Bandė išjungti šviesą

Praėjusį penktadienį gydymo įstaigoje nuo plaučių uždegimo besigydžiusią dukrą aplankę tėvai Vitas ir Pranutė Naujokai teigė nė kiek nenujautę, kad netrukus jų šeimą gali ištikti tokia skaudi netektis.

“Apie 20 valandą dukra mane palydėjo iki gatvės prie ligoninės vartų ir pasakė, kad pirmadienį tikriausiai pasimatysime visi kartu, nes ji sugrįš į namus, o jau kitą dieną keliaus į darbą”, - pasakojo tėvas. Kauno Dainavos poliklinikoje slaugytoja dirbusiai Editai, nuo paauglystės sirgusiai cukriniu diabetu, tai buvo paskutinis pasimatymas su artimaisiais.

V.Naujokas pasakojo iš kitų ligoninės pacienčių sužinojęs, kad penktadienį, apie 23 val., Edita grįžo iš tualeto į palatą, nusimovė sportines kelnes ir vos prisėdusi ant metalinės lovos ketino išjungti šviesą. Kaire ranka paėmus jungiklį dėl nesuprantamų priežasčių ėmė krėsti elektros srovė.

Greta buvusios ligonės puolė kviestis į pagalbą tąnakt budėjusius medikus. Viena iš palatoje buvusių ligonių iš nukentėjusiosios rankos ištraukė elektros laidą ir užkėlė jos kojas ant lovos. Netrukus atskubėję medikai bandė moterį reanimuoti, bet patirtas elektros smūgis buvęs pernelyg smarkus, todėl išgelbėti pacientės gyvybės nepavyko.

Nurodė kitą nelaimės priežastį

Keisčiausias V.Naujokui pasirodė medikų pranešimas apie dukros mirtį: “Maždaug vidurnaktį paskambinęs gydytojas man pranešė, kad dukra mirė, o kai paklausiau nuo ko, jis pasakė, jog teismo medicinos ekspertai, atlikę skrodimą, išsiaiškins, ar tai buvęs infarktas, ar insultas, kadangi pasigirdo tik garsus riksmas ir ji susmuko”.

Tėvas su nuoskauda prasitarė, jog apie tikrąją dukters mirties priežastį sužinojo tik iš netrukus atvykusio laidojimo paslaugų firmos darbuotojo. Pastarasis paprašė artimųjų surasti velionės asmens dokumentą, paaiškindamas, kad jo reikia nelaimės vietoje dirbantiems policijos pareigūnams.

“Nesupratau, kuo čia dėti policininkai, jei Editą ištiko insultas ar infarktas. Tačiau tas firmos darbuotojas man prasitarė, kad iš tiesų dukrą nutrenkė elektros srovė. Tuomet tikrai supykau, kad gydytojas iš karto nepasakė, jog ji žuvo”, - kalbėjo V.Naujokas.

Kitą dieną į Kauno medicinos universiteto klinikų Endokrinologijos skyrių nuvykęs tėvas bandė išsiaiškinti, kodėl tą naktį budėjęs gydytojas Tadas Stasiūnas nuslėpė tragedijos aplinkybes, kurios vis tiek būtų anksčiau ar vėliau išaiškėjusios. Juolab kad viską matė toje pačioje 215-uoju numeriu pažymėtoje palatoje besigydžiusios moterys. Tiesa, ne visos jos noriai pasakojo Editos artimiesiems apie skaudžios nelaimės aplinkybes. Anot V.Naujoko, jauna mergina iš Šilutės abejingai pažiūrėjo į tėvų sielvartą ir nesutiko būti įvykio liudytoja, sakydama, jog bijo medikų keršto. Tuo tarpu kitos moterys noriai papasakojo ką mačiusios.

“Aš neprašiau jų kalbėti to, ko nežino ar nematė, bet jei buvo šalia, tai tikrai juk galėjo išdėstyti visą teisybę. Mums svarbiausia buvo sužinoti, kaip iš tikrųjų viskas įvyko”, - kalbėjo žuvusiosios tėvas.

Netekties prislėgtas vyriškis prasitarė iš gydytojo išgirdęs versiją, kad Edita sugrįžusi iš dušo visa šlapia ir būtent su drėgna ranka bandžiusi išjungti šviesą, tačiau tokie samprotavimai tėvo neįtikino: “Jeigu ji grįžo į palatą ir nusirengė, tai akivaizdu, kad su drabužiais negalėjusi būti šlapia. Be to, per tiek laiko rankos tikrai buvo sausos”. Apie tai, kad nelaimę nulėmė netvarkingas šviestuvo jungiklis, liudija ir ant velionės kairės plaštakos likusios išdegintos dvi žymės.

Medikams beliko apgailestauti

“Kauno dienos” kalbinti Medicinos universiteto klinikų Endokrinologijos skyriaus medikai dėl įvykusios nelaimės teigė smarkiai apgailestaujantys, tačiau į Editos palatą žurnalistų nenorėjo įleisti, sakydami, kad taip būtų pažeistos kitų ten esančių ligonių teisės.

“Dabar jau blogai, netgi labai blogai”, - išsprūdo vienai iš medikių.

Nelaimės metu Endokrinologijos skyriuje budėjęs gydytojas T.Stasiūnas pasakojo prieš vidurnaktį sulaukęs slaugytojų kvietimo ateiti į 215-ąją palatą, nes ten nualpusi pacientė. Pastaroji iki nelaimės buvo sustiprėjusi, todėl intensyvaus stebėjimo jai nebereikėjo. Pasak mediko, iškart po nelaimės buvo taikytos visos galimos reanimacinės priemonės, tačiau ligonės būklė tik blogėjo, moteris jau buvusi nesąmoninga, todėl jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

T.Stasiūnas išgirdęs, jog žuvusios pacientės artimieji nerimauja dėl jiems melagingai praneštos žinios apie nelaimę, pasiteisino, esą pats tik vėliau iš kitų ligonių sužinojo, kad tragediją nulėmė būtent elektra: “Reanimuojant paprašėme, kad kitos pacientės išeitų iš palatos, todėl apie viską jos mums papasakojo tik vėliau”. Kita vertus, gydytojas tikino negalįs taip staiga konstatuoti tikslios mirties priežasties, nes tai turi atlikti kiti specialistai.

Tuo tarpu jaunos moters tėvas įsitikinęs, kad budėjęs gydytojas sąmoningai nuslėpė tikrąją žūties priežastį, o kitą dieną dėl to netgi atsiprašė, sakydamas, jog buvo labai smarkiai susijaudinęs.

Panašių nelaimių lig šiol nebūta

Endokrinologijos klinikos profesorius, habilituotas medicinos mokslų daktaras Juozas Danilevičius, paklaustas, ar pakanka lėšų, kad gydymo įstaigoje būtų įrengta kokybiška elektros instaliacija bei kita ūkio dalis, teigė, jog skųstis iki šiol dėl nieko neteko. Atitinkami skyriai, anot darbuotojų, Medicinos universiteto klinikose dirba pakankamai atsakingai, todėl apie jokią panašią nelaimę iki šiol girdėti neteko.

Gydytojai pridūrė, kad apie vidurnaktį slaugytoja suleisdavo pacientei vaistų, todėl lygiai taip pat jungiklį galėjo pirmiau paimti personalo darbuotoja, o ne ligonė, pati jį junginėjusi paskutiniąsias beveik dvidešimt dienų: “Jei tik būtų pastebėtas menkiausias gedimas, jį mūsų ligoninės elektrikai tuoj pat būtų sutvarkę”.

Atrodo, kad kaltų lyg ir nebėra, tačiau teismo medicinos ekspertų išvados byloja, kad ligoninės inventorius nulėmė tokią skaudžią nelaimę.

Medikai gerai pažinojo E.Naujokaitę, nes dėl cukrinio diabeto sudėtingų komplikacijų ligos kamuojama moteris vien per šiuos metus gydėsi ligoninėje tris kartus. Gydytoja endokrinologė Evalda Danytė patikino, kad sunkių rūpesčių dėl prastos sveikatos Edita turėjusi ištisus aštuoniolika metų, o per paskutiniuosius trejus jai buvo taikomos peritoninės dializės. Pasak medikės, pacientė porą kartų buvusi ištikta klinikinės mirties, o dėl įvairių komplikacijų buvo smarkiai paveiktas regėjimas ir inkstai.

Penkiametį globos seneliai

Pastaruoju metu E.Naujokaitė gyveno su savo tėvais bei prieš trejus metus globon paimtu penkiamečiu Ramūnu. Trejais metais už Editą jaunesnis brolis su šeima išvykęs gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas. Medike dirbusi Edita pagyvenusiems tėvams dažniausiai atstodavo netgi šeimos gydytoją. Vyresnio amžiaus Vitas ir Pranutė Naujokai sako neketinantys atsisakyti toliau globoti mažametį anūkėlį: “Aišku, kad bus sunku, nes esame jau seni, bet iš paskutiniųjų stengsimės išauginti Ramūnėlį”.

Laikydamas rankose mirties liudijimą, V.Naujokas perskaitė, kad dukters mirties priežastis - elektrotrauma: “Dabar lyg pro miglą atsimenu, kad tas šviestuvo jungiklis buvo įskilęs, bet keista, kad beveik mėnesį ligoninėje gulėjusiai Editai nieko panašaus nebuvo nutikę anksčiau, o tą vakarą taip netikėtai ji žuvo”. Tėvas patikino ieškosiąs skaudžios nelaimės kaltininkų.

“Mylimo ir brangaus žmogaus, kurį praradome, jau niekas nebesugrąžins, bet teisybė vis tiek turi būti, nes be motiniškos šilumos liko mažametis berniukas, kuriuo toliau rūpinsimės mes”, - su ašaromis akyse kalbėjo V.Naujokas.

Vyriškis prisipažino bijąs susiremti su stambios gydymo įstaigos darbuotojais ir kad nesugebėsiąs deramai atstovauti savo šeimos interesams teismuose ar kitose instancijose, todėl ketina prašyti kompetentingų teisininkų pagalbos. Žuvusiosios artimieji nesiėmė kaltinti lemtingą naktį budėjusių medikų, bet tvirtina, kad įstaigoje vis dėlto turi būti atsakingi asmenys.