Turėjo vogti – atidirbti skolą

Šilutės rajone esančių globos namų auklėtinis į prekybos žmonėmis tinklą pakliuvo 2013-aisiais, kai jam dar buvo 16 metų.

Nustatyta, kad paaugliui prie vaikų globos namų buvo perduota dešimt paketėlių su kvaišalais. Jis kiekvieną jų turėjo parduoti už 40 litų. Tačiau nepilnametis teigė, jog „žolę“ išmetė, nes nenorėjo daryti nusikaltimo, o tada ir prasidėjo jo bėdos.

Šešiolikmetį greitai susirado Deividas Irasikas ir jo pažįstamas. Vyrai vaikiną gąsdino, mušė ir pareiškė, kad šis dabar turės važiuoti į užsienį atidirbti už skolą – eiti vagiliauti.

Drebantis nepilnametis nuėjo pas globos namų vadovą ir sunkiai, žodis po žodžio papasakojo, kas atsitiko. Vadovas auklėtinį įkalbėjo kreiptis į policiją, kur jis parašė pareiškimą.

Tuomet pareigūnai ėmė sekti įtariamuosius, klausytis jų telefoninių pokalbių. Kai išaušo ta diena, kada nepilnametis ir dar vienas asmuo turėjo būti išvežti į užsienį, išvežimo vietoje pareigūnai sulaikė tris asmenis.

Šilutės rajono gyventojai – D. Irasikas, Žygimantas Vaičiukas ir Tomas Bartkus dar pernai Klaipėdos apygardos teisme išgirdo nuosprendį byloje, kurioje kaltini vaiko pirkimu arba pardavimu, neteisėtu narkotikų laikymu ir platinimu. Vyrams skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo 5 iki 7 metų.

Tačiau dar du įtariamieji, kurie, kaip išsiaiškino teisėsaugininkai, priklausė grupuotei, o vienas buvo ir jų vadeiva, esą pasislėpė užsienyje.

Juos sulaikyti buvo išduotas Europos arešto orderis. Pernai Arūnas Vilkanauskas ir Irmantas Ramanauskas buvo pargabenti į Lietuvą ir iškart suimti. Už grotų jie laikomi jau ilgiau nei metus, kol vyksta bylos nagrinėjimas.

Svarbu, kad ne kaimiečiai be dantų

Jis jau pasiekė baigiamąją stadiją. Klaipėdos apygardos teisme buvo sakomos baigiamosios kalbos. 35 metų A. Vilkanauskas, kuris įvardijamas grupuotės vadeiva, ir jo padėjėjas 28 metų I. Ramanauskas kaltinami vaiko pirkimu arba pardavimu, veikiant organizuotai.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas abu vyrus prašė pripažinti kaltais, nes jų kaltę įrodyti užtenka svarių įrodymų.

A. Vilkanauską prašoma įkalinti pusdevintų metų, o I. Ramanauską – 7 metus.

Anot R. Ušinsko, jau nuteisto T. Bartkaus pokalbis su policija įrodo, kad jis žinojo, jog į užsienį privalės lydėti nepilnametį asmenį, be to, žinojo ir tai, kad vaikas Škotijoje turės vogti.

Svariu įrodymu laikoma ir tai, kad A. Vilkanauskas savo mamai pervedė 1500 litų, ši juos atidavė Ž. Vaičiukui, o vėliau pinigai rasti pas T. Bartkų.

Esą ir Ž. Vaičiukas policijoje davė parodymus, kad A. Vilkanauskas ieškodavo žmonių, kuriuos būtų galima išvežti į užsienį, kad šie vagiliautų iš prekybos centrų.

Kai buvo klausomasi įtariamųjų pokalbių, užfiksuota, kaip Ž. Vaičiukas kalbasi su I. Ramanausku. Šis teiravosi, „ar jau turi kokių vagiukų, kuriems protinių sugebėjimų daug nereikia“. Ž. Vaičiukas atsakė, jog yra du žmonės. I. Ramanauskas pabrėžė, jog labai svarbu, kad tai nebūtų kaimiečiai be dantų, kad niekam nekristų į akis.

Prieš nepilnamečio planuojamą išvežimą į Škotiją, teisėsaugininkai klausėsi jo ir D. Irasiko pokalbių. Nepilnametis teiravosi, ar jis į užsienį vežamas vogti. D. Irasikas tai patvirtino. Paauglys pasiteiravo, ar kai atidirbs skolą, galės važiuoti namo. D. Irasikas jam atsakė: „Aišku, kad galėsi, bet nebenorėsi, nes pamatysi, kaip bus gerai gyventi, nieko dirbti nereikės, o pinigų netrūks.“

Teisme buvo ir kitų liudininkų, kurie patvirtino, kad A. Vilkanauskas organizavo žmonių gabenimą į užsienį vagiliauti.

„Kaltinamųjų kaltė dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų neginčijamai įrodyta“, – baigiamojoje kalboje konstatavo prokuroras R. Ušinskas.

„Esu padarytas debilu“

Abu kaltinamieji neprisipažino padarę nusikaltimą. Esą jie ieškojo žmonių, kurie galėtų atvykti iš Lietuvos Škotijoje dirbti statybose. Apie tai, kad į užsienį būtų gabenamas nepilnametis, jie net neįtarė.

„Esu kaltinamas žiauriu nusikaltimu, o ne kažkokia dviračio vagyste. Tie kaltinimai yra sufabrikuoti, nes, matyt, kažkas labai nori premijas gauti. Kaip galima tvirtinti, kad esu organizuotos gaujos vadas, jei iš tų minimų žmonių pažįstų vos vieną, kuris buvo mano kaimynas. Šioje byloje esu padarytas debilu, kuris elgiasi nelogiškai. Juk jau daug metų gyvenu užsienyje ir žinau, kad be tėvų, globėjų sutikimo nepilnamečio į svečią šalį neišveši, neįveši. Be to, tas nepilnametis nebūtų galėjęs dirbti prie statybų, nes nebūtų gavęs leidimo. Tai kodėl turėjau organizuoti jo atgabenimą?“ – kaltės kratėsi A. Vilkanauskas.

Jis piktinosi ir tuo, jog skelbiama, kad jis neva slapstėsi užsienyje. „Kai sužinojau, jog esu ieškomas, pats pasiskambinau tyrėjai, pateikiau jai paaiškinimus elektroniniu paštu. Tačiau to neužteko, todėl gavo Europos arešto orderį, kuriame buvo parašyta net tai, kad esu įtariamas organų prekyba. Čia dėl to, kad žiauriau skambėtų? Niekur nesislapsčiau, legaliai dirbau užsienyje, mokėjau mokesčius, kam reikėjo tokius cirkus ir marazmus daryti? Įrodymai šitoje byloje marazmiški, o niekas net nėra nukentėjęs. Visi žinome, kad Lietuvoje prokurorai korumpuoti, kad Lietuvoje klesti korupcija. Šis atvejis toks ir yra. Prokurorams, tyrėjams pradėjo svilti padai, kad byla bliūkšta, tai pridėjo visokių nesusijusių popierių, kad atrodytų spalvingiau“, – piktinosi A. Vilkanauskas.

Teismas nuosprendį šioje byloje skelbs birželio pradžioje.