Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 45 metų klaipėdietis Ž. M. savo nusikalstamas veikas pradėjo dar 1995-aisiais. Vyras, prisistatinėdavęs fiktyvių įmonių vadovu, žadėdavo žmones įdarbinti Lietuvos ar užsienio įmonėse. Paskelbęs apie savo veiklą laikraštyje, darbo ieškantiems žmonėms jis visų pirma liepdavo užpildyti dokumentus, kuriuose asmenys turėjo nurodyti savo duomenis ir pasirinkti pageidaujamo darbo rūšį. Už darbo paiešką buvo prašoma sumokėti nuo 5 litų (1, 45 Eur.) iki 1200 JAV dolerių. Tačiau darbo taip ir nesurasdavęs, Ž. M. žmonėms negrąžindavo ir pinigų.

Per 1995 metus, prisidengdamas neregistruotos įmonės „Rimada“ vardu, iš 130 fizinių asmenų kaltinamasis paėmė 977 eurus, dar iš 41 asmens, prisidengdamas neregistruotos įmonės „Tarptautinių ryšių agentūros“ vardu, pasisavino 44 tūkstančius 754 eurus. Nuo 2000-ųjų lapkričio iki 2001-ųjų liepos Ž. M., prisistatinėdavęs savitarpio pagalbos asociacijos „Lobaris“ prezidentu, iš 36 asmenų paėmė 24 tūkstančius 746 eurus, tačiau jų neįdarbino, vizų negavo ir pinigų nukentėjusiesiems negrąžino, praneša Generalinė prokuratūra.

„Kaltinamasis ilgą laiką slapstėsi. Tik paskelbus paiešką Ž. M. buvo rastas, tuomet abi bylos sujungtos ir šiandien klaipėdietis kaltinamas iš 207 asmenų pasisavinęs apie 70 tūkstančių eurų. Savo kaltę dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo Ž. M. pripažįsta“, – teigė šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Tilvikienė.

Nors pinigus klaipėdietis paėmė iš 207 asmenų, nukentėjusiaisiais byloje pripažinti 182, o civilinius ieškinius yra pareiškę 75 asmenys. Kaltinamajam už padarytas nusikalstamas veikas gresia laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų. Byla artimiausiu metu bus pradėta nagrinėti Klaipėdos miesto apylinkės teisme.