Taip ketvirtadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas, nutaręs atmesti V. Jankausko skundą dėl jam dar praėjusių metų lapkritį paskelbto Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio.

O V. Jankausko skundas buvo neįprastas – nuteistasis žudikas pageidavo, kad griežčiausiomis sąlygomis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime jis būtų kalinamas ne 5 metus, kaip nusprendė teisėjai, o 10. Tiesa, žudikas tikino, kad gailisi dėl neatitaisomas pasekmes sukėlusio nusikaltimo, tačiau tuo pačiu pažymėjo, jog iki šiol nesuvokia, kodėl taip pasielgė. Jis taip pat nurodė, kad griežtesnė bausmė jam būtų gera gyvenimo pamoka.

Tačiau pareigūnai neabejoja, kad V. Jankauskas išsigando gyvenimo su kitais kaliniais – merginų prievartautojai už grotų nėra gerbiami.

Kaip pabrėžė teisėjų kolegijos pirmininkas Linas Šiukšta, griežtesnės bausmės V. Jankauskui teismas negalėjo skirti, nes tai draudžia įstatymas – bausmė galėtų būti skirta griežtesnė, jeigu būtų prokuroro ar nukentėjusiųjų skundas. O šioje byloje jo nebuvo – nuosprendį skundė tik nuteistasis.

Pasak teisėjo, V. Jankauskas labai nenorėjo, kad būtų nuteistas dėl seksualinio prievartavimo – jam nepatiko, jog jis buvo pripažintas kaltu dėl to, kad studentę po išžaginimo dar ir prievartavo.

V. Jankausko skundą atmetęs teismas taip pat nurodė, kad byloje visos aplinkybės buvo nustatytos tik iš kaltinamojo parodymų, įvykio vietoje darytų nuotraukų bei remiantis teismo medicinos ekspertų išvadomis.

„Šioje byloje nors ir nebuvo inkriminuotas ypatingas žiaurumas, bet aplinkybės išskirtinės – jis be sąmonės vežė atšalusį kūną, smaugė, žudė“, – teisėjo teigimu, V. Jankauskui yra skirta tinkama bausmė.

V. Jankauskui paskelbtas nuosprendis iš karto įsiteisėjo, nors nuteistasis jį dar galės skųsti kasacine tvarka, tiesa, tik dėl teisės taikymo – byloje nustatytų faktinių aplinkybių Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) iš naujo nesiaiškina.

Šiuo metu Lukiškėse kalintis V. Jankauskas teismo posėdyje nedalyvavo – toks buvo jo noras.

Teismas yra nusprendęs, kad žudikas studentės tėvams turi sumokėti po 50 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

24 metų V. Jankauskas nuteistas dėl J. Šikšniūtės tyčinio nužudymo, tačiau byloje taip ir nebuvo nustatytas nužudymo motyvas. Manoma, kad V. Jankauskas studentės neketino nužudyti ir veikė spontaniškai, tuo metu jį buvo apėmusi panika.

J. Šikšniūtė buvo nužudyta 2014 m. lapkričio 16-osios vakarą, kai ji turėjo grįžti į studentų bendrabutį Klaipėdoje. Jame ji gyveno, Klaipėdos universitete studijavo viešąjį administravimą.

Į Klaipėdą mergina turėjo grįžti iš Saugų gyvenvietės, Šilutės rajone, kur viešėjo pas močiutę.

Nustatyta kad mergina internete susipažino su V. Jankausku, kuris ją pasisiūlė pavėžėti į Klaipėdą.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad mergina netoli Priekulės buvo išžaginta.

Veikiausiai ji jau buvo be sąmonės, kai V. Jankauskas automobiliu ją vežė ne į Klaipėdą, o į priešingą pusę – Macikų kaimą, Šilutės rajone. Šio kaimo laukymėje ir rastas J. Šikšniūtės kūnas.

Ekspertai nustatė, jog mergina buvo pasmaugta. Kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir įtarimai pareikšti, V. Jankauskas iš dalies pripažino savo kaltę. Dalį savo pirminių parodymų ir šiokį tokį kaltės pripažinimą jis patvirtino ir teisme.

Jis tvirtino, jog merginą norėjo apiplėšti, o santykiauti su juo nukentėjusioji sutiko pati. Tačiau surinkti įrodymai tokią V. Jankausko versiją paneigia.

9 klases baigęs 24 metų V. Jankauskas jau du kartus teistas – už vagystę ir plėšimą. Iš pataisos namų pastarąjį kartą jis išėjo 2012 metų vasarį, o 2014 metų lapkritį jau buvo suimtas dėl J. Šikšniūtės dingimo.