„Ji apsikabino mano kojas, verkė ir sakė, kad nenori į namus, prašė manęs neatiduoti, sakė, jog bijo“, – mergaitės auklėtoja teigė, kad akivaizdžiai matėsi, keturmetė iš baimės nenori gyventi savo namuose.

Šiurpą kelianti istorija nutiko visai netoli Vilniaus esančiame Ukmergės rajone. Už tai, kad mažametei nežymiai sutrikdė sveikatą, jos patėvis buvo nubaustas 20 MGL (753,20 eurų) bauda. Be to, teismas nutarė vyrui skirti baudžiamojo poveikio priemonę – dalyvavimą smurtinį elgesį keičiančiose programose, įpareigojant išklausyti visą programų kursą.

Bylos duomenimis nustatyta, kad patėvis dar kovo 14 d. rytą, apie 7 val., savo namuose, podukrai tyčia suėmė rankomis už galvos ir jos veidą trynė į apšlapintą lovos vietą. Mergaitei vėliau medikai nustatė odos nubrozdinimus veide ir kraujosruvą kaktoje.

Baudžiamojon atsakomybėn patėvis buvo patrauktas po to, kai į pareigūnus kreipėsi darželio, kurį lankė mažametė, auklėtoja.

Patėvis net nebandė neigti kaltės dėl jam pateiktų kaltinimų. Jis pasakojo, kad nuomojamame bute gyvena su žmona, kuri iš kitos santuokos turi dvi dukras.

„Podukra pastoviai prisišlapina į lovą, nors jai jau ketveri metai, o kaimynai buto šeimininkams pasiskundė, kad iš mūsų buto sklinda šlapimo kvapas, todėl mums buvo pasakyta – arba susitvarkome su šlapimo kvapu, arba išeiname iš buto, – per apklausą kalbėjo vyras. – Tą rytą atėjau į kambarį, kuriame miegojo mano podukros. Jos jau buvo atsikėlusios, aš mažosios mergaitės paklausiau, ar sausa lova. Ji sakė, kad sausa, bet nuėjau patikrinti ir pamačiau, kad lova yra prišlapinta.

Tada supykau, kad ji man melavo ir už tai, jog prišlapino lovą, suėmiau jai už kaklo ir palenkęs jos veidą tryniau į lovos prišlapintą dalį. Trindamas veidą į šlapimą klausiau, kodėl ji melavo, bet podukra nieko neatsakė, tik verkė.“

Pasak kaltinamojo, visa tai matė kita podukra, bet nieko nesakė, o mergaičių motina buvo virtuvėje ar kitame kambaryje, ir apie šį incidentą tuo metu nieko nežinojo.

Kad podukros veidą trynė į prišlapintą vietą lovoje, vyras sutuoktinei ir mergaičių motinai prisipažino tik vakare, kai ant keturmetės veido pamatė atsiradusią žymę nuo trynimo.

Apie tai, kad prieš dukrą buvo pavartotas smurtas, netrukus sužinojo ir atskirai gyvenantis mergaitės tėvas. Jis iš karto nutarė pasiimti abi dukras į savo namus – kol vyko ikiteisminis tyrimas, mergaitės pas jį ir gyveno, be to, tėvas nutarė kovoti dėl vaikų globos.

Tuo metu ikimokyklinio ugdymo grupės auklėtoja, apie įvykį pranešusi policijai, sakė, kad apie prieš mažametę pavartotą smurtą sužinojo tą pačią dieną – ji kiekvieną rytą kartu su vairuotoju važiuoja ir pasiima vaikus.

„Tą dieną nieko įtartino nepastebėjau, bet kai tik mergaitė įėjo į darželio grupę, ji pradėjo pasakoti, kad ją mušė patėvis, – pareigūnams sakė auklėtoja. – Tada ir ji, ir jos sesuo viena per kitą pasakojo, kaip mušė – sakė, kad veiduką badė į „prisisiotą“ lovą, kad ši daugiau „nesisiotų“ į lovą ir badė taip, kad net nutrynė veidelį. Tuomet pastebėjau ant veido lyg ir kažkokį nubraukimą. Mergaitė taip pat skundėsi, kad patėvis jai sakė, jog daugiau į namus nebevažiuotų, kad ji yra nereikalinga ir šiuos žodžius ji kartojo per visą dieną daugybę kartų.“

Auklėtoja prisiminė, kad dienos pabaigoje sesutes vežė atgal į namus – mažametės elgesys ją be galo sujaudino.

„Ji visą kelią manęs klausinėjo, ar aš namuose turiu šaldytuvą, sakė, kad nori pas mane gyventi, kad man ir indus, ir grindis plaus, – kalbėjo liudytoja. – Mergaitė buvo liūdna, sakė, jog nenori važiuoti į savo namus, prašė, kad jos neatiduočiau, nes pasidarys sau galą. O kai privažiavome prie namų, išlipusi iš automobilio ji apsikabino mano kojas, verkė ir sakė, kad nenori į namus, nenori ten gyveni, nes labai bijo.“

Auklėtoja teigė, kad namuose surado mergaitės motinos seserį, kuri patikino, jog jai nėra ko bijoti, o patėvio nėra namuose.

Kitą dieną pedagogė iš mažametės sužinojo, kad vis dėlto ji buvo apgauta – patėvis buvo namuose, bet prie jos nelindo ir nenaudojo smurto.

„Mergaitė man yra pasakojusi, kad mama su patėviu mušasi, kad jie kartu negyvens, žada skirtis“, – teigė ji.