Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paskelbė, kad aktorius už grotų praleis šešerius metus. Bausmę jis privalės atlikti atvirojoje kolonijoje.

Anot teismo, nėra jokio pagrindo keisti žemesnių instancijų teismų priimtų sprendimų, įrodymai įvertinti tinkamai ir baudžiamasis įstatymas pritaikytas pagrįstai.

LAT paskelbta nutartis, kuria paliktas galioti apkaltinamasis nuosprendis, yra galutinė ir neskundžiama. Kol P. Dimšos skundas buvo nagrinėjamas teisme, bausmės vykdymas jam buvo sustabdytas, tačiau netrukus privalės būti vykdomas.

Po galutinio sprendimo, kuriuo aktorius buvo pasiųstas į įkalinimo įstaigą, P. Dimša piktinosi, kad trijų instancijų teismuose jam nepavyko įrodyti teisybės, tačiau jis esą kovos dar nebaigė – jeigu reikės, kreipsis ir į Strasbūro teismą.

Senatvėje už grotų siunčiamas aktorius pažymėjo, kad yra pasiruošęs atlikti bausmę, nors esą ir yra nekaltas.

77 metų P. Dimša buvo nuteistas dėl tragiškai pasibaigusios avarijos, po kurios mirė dviratininkas ir perspektyvus menininkas Šarūnas Surblys.

P. Dimša bandė įrodyti, jog jo vairuojamas automobilis nedalyvavo eismo įvykyje ir dėl jo kaltės nemirė žmogus. Anot jo, jis tik sustojo įvykio vietoje, pamatęs, kad nuo stulpo krenta jau partrenktas nukentėjusysis.

Aktoriaus teigimu, įvykio vietoje prieš pat jo vairuojamą automobilį jis matė tamsios spalvos automobilį, kuris atlikęs ,,S“ formos manevrą, partrenkė dviratininką, o po to nemažindamas greičio pasišalino iš įvykio vietos.

P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė 2013-ųjų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje. Avariją P. Dimša sukėlė būdamas neblaivus – ligoninėje jam nustatytas 1,67 prom. girtumas.

Po Vilniaus apygardos teismo nutarties paskelbimo, kuria aktoriui buvo palikta galioti paskirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, P. Dimša sakė, kad jam skirtas įkalinimas prilygsta mirties nuosprendžiui.

„Man liko keli metai, tai čia man yra nuosprendis iki gyvos galvos“, – sakė jis.

Teismas yra nusprendęs, kad aktorius bausmę privalo atlikti ne pataisos namuose, o atvirojoje kolonijoje, kuriose nuteistiesiems yra taikomos gerokai švelnesnės kalinimo sąlygos.

Kaip pabrėžė P. Dimšos bylą kasacine tvarka išnagrinėjęs LAT, dviratininkas jokių Kelių eismo taisyklių nepažeidė ir užpakalinių stabdžių nebuvimas jokios įtakos šiam eismo įvykiui neturėjo.

Anot teismo, būtent P. Dimša per vėlai pastebėjo dviratį ir prasilenkdamas su juo nepaliko saugaus atstumo bei dėl to susidūrė su juo.

Teisėjai taip pat nurodė, kad nebuvo nustatyta, jog eismo įvykyje būtų dalyvavęs koks nors kitas automobilis, apie tai P. Dimša prabilo tik teisme. Anot teismo, aktorius po įvykio buvo susijaudinęs, išgėrė gudobelių tinktūros, o jeigu būtų nesukėlęs tragiškos avarijos, jaudintis jam nebūtų buvę dėl ko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1166)