Gaudynių, kuriose Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai panaudojo tarnybinį ginklą, metu sulaikyti trys kontrabandininkų visureigiai, beveik 10 tūkst. pakelių cigarečių ir trys, įtariama, su šiuo kroviniu susiję asmenys. Taip pat pasieniečiai demaskavo, įtariama, tarnyba piktnaudžiavusį kolegą, praneša VSAT.

Trečiadienį popiet VSAT centrinės įstaigos bei Vilniaus rinktinės kriminalinės žvalgybos pareigūnų pajėgos, kurioms talkino kolegos iš Specialiosios paskirties užkardos, ties Vilniaus rajono Kirtimų kaimu stabdė įtartiną visureigį „Nissan Patrol“. Jo vairuotojas nepakluso aiškiai išreikštam uniformuotų pasieniečių reikalavimui sustoti ir manevruodamas kliudė šalikelėje stovėjusį tarnybinį VSAT automobilį „Mazda 6“.

Persekiojimo miško masyve metu VSAT pareigūnas iš tarnybinio pistoleto paleido du įspėjamuosius šūvius į viršų ir vieną – į visureigio padangas. Bėglys dar sugebėjo nuvažiuoti apie porą kilometrų miško bekele, tačiau čia kelią jam pastojo melioracijos griovys. Visureigiu važiavę du asmenys iššoko iš automobilio ir pasislėpė miške.

Likimo valiai paliktame „Nissan Patrol“ pasieniečiai rado 9450 pakelių cigarečių „Fest“ bei „Winston Blue“. Rūkalų pakuotės pažymėtos baltarusiškomis banderolėmis.

Tos pačios operacijos metu miške ties Vilniaus rajono Kirtimų kaimu VSAT pareigūnai sulaikė visureigį „Mitsubishi Pajero“ ir šalia jo buvusį 39 metų Vilniaus gyventoją. Jis, įtariama, gali būti susijęs su sulaikyta kontrabanda. Tolėliau nuo šio visureigio pasieniečiams įkliuvo dar vienas asmuo, 22-ejų vilnietis. Jis, manoma, atliko stebėtojo funkcijas ir bendrininkams pranešinėjo apie VSAT ekipažų judėjimą.

Operacijos metu pasieniečiams įkliuvo ir trečias visureigis, įtariama, susijęs su kontrabandos gabenimu per valstybės sieną. Jį VSAT pareigūnai sulaikė ties Vilniaus rajono Pajuodžiu kaimu. Mašiną vairavusį 41 metų Vilniaus rajono gyventoją, kaip ir prieš tai sulaikytus asmenis, pasieniečiai uždarė į areštinę.

Aiškinantis įvykio aplinkybes nuo tarnybos buvo nušalintas 34 metų Lavoriškių užkardos Sargybų skyriaus pasienietis, įtariama, talkinęs kontrabandininkams. Jam pareikšti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba.
Dėl kontrabandos ir piktnaudžiavimo Vilniaus rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Šiame VSAT padalinyje saugomi trys sulaikyti visureigiai bei kontrabandinių rūkalų krovinys.