Muitinės pareigūnai juokauja, kad cigarečių kontrabandininkai matyt labai laukė, kol kovo 16 d. baigsis savaitę trukusios Lietuvos – Latvijos pasienio kontrolės atnaujinimo pratybos. Jų metu Lietuvos pasieniečiai ir muitininkai, talkinami policijos, Krašto apsaugos savanorių ir Viešojo saugumo tarnybos pasirinktinai tikrino atvykstančius į Lietuvą automobilius.

Tad jau kovo 19 d., šeštadienį, ėmėsi tikrinti muitinės pareigūnų budrumą. Tądien, apie 17 val. Panevėžio aplinkkelyje Kauno teritorinės muitinės mobiliųjų grupių skyriaus patrulis sustabdė ir patikrino iš Latvijos atvažiavusį krovininį vilkiką „Volvo“.


Pareigūnams įtarimą sukėlė mašinos maršrutas, tariamus tekstilės gaminius – medžiagines rankines, rūbus, viena Latvijos įmonė į Rusiją ketino vežti per Lietuvą ir Baltarusiją. Atkėlę vilkiko puspriekabės tentą, muitininkai išvydo, kad legalaus krovinio nėra nei pėdsakų – visa patalpa buvo prikrauta į baltą polietileno plėvelę įsuktų rūkalų dėžių. Preliminariais duomenimis iš viso sulaikyta 1000 dėžių (apie 500 tūkst. pakelių) cigarečių „L&M“, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 1 mln. 290 tūkst. eurų.

Vilkiko vairuotojas, Baltarusijos pilietis A. F. Sulaikytas dviem paroms, Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis (Baudžiamojo kodekso 199 – 2 str. 1 dalis). Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokurorai.

Pareigūnai įtaria, kad sulaikytos cigaretės taip pat gali būti ir falsifikuotos – visi pakeliai be banderolių. Muitinės analitikai tai aiškina tiek galimu nelegalaus tabako fabriko veikimu Latvijos teritorijoje, tiek besikeičiančiais baltarusiškų kontrabandinių cigarečių gabenimo maršrutais.

Pastaruosius porą metų muitininkai vis dažniau sulaiko į Lietuvą iš Latvijos teritorijos įvežamus nelegalius rūkalus. Jei 2014 m. tokios cigaretės sudarė 7 proc. bendro Lietuvos muitinės sulaikytų kontrabandinių rūkalų kiekio, tai pernai jis siekė jau 19 proc.