Sviedinius aptiko miške žemę kasinėję žmonės, pareigūnams prisistatę archeologais.

Įvestas planas „Skydas“. Sviediniai guli žemėje. Per dieną išminuotojai iškasė tris duobes, surado 20 sviedinių. Jie išvežti į poligoną sunaikinimui. Tačiau neabejojama, kad ten dar liko daug sviedinių. Todėl kariuomenės išminuotojai ten dirbs ir sekmadienį, jiems į pagalbą turėtų atvykti kolegos iš Kauno.

Paaiškėjo, kad sviedinius aptiko profesionalūs archeologai, Belmonto miške vykdę žvalgomuosius archeologinius tyrimus. Šių tyrimų vadovas dr. Manvydas Vitkūnas pateikė detalesnę informaciją.

Gegužės 20–21 d. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Karo mokslų instituto Karo istorijos centras Vilniaus mieste, Pavilnių regioninio parko teritorijoje, Belmonto miške, šalia Belmonto ir Srovės gatvių vykdė Antrojo pasaulinio karo laikų lauko fortifikacijos įrenginių mokslinius archeologinius tyrimus. Tyrimų tikslas buvo surasti artefaktų (šovinių tūtų, kulkų, sviedinių ar minų skeveldrų ir pan.), galinčių suteikti informacijos apie šioje vietoje vykusių mūšių intensyvumą, atakų kryptis, naudotus ginklus. Karo archeologijos tyrimų metu surinkti duomenis padeda geriau pažinti 1944 m. vasarą Vilniuje ir jo prieigose vykusių kovų istoriją, taip pat patvirtinti arba paneigti kai kurias prielaidas, kylančias istorikas tyrinėjant skirtingų kovojusių pusių dokumentus, mūšių dalyvių prisiminimus. Šie tyrimai tapo 2013 m. Belmonto miške pradėtų archeologinių žvalgymų tęsiniu.

Darbai buvo vykdomi pagal archeologinių tyrimų projektą, patvirtintą Mokslinės archeologijos komisijos, ir leidimą, išduotą Kultūros paveldo departamento, bei suderinti su Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija. Tyrimams vadovavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Karo mokslų instituto Karo istorijos centro vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Manvydas Vitkūnas. Tyrimuose dalyvavo archeologai, istorikai, Akademijos kariūnai, taip pat savanoriai talkininkai.

Pietinėje Belmonto miško dalyje, Vokietijos pajėgų priešlėktuvinės gynybos baterijos pozicijoje buvo rasta nesprogusių 88 milimetrų kalibro sviedinių. Archeologiniai tyrimai sustabdyti. Įvestas planas „Skydas“, į Belmonto mišką atskubėjo policijos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai. Atvykę Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai šeštadienį aptiko, išvežė ir sunaikino 21 artilerijos sviedinį.

Sekmadienį išminuotojai tęsė darbus. 18 sviedinių, kuriuos buvo pavojinga vežti į poligoną, vienu sprogimu buvo sunaikinta vietoje, miške.