Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad V. Andrejevą pripažįsta kaltu dėl mirtinos avarijos, pagalbos nesuteikimo sužalotam nukentėjusiajam bei dokumentų klastojimo – už tai jam skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kadangi byla buvo išnagrinėta pagreitinto proceso tvarka (kaltinamasis pripažino kaltę, todėl nebuvo apklausiami liudytojai), bausmė buvo sumažinta tredaliu – V. Andrejevui skirta 3 metų 4 mėnesių laisvės atėmimas.

Teisėjas Robertas Rainys nutarė bausmės vykdymą nuteistajam atidėti 2 metams. Be to, pustrečių metų V. Andrejevui uždrausta vairuoti transporto priemones.

Teismas žuvusiojo motinai priteisė 10, o seseriai – 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą. Šią sumą nukentėjusiosioms turės solidariai sumokėti nuteistasis ir draudimo bendrovė.

Teismo nuosprendį paskelbęs teisėjas pažymėjo, kad V. Andrejevas būtų buvęs išteisintas, jeigu į eismo įvykį būtų pakliuvęs blaivus ir neviršijęs greičio – esą dėl tragiškos avarijos net 80 proc. buvo kaltas žuvusysis, kuris ant dviračio sėdo būdamas neblaivus ir tamsiu paros metu važiavo priešpriešine eismo juosta, prieš tai taip pat vos nepakliuvo po kitu automobiliu.

„Dėl to, kad įvyko šis eismo įvykis, kalčiausias yra pats nukentėjusysis“, – sakė teisėjas R. Rainys.

Anot jo, baisią avariją sukėlęs vairuotojas po nelaimės elgėsi negražiai – paspruko, sudegino automobilį ir suklastojo dokumentus, kad automobilis priklauso ne jam.

Nuteistasis V. Andrejevas išklausyti teismo verdikto net neatvyko, o nukentėjusiomis pripažintos žuvusiojo motina ir sesuo sakė, kad sutinka su vyrui skirta bausme.

„Nelinkiu jam nieko blogo, iš tikrųjų, mano brolis irgi buvo kaltas – teisingai pasakė teisėjas“, – po nuosprendžio paskelbimo sakė brolio netekusi Agata Šocik.

Bet, anot jos, V. Andrejevo atsiprašymas ir gailėjimasis neatrodė nuoširdus: „Jis tik teismo metu į mus atsisuko ir pasakė, kad atsiprašo.“

Teisme V. Andrejevas pripažino visus jam pateiktus kaltinimus, nors ikiteisminio tyrimo pradžioje ne tik neigė, kad vairavo automobilį, bet ir tvirtino, jog su tragiškai pasibaigusia avarija esąs visiškai nesusijęs. Ir net suklastojo dokumentus, kad nelaimės išvakarėse savo trečios klasės BMW pardavė vienam vyrui, o pirkimo-pardavimo sutartį užregistravo Registrų centre bei pateikė ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams.

Bet yla greitai išlindo iš maišo – „pirkėjas“ kategoriškai paneigė, kad nusipirko automobilį ir turėjo alibi, jog nelaimės metu buvo namuose.

Bylos duomenimis nustatyta, kad eismo įvykis Vilniuje, Eišiškių plente, ties sankryža į Užusienio g. įvyko dar 2014 m. birželio 1 d. naktį – apie 1 val., kai V. Andrejevo vairuojamas BMW partrenkė keliu važiavusį 19 metų Gžegožą Šocik.

Nuo smūgio dviratininkas trenkėsi į šalikelėje augusį medį ir žuvo, o jo vairuojamas dviratis lūžo perpus. Eismo nelaimės metu BMW taip pat nuvertė šalikelėje pastatytą stulpą su kelio ženklu.