Viename Aukštaitijos rajone gyvenanti šeima didesnio vaiko teisių apsaugos specialistų ir teisėsaugos pareigūnų dėmesio sulaukė paaiškėjus, kad joje auganti nepilnametė yra nėščia. Gimus kūdikiui ir atlikus DNR tyrimą buvo nustatyta, kad jo tėvas – gimdyvės patėvis, praneša Generalinė prokuratūra.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą. Merginos patėviui buvo pareikšti kaltinimai dėl nepilnametės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo pasinaudojant jos bejėgiška būkle bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė. Prokurorė apgailestauja, kad negalinti savimi ir savo kūdikiu pasirūpinti nukentėjusioji nesulaukė motinos palaikymo. Kilus įtarimams, jog pastaroji dukrai galėjo daryti poveikį ir įkalbinėti, kad ji liudytų patėvio naudai, V. Chodorcevičienė inicijavo ikiteisminio tyrimo dėl poveikio nukentėjusiajai pradėjimą.

Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jelena Sabaliauskienė perdavė nagrinėti į teismą kitą seksualinės prievartos ir tvirkinimo bylą. Joje 24 metų jaunuoliui pareikšti kaltinimai dėl seksualinio 3 mažamečių mergaičių tvirkinimo ir vienos jų nugirdymo alkoholiu. Kartu su juo į teisiamųjų suolą sės šiek tiek jaunesnis vaikinas, kuriam pareikšti kaltinimai dėl sunkesnės veikos – savo mažametės giminaitės seksualinio prievartavimo.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad viename Aukštaitijos kaime gyvenantis 24 metų vaikinas savo bute tvirkino tris 12-13 metų mergaites: žaidė su jomis seksualinio pobūdžio žaidimus, glamonėjo, siūlė pasimylėti. Jis taip pat kaltinamas vieną šių mažamečių nugirdęs degtine.

Kartu bus teisiamas vaikinas, kuriam pareikšti kaltinimai seksualiai prievartavus savo mažametę giminaitę. Įtarimų, kad paauglė gali būti patyrusi seksualinę prievartą kilo, kai jai pašlijo sveikata ir mergaitė atsidūrė medikų rankose.

Pasak ikiteisminį tyrimą kontroliavusios prokurorės J. Sabaliauskienės, tėvai turėtų labiau domėtis savo vaikais – jų pasikeitęs elgesys, užsisklendimas savyje, atsiradusios psichologinės problemos gali signalizuoti ne tik apie prasidėjusią paauglystę, bet ir apie rimtesnes bėdas, galbūt – net apie jų atžvilgiu padarytą nusikaltimą. „Vaikas turi pasitikėti tėvais ar kokiu kitu suaugusiuoju – tik tada išdrįs jiems pasipasakoti, kas jį slegia. “, – įsitikinusi prokurorė.

Abi šios bylos perduotos nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.