LAT nagrinėjami Generalinės prokuratūros, H. Daktaro, kitų gaujos narių ir žmonos Ramutės Daktarienės kasaciniai skundai.

Vedamas į teismo salę H. Daktaras linksmai pasveikino posėdžio laukusius žmones: „Sveiki, berniukai ir mergaitės!“. Ten buvusi jo motina atsakė sūnui į pasveikinimą: „Mažiau juokauk“.

Posėdžio pradžioje vienas iš H. Daktaro advokatų paprašė nuimti antrankius, nes jo gynamasis nori užsirašinėti pastabas. Tačiau nuteistuosius atvežusieji Viešojo saugumo tarnybos Konvojaus kuopos pareigūnai atsakė, kad taisyklės tai draudžia. Salė tam nepritaikyta - joje nėra specialaus narvo teisiamiesiems.

R. Daktarienė savo skundu bando išgelbėti konfiskuotą turtą. Trumpoje savo kalboje ji sakė, jog turi vaikų, anūkų, sunku užtikrinti jų išsilavinimą, o teismai neatsižvelgia į pateiktus dokumentus, neva įrodančius, kad konfiskuotas turtas priklauso jai ir su vyro nusikalstama veikla nesusijęs. „Aš iš valstybės niekad nieko neprašiau, mokėjau mokesčius, kiek galėjau, dariau verslą“, - sakė R. Daktarienė.

Prokuroras Zdzislavas Tuliševskis teisme kalbėjo beveik pusantros valandos. Prokuratūra siekia panaikinti H. Daktaro išteisinimą dėl Sigito Čiapo ir jo vairuotojo nužudymo, taip prašo E. Abariui įkalinimo iki gyvos galvos ir t.t.

H. Daktaro advokatas Vytautas Sirvydis išreiškė mintį, kad jo klientui teismai tuos pačius įstatymus toje pačioje byloje taikė kitaip, nei kitiems teisiamiesiems, nes teisėjus „užbūrė H. Daktaro legenda“ - apie jį parašyta knyga, rengiamos laidos, reportažai ir t.t. Pasak advokato, Europos žmogaus teisių teismas nurodo, kad įkalinimo iki gyvos galvos bausmė gali būti skiriama tik tada, kai įstatymuose yra numatytas terminas, kuriam suėjus nuteistasis gali prašyti bausmės sušvelninimo (prokuratūra tvirtina, kad šie nuteistieji gali tikėtis amnestijos, prašyti šalies prezidento malonės). Advokatas ilgai kalbėjo apie, jo manymu, šios bylos tyrimo, o paskui nagrinėjimo teismuose metu pažeistus nacionalinius ir tarptautinius įstatymus.

Pats H. Daktaras kalbėjo keletą minučių. Sakė, kad S. Čiapo ir jo vairuotojo nužudymo metu buvo laikomas Lukiškių kalėjimo rūsyje su 7 mirtininkais ir neturėjo galimybės organizuoti šio nusikaltimo, kaip teigia kaltintojai. H. Daktaras pasiūlė surengti eksperimentą - dviem mėnesiams uždaryti į tą rūsį prokurorą ir pažiūrėti, ką jis sugebės padaryti ten būdamas.

Buvusį gaujos narį Rimvydą Žilinską, bendradarbiavusį su teisėsauga ir davusį parodymus apie Rimanto Ganusausko (Mongolo) nužudymą, H. Daktaras vadino „70-mečiu seneliu ir girtuokliu“.

Kalbėdamas apie galimybę sulaukti malonės Henytė sakė: „Man malonės joks prezidentas nesuteiks“.