Ketvirtadienio pavakarę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės pasieniečiai Zarasų rajone, toje vietoje, kur anksčiau veikė Smėlynės-Medumi kontrolės punktas, susitiko su kolegomis iš Latvijos. Jiems VSAT pareigūnai perdavė 9 vyrus ir 3 moteris, Vietnamo piliečius. Užsieniečiai grąžinti kaimyninei šaliai, nes iš jos nelegaliai pateko į Lietuvą, praneša VSAT.

Šie savo šalies pasus be Šengeno vizų turėję migrantai, kuriems yra nuo 18-os iki 53-ejų, antradienį vakare buvo sulaikyti Kupiškio rajone. Jie gulėjo ar tupėjo mikroautobuso „Peugeot Boxer“ lietuviškais numeriais krovinių skyriuje. Mikroautobusą vairavo 28-erių Latvijos pilietis, kurį pasieniečiai uždarė į areštinę ir kuriam dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šiemet tai pirmoji sulaikyta migrantų iš Vietnamo grupė. Pastaraisiais metais nelegalių keliautojų iš šios šalies, bandžiusių per Lietuvą vykti į Vakarų Europą, skaičius augo. 2015 m. pasieniečiai sulaikė 382 vietnamiečius, 2014 m. – 301, 2013 m. – 80.

Iš visų pernai VSAT pareigūnų sulaikytų nelegalių migrantų net 46 proc. į Lietuvą buvo patekę iš Latvijos. Šis skaičius pirmąsyk buvo didesnis nei iš Baltarusijos patekusių migrantų skaičius (42 proc.). Pagal pilietybes Latvijos piliečių tarp sulaikytų nelegalių migrantų gabentojų irgi buvo daugiausiai - 23 asmenys.