis. Buvo sulaikytas. Sulaikymo metu priešinosi, vengė sulaikymo, dėl ko buvo panaudota specialioji priemonė – elektrošokas.“

Tuo metu jo kolega tikino, kad M. T. Urbonas pareigūną pavadino „marozu“.

„Pilietis aiškino, kad per ilgai rašomas protokolas, pavadino mus rasistais ir tik tada nuėjo perstatyti automobilį į kitą vietą, – sakė policininkas. – Tada jis priėjo dar kartą, bendravo nemandagiai, pastoviai provokavo, trukdė rašyti protokolą, kolegą vėl pavadino „marozu“. Kolega dar kartą paklausė, kaip asmuo pasakė. Pilietis pasakė kolegai, kad šis pučia akis kaip „marozas“. Tai buvo įžeidimas, todėl pilietis buvo sulaikytas.“

Pasak jo, sulaikymo metu M. T. Urbonas „bandė visais veiksmais atkreipti aplinkinių dėmesį, rėkė, į visas įmanomas komandas nereagavo“, todėl buvo panaudotas elektrošokas.

Kad verslininkas įžeidinėjo pareigūnus, buvo užfiksuota ir vaizdo įraše, kuris buvo daromas policininkų automobilyje. Iš jo girdėti, kaip kaip M. T. Urbonas vartoja frazes „Jūs rasistas?“, „marozas“, „pučiat akis kaip marozas“.

Nors verslininkas ir nepripažino kaltės, bet teismas konstatavo, kad bendraudamas su pareigūnais M. T. Urbonas turėjo pareigą ir galimybę vartoti standartinės oficialios bendrinės kalbos sąvokas ir stilių.

„To M. T. Urbonas akivaizdžiai nepadarė, pasirinko neformalią kalbą, žargono leksiką ir pavartojo iš pradžių neigiamo turinio frazę „rasistas“, vėliau barbarizmą „marozas“, – pažymėjo teismas.

Anot jo, cituotos frazės reikšmės iš viešai prieinamų šaltinių, internetinių žodynų akivaizdžiai patvirtina niekinamą ir menkinantį šios sąvokos pobūdį, o įvykio situacija ir M. T. Urbono atlikti veiksmai, užduodami klausimai, diskusijos su pareigūnu ir akivaizdžiai išreikštas nepasitenkinimas dėl per ilgai rašomo protokolo, sąvokos pakartojimas pareigūnui – neabejotinai patvirtina tai, kad M. T. Urbonas tai darė tyčia, siekdamas ir norėdamas įžeisti pareigūnus.

Nubausdamas verslininką teismas taip pat pažymėjo, kad policijos pareigūnai turėjo teisę protokolo surašymui kaip asmenį, įtariamą padarius teisės pažeidimą dėl pareigūnų garbės ir orumo pažeidimo, M. T. Urboną sulaikyti ir pristatyti į policijos įstaigą.