Liepos 16-osios vidurdienį į minėtą įkalinimo įstaigą atvykęs 22 metų kaunietis Tomas B. paprašė vienam nuteistajam perduoti siuntinį - polietileno krepšį su vaisiais ir daržovėmis. Svečias užpildė prašymą, pateikė savo asmens tapatybės dokumentą ir išėjo.

Siuntinio turinys, kaip to reikalauja pataisos įstaigų Vidaus tvarkos taisyklės, buvo tikrinamas nuteistojo akivaizdoje. Siuntinyje buvo įvairių daržovių ir vaisių, tarp jų - ir maždaug kilogramas džiovintų datulių.

Vienoje jų aptiktas polietileno ritinėlis su baltos spalvos milteliais. Įtariama, jog tai - psichotropinė medžiaga amfetaminas. Kvaišalų, kurie svėrė apie dešimt gramų, rasta vienuolikoje datulių.

Pasak Kalėjimų departamento atstovo spaudai, siuntinį su kvaišalais turėjo gauti šešis kartus teistas 30-metis Jurbarko gyventojas Arūnas G. Šįsyk pataisos namuose jis atsidūrė dėl plėšimo. Teismo jam skirtoji trejų metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmė baigsis 2006-ųjų vasarį.

Radinys perduotas ekspertams, dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis pataisos namų Vidaus tyrimų tarnybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Pareigūnai sako neabejojantys, kad amfetaminas turėjo atitekti visai kitam nuteistajam - Arūnas G. tik "pardavė" savo pavardę.

Šių metų balandžio 21 dieną Seimas priėmė Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo ir papildymo įstatymą. Kai kurios jo nuostatos jau galioja nuo birželio 1 dienos, o draudimas gauti pašto bei perduodamus siuntinius su maisto produktais įsigalios nuo ateinančių metų sausio 1-osios. Tačiau vieną kartą per šešis mėnesius nuteistiesiems bus leidžiama gauti drabužių ir avalynės siuntinį.

Pravieniškių 3-uosiuose pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka apie 80 ne pirmą kartą už nusikaltimus laisvės atėmimu baustų vyrų, taip pat asmenys, kuriems teismas skyrė arešto bausmę.