VSAT primena, kad 2016 m. vasario 15 d. Vilniaus apygardos teismas baudžiamuoju įsakymu nuteisė 25-erių Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos vyresnįjį pasienietį. Jis buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir bendrininkavimo neteisėtai gabenant akcizais apmokestinamas prekes. Už tai buvo skirta 7908 eurų bauda.

Vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis baudą sumažinus trečdaliu ir įskaičius ikiteisminio tyrimo metu laikinajame sulaikyme išbūtą laiką dabar jau buvusiam pareigūnui teks sumokėti 5121 euro baudą.

Įsiteisėjus teismo nuosprendžiui trečiadienį, kovo 16-ąją, laikinasis VSAT Vilniaus rinktinės vadas Alvydas Jankauskas už tyčinio nusikaltimo padarymą pasienietį atleido iš pareigų. Jis nuo pat sulaikymo datos buvo nušalintas nuo tarnybos, o sienos apsaugos sistemoje dirbo kiek daugiau nei penkerius metus.

Įtarimai pareigūnui buvo pareikšti 2015 m. sausio 26 d., kai jį sulaikė kolegos iš Vilniaus rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus ir Imuniteto poskyrio.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad pasienietis už piniginį atlygį sudarė sąlygas kontrabandininkams organizuoti neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių, t. y. cigarečių, gabenimą į Lietuvos teritorijos gilumą per vietovę Šalčininkų rajone prie įvažiavimo ir išvažiavimo iš vadinamosios Dieveniškių kilpos. Čia pasienio su Baltarusija ruožu eina kelias Dieveniškės – Šalčininkai.

Prie jo pasieniečiai tikrina visus įvažiuojančius ar išvažiuojančius iš kilpos, supamos Baltarusijos teritorijos.

Tąsyk VSAT pareigūnai sulaikė 7489 pakelius cigarečių „Minsk Capital“ ir „NZ Gold“, kurių muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, buvo 18 385,48 euro.

Be buvusio pareigūno, šioje baudžiamojoje byloje kaltais pripažinti dar keturi Vilniaus ir Šalčininkų rajonų gyventojai, kuriems teismas skyrė baudas nuo 2259 iki 4443 eurų.