Ir visa tai jis padarė tuo metu, kai viešai prašė paramos – Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė, kad 36 metų tėvas, kurio vardo ir pavardės negalima viešai skelbti pagal įstatymus, seksualiai prievartavo savo podukrą, kai šiai tebuvo trylika ir keturiolika metų.

Baudžiamąją bylą neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjusi teisėja Rosita Patackienė paskelbė, kad tėvas už grotų turės praleisti penkerius metus. Be to, jis savo podukrai privalės sumokėti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Tiesa, teismo nuosprendį jis dar galės skųsti apeliacine tvarka – nuteistąjį gynęs valstybės paskirtas advokatas Valentinas Giriūnas sakė, kad šia teise pasinaudos, nes neabejoja, jog jo ginamasis yra nuteistas nepagrįstai.

„Jis kaltės nepripažino nuo pat pradžių, tėvas nuteistas tik pagal nepilnametės podukros parodymus, daugiau byloje nėra jokių įrodymų, kiti įrodymai – tik išvestiniai: ji papasakojo mamai, draugei“, – sakė advokatas.

Anot jo, apie patirtą seksualinę prievartą nepilnametė papasakojo praėjus maždaug pusmečiui po baisių įvykių, o ši į policiją kreipėsi dar beveik po mėnesio.

Visą šį laiką (daugiau kaip metus) tėvas buvo laikomas už grotų, nuosprendį jis išgirdo į teismą atvežtas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo.

Kol teisme buvo nagrinėjama baudžiamoji byla dėl seksualinio prievartavimo, kitas teismas nutraukė kaltinamojo santuoką su jo žmona. Skyrybų priežastis – sutuoktinio kaltė.

Teisme tėvas sakė, kad rūpinosi šeima, visus vaikus myli vienodai ir nė vieno iš jų neišskirdavo. Jis mano, kad dabar jau buvusi žmona primokė įdukrą taip kalbėti.

Teismas, siekdamas įsitikinti nukentėjusiosios teisingumu, paskyrė atlikti teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizę, kuri parodė, kad mergaitė neturi padidinto polinkio fantazuoti, nėra įtaigi.

Kaip pabrėžė apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs teismas, seksualinės prievartos prieš mažamečius (nepilnamečius) bylų specifikai būdingas tiesioginių tokios prievartos liudytojų nebuvimas. Svarbiausi įrodymų šaltiniai tokiose bylose: teismo medicinos specialistų išvados, teismo psichiatrijos, teismo psichologijos specialistų išvados, daiktiniai įrodymai, išvestiniai įrodymai asmenų, kurie bendravo su mažamečiu ir, kuriems mažametis pasakojo apie patirtą seksualinę prievartą, parodymai. Ypatingą reikšmę šioje įrodymų grandinėje turi paties seksualinę prievartą patyrusio mažamečio (nepilnamečio) parodymai.

Dėl seksualinės prievartos nuteistas tėvas dar 2014 m. kreipėsi į žiniasklaidą ir skundėsi, kad jo šeima, kurioje auginami penki vaikai, vos suduria galą su galu ir prašė visų, o geriausiai – verslininkų, paramos – nupirkti kad ir nedidelį namą kaime. Tačiau iš socialinių pašalpų gyvenančio vyro prašymas taip ir nebuvo išgirstas – neatsirado geradarių, galinčių padėti šeimai.

Šiuo metu vaikai gyvena su motina.