Teismo posėdžių salėje jis nepasirodė ir antradienį, nors posėdžio data buvo suderinta iš anksto. Ž. Margelio gynėjas pateikė pažymą, jog kaltinamasis serga, jam tęsiamas gydymas, kuris iki birželio 7-osios, kada vėl numatytas bylos nagrinėjimas, turėtų būti baigtas.

Kaltinimą palaikanti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Tilvikienė teismo paprašė kreiptis į gydymo įstaigą, kad ši pateiktų išsamią informaciją, ar Ž. Margelio liga tikrai jam trukdo dalyvauti teismo posėdžiuose. Jei tokią informaciją gydymo įstaiga atsisakytų pateikti, prokurorė paprašė, kad į kitą teismo posėdį kaip liudytoja būtų pakviesta Ž. Margelio gydytoja, kuri jam rašo nedarbingumo pažymėjimus.

Baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo pareikšti Ž.Margeliui, Klaipėdos miesto apylinkės teismui perduota šiemet balandį. Nuo tada jis nepasirodė nė viename teismo posėdyje, nes sirgo.

Tačiau ligos „priežastis“ gali būti ir kita. Šioje baudžiamojoje byloje liepos pabaigoje sueina senaties terminas, o tai reiškia, kai jei iki to laiko byla nebus išnagrinėta ir nepaskirta bausmė, Ž. Margelis nuo baudžiamosios atsakomybės bus atleistas.

„Mes galime prašyti, kad senaties terminas būtų pratęstas tokiam terminui, kiek kaltinamasis sirgo. Kol kas jis visiškai pripažįsta savo kaltę, todėl bus sutrumpintas įrodymų tyrimas – apklaustas tik kaltinamasis ir tiriami rašytiniai įrodymai, į posėdžius nekviečiami nukentėjusieji ir liudytojai. Jei kaltinamojo pozicija nepasikeis, bylą galima pabaigti nagrinėti iki liepos pabaigos“, – teigė V. Tilvikienė.

Tačiau kaltinamasis teisme gali pakeisti parodymus, kuriuos davė atliekant ikiteisminį tyrimą ir savo kaltės nebepripažinti. Tada bylą tektų nagrinėti iš esmės ir vargu, ar iki senaties termino pakaktų laiko.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Ž. Margelis savo nusikalstamas veikas pradėjo dar 1995-aisiais.

Vyras prisistatinėdavo fiktyvių įmonių vadovu, žadėdavo žmones įdarbinti Lietuvos ar užsienio įmonėse. Paskelbęs apie savo veiklą laikraštyje, darbo ieškantiems žmonėms jis liepdavo užpildyti dokumentus, kuriuose asmenys turėjo nurodyti savo duomenis ir pasirinkti pageidaujamo darbo rūšį.

Už darbo paiešką buvo prašoma sumokėti nuo 5 litų (1,45 Eur.) iki 1200 dolerių. Tačiau žmonėms darbo taip ir nesurasdavęs Ž.Margelis, jiems negrąžindavo ir pinigų.

1995-aisiais metais prisidengdamas neregistruotos įmonės „Rimada“ vardu, iš 130 žmonių kaltinamasis paėmė 977 eurus, dar iš 41 asmens, prisidengdamas neregistruotos įmonės „Tarptautinių ryšių agentūros“ vardu, pasisavino 44 tūkst. 754 eurus.

Nuo 2000-ųjų lapkričio iki 2001-ųjų liepos Ž.Margelis, prisistatinėdavo savitarpio pagalbos asociacijos „Lobaris“ prezidentu. Taip jis iš 36 asmenų paėmė 24 tūkst. 746 eurus, tačiau žmonių neįdarbino, vizų negavo ir pinigų nukentėjusiesiems negrąžino.

„Kaltinamasis slapstėsi beveik 15 metų. Tik paskelbus paiešką Ž. Margelis buvo rastas šiemet sausį. Tada abi bylos buvo sujungtos. Pirmajai jau būtų suėjęs senaties terminas, tačiau jis nusikaltimus galimai darė ir vėliau, todėl bylas sujungus, senaties terminas nusikėlė. Klaipėdietis kaltinamas iš 207 asmenų pasisavinęs apie 70 tūkstančių eurų. Savo kaltę dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo jis pripažįsta“, – teigė ikiteisminiam tyrimui vadovavusi ir kaltinimą byloje teisme palaikanti prokurorė V. Tilvikienė.

Nors pinigus klaipėdietis paėmė iš 207 asmenų, nukentėjusiaisiais byloje pripažinti 182, o civilinius ieškinius yra pareiškę 75 asmenys. Kaltinamajam už padarytas nusikalstamas veikas gresia laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų.