Gėrė degtinę

Kaltinimai dėl G. Kringelio nužudymo pareikšti Skuodo rajono gyventojui Vidmantui Vinogradovui, kuris nuolat skundžiasi sveikatos sutrikimais. Nusikaltimas padarytas Skuodo rajone, Apuolėje.

G. Kringelis negyvas savo namuose, ant sofos, rastas 2014 metų balandžio 21-osios vidurdienį – antrąją Velykų dieną.

Ant jo kūno matėsi nubrozdinimų, todėl įtarta, kad mirtis gali būti smurtinė. Teismo medicinos ekspertai nustatė, jog G. Kringelis mirė dėl patirtos galvos traumos. Esą į galvą kumščiu ar koja buvo suduota du kartus, todėl į smegenis išsiliejo kraujas, o tai ir lėmė vyro mirtį, nes ir pagalba laiku nebuvo suteikta.

Paaiškėjo, kad balandžio 20-ąją G. Kringelis viešėjo pas V. Vinogradovą. Vyrai išgėrė porą butelių degtinės ir nuėjo miegoti. Kai V. Vinogradovas atsikėlė, pamatė, kad G. Kringelio nebėra, o sykiu dingo ir šaldytuve buvęs dar vienas degtinės butelis.

V. Vinogradovas patraukė pas kaimynę ieškoti G. Kringelio. Ji nurodė, kur vyras nuėjo, ten nusekė ir V. Vinogradovas.

G. Kringelis esą vartėsi V. Vinogradovui priklausančiame sklype, netoli stulpo. Toje vietoje vėliau rasta nužudytojo kraujo.

Motyvas – kerštas dėl butelio

Viena kaimynių esą matė, kaip V. Vinogradovas G. Kringelį, anot jos, spardė lyg obuolį. „Manau, jog kaltinamasis taip pasielgė kerštaudamas, kad G. Kringelis pasiėmė degtinės butelį. V. Vinogradovas buvo neseniai atsibudęs, jis ieškojo to butelio, nerado, matyt, supyko. Manau, kad nužudymo motyvas yra kerštas dėl dingusio degtinės butelio“, – teigė kaltinimą palaikantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Stanislovaitis.

Po kurio laiko V. Vinogradovas pasikvietė kitus kaimynus, kad jie G. Kringelį parvežtų namo, nes jis esą nebegalėjo paeiti. Tuomet visi galvojo, kad G. Kringelis yra per daug girtas, bet dabar jau aišku, kad įtakos jo būsenai turėjo ir tai, kad į smegenis jau buvo pradėjęs lietis kraujas.

Kai G. Kringelį parvežė namo, V. Vinogradovas ir kitas kaimynas jį į namą nešte įnešė, benešdami dar netyčia išmetė.

Namo G. Kringelis buvo parvežtas ir sofoje paguldytas balandžio 20-osios vakarą, o kitos dienos vidurdienį jis rastas toje pačioje vietoje ir pozoje, kaip buvo paguldytas, tik jau nebegyvas.

„Visos aplinkybės rodo, kad V. Vinogradovas G. Kringeliui sudavė kelis smūgius į galvą. Liudytojai tvirtino, kad tai matė viena moteris, kuri visiems pasakojo, ką matė. Nors teisme ji šių savo žodžių ir išsižadėjo, manau, kad jais galima tikėti, nes nesunku atsekti grandinę, kaip informacija apie G. Kringelio mirtį ir jos aplinkybes pasklido po kaimą“, – teigė A. Stanislovaitis.

Mato viena akimi

V. Vinogradovo advokatas Edvardas Staponkus teigė, jog ta liudytoja negalima pasikliauti. „Jai jau per 70 metų, be to, ji mėgstanti išgerti, mato tik viena akimi. Ar tokiu žmogumi galima pasitikėti ir ypač tada, kai niekur nėra užfiksuoti tiesiogiai jos žodžiai, kad ji matė, kaip mano ginamasis spardė nužudytąjį? Kaime susikūrė sugedęs telefonas, o dėl to dabar ir esame čia“, – teigė E. Staponkus.

Jis darė prielaidą, jog G. Kringelis susižalojo pats, nes girtas griuvinėjo, o Skuodo rajone daug akmenų, todėl esą nesudėtinga susižaloti galvą.

Teismo medicinos ekspertai pasisakė, jog tokie sužalojimai, kokie padaryti G. Kringeliui, negali atsirasti nugriuvus.

Todėl A. Stanislovaitis Klaipėdos apygardos teismo paprašė V. Vinogradovui už sugėrovo nužudymą skirti 11 metų laisvės atėmimo bausmę. „Suprantama, kad jis veikė netiesiogine tyčia, tikrai nenorėjo nužudyti žmogaus. Tačiau sudavė jam kelis smūgius į galvą, suprato, kad negerai padarė, bet pagalbos neiškvietė. Sunkinanti aplinkybė ir ta, jog V. Vinogradovas buvo girtas“, – teigė A. Stanislovaitis.

E. Staponkus teismo prašė V. Vinogradovą visiškai išteisinti, nes esą nėra jokių tiesioginių įrodymų, kad šis sumušė G. Kringelį. „Visas kaimas žino, kad G. Kringelis buvo pijokėlis, girtas nuolat vartydavosi. Jis tikrai galėjo pats susižaloti ir nuo patirtų sužalojimų mirti. Pasikliauti vienos liudytojos parodymais, kuri kažkam kažką sakė, bet oficialiai viską paneigė, tikrai negalima“, – teigė E. Staponkus.

Byloje nukentėjusiosiomis pripažintos nužudyto G. Kringelio mama ir sesuo. Mama iš kaltinamojo reikalauja atlyginti 15 tūkst eurų neturtinę žalą, sesuo – 10 tūkst. eurų.