Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius gavo informacijos, kad Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pareigūnas galėjo būti neteisėtai paskirtas į pareigas, nes pasinaudojo suklastotu diplomu.

Paaiškėjo, kad pareigūnas R. P. buvo pateikęs Kauno aukštesniosios technikos mokyklos aukštesniojo mokslo diplomą, kuriame pažymėta, kad 2007 m. jis baigė Kauno aukštesniosios technikos mokyklos Automobilių remonto ir techninės priežiūros specializacijos kursą. Tačiau Kauno aukštesniosios technikos mokyklos pavadinimas nuo 2002 m. buvo pakeistas į Kauno technikos kolegijos pavadinimą, šios įstaigos išduodami diplomai buvo ne aukštesniojo, bet aukštojo mokslo. O blankai diplomams 2007-aisiais jau buvo naudojami kitokie.

Pretendentams, siekiantiems eiti Pravieniškių PN-AK Apsaugos ir priežiūros skyriaus kontrolės ir praleidimų punkto pamainos viršininko pareigas būtina turėti ne žemesnį kaip aukštąjį neuniversitetinį arba aukštesnįjį išsilavinimą, arba iki 1995 metų įgytą specialųjį vidurinį išsilavinimą. Neturint minėto išsilavinimo į šias pareigas paskyrimas yra negalimas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad R. P. neturėdamas atitinkamo išsilavinimo ir siekdamas eiti šias pareigas, Gariūnų turguje, iš nenustatytos tapatybės asmens įgijo suklastotą Kauno aukštesniosios technikos mokyklos aukštesniojo mokslo diplomą ir jį panaudojo, praneša Kalėjimų departamentas.

Tokiais R. P. veiksmais buvo padaryta nusikalstama veika, numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 straipsnio 1 dalyje.
Surinkus pakankamai kaltę pagrindžiančių įrodymų, byla perduota ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiam prokurorui. Ikiteisminis tyrimas 2016 vasario 15 d. prokuroro nutarimu nutrauktas, o R. P. atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Pareigūnas yra atleistas iš pareigų.

Šių metų vasario 10 dieną Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius gavo informacijos, kad anksčiau Šiaulių tardymo izoliatoriuje dirbęs ir iš jo už pareigūno vardo pažeminimą atleistas A. L., turėjo suklastotus mokslų baigimo dokumentus. Pasinaudojęs jais jis įsidarbino Panevėžio pataisos namuose.

Nustatyta, kad A. L., darbindamasis Panevėžio pataisos namų Apsaugos ir priežiūros skyriaus prižiūrėtoju, pateikė 1994 metais išduotą Tytuvėnų mokyklos-agrofirmos specialiojo vidurinio išsilavinimo diplomą. Tikrinant A. L. mokymosi šioje įstaigoje faktines aplinkybes, nustatyta, kad pagal vardinės knygos įrašus A. L. Tytuvėnų mokykloje-agrofirmoje nesimokė ir 1994 metais diplomas jam nebuvo išduotas. Šiuo numeriu diplomas 1991 metais išduotas A. L. broliui. Nuo 1992.04.01 Tytuvėnų mokykla-agrofirma pervadinta į Tytuvėnų žemės ūkio mokyklą.

Imuniteto skyriaus pareigūnai atliko A. L. namuose. Jos metu jis savanoriškai pateikė suklastotą dokumentą. 2016 metų kovo mėnesį A. L. pareikšti įtarimai dėl nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 straipsnio 1 dalyje. A. L. savo kaltę pripažino visiškai.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros ketvirtojo skyriaus prokuroras. Pareigūnas yra nušalintas nuo pareigų, artimiausiu metu jis bus atleistas.