Kaltas burnos skalavimo skystis?

R. Levanausko vairuojamą automobilį policijos pareigūnai sustabdė vasario 5-osios vakare. Kaip byloja įrašas policijos protokole, nuo vairuotojo sklido stiprus alkoholio kvapas. Patikrinus alkotesteriu, šis parodė 0,52 prom.

„Tauragės žinioms“ bei administracinę bylą nagrinėjančiai teisėjai Loretai Bajorinienei R. Levanauskas pasakojo, kad tą vakarą iš namų, esančių Papušynių kaime, Skaudvilės seniūnijoje, jis važiavo į Kryžkalnį parsivežti savo studentės dukros. Policijos pareigūnai jo vairuojamą automobilį sustabdė jau grįžtant, netoli namų. Anot R. Levanausko, visa kelionė tęsėsi apie 15–20 minučių. Prieš išvažiuojant iš namų jis sakė išsiskalavęs burną skysčiu „Listerine“. R. Levanauskas tikino, kad tik dėl to, jog burną jis išsiskalavo šiuo skysčiu, kurio sudėtyje yra alkoholio, alkotesteris parodė esant jį neblaivų.

Dėl kraujo tyrimo nesikreipė

R. Levanauskas teismo salėje dievagojosi alkoholio negėręs, ir ne tik tądien, bet nuo gruodžio pradžios, kadangi serga ir gydosi. Turi nedarbingumą. Burnos skalavimo skysčiu jis esą įpratęs naudotis kelis kartus per dieną, o prieš išeidamas iš namų – visuomet.

Teisėsaugininkų nemalonėn pakliuvęs mokyklos vadovas pasakojo, kad jo žmona siūlė nuvykti pasitikrinti kraują į medicinos įstaigą, tačiau šis neskubėjęs, neva protokolą surašiusi policijos pareigūnė pasakiusi, jog tai galima padaryti per parą. Vėliau jo dukra jam paaiškinusi, kad kraujo tyrimą reikėję padaryti per valandą. Supratęs, kad pavėlavo, nusprendė nevykti į medicinos įstaigą.

„Vien kol protokolą surašė, praėjo pusvalandis, o dar nuvažiuoti iki Tauragės būčiau užtrukęs, todėl į valandą neįsitekčiau“, – teisėjai aiškinosi R. Levanauskas.

Sprendimas nepaskelbtas

Mokymo įstaigos vadovas pasakojo, kad praėjus parai po incidento, jis su savo žmona atliko bandymą namuose. Anot jo, žmona iš darbovietės parsinešė alkotesterį ir patikrino jo blaivumą po to, kai jis burną išsiskalavo minėtu skysčiu. Po kelių minučių įpūtė 0,57 promiles.

Tauragės rajono apylinkės teismo teisėja sprendimo šioje administracinėje byloje nepaskelbė. Kadangi R. Levanauskas nepripažįsta savo kaltės, į kitą posėdį buvo iškviesti vairuotojo neblaivumą užfiksavę policijos pareigūnai. Sprendimą ketinama paskelbti penktadienį.

Transporto priemonių vairavimas, esant vairuotojams neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (nuo 0,41 promilės iki 1,5 promilės) užtraukia baudą vairuotojams nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių iki pusantrų metų.

Policijos pareigūnams mokyklos vadovas įkliūva ne pirmą kartą. Dėl greičio viršijimo ir netinkamo automobilio statymo R. Levanauskas buvo baustas 2013 metais.

Apie tai, kad yra pradėta nagrinėti administracinė byla dėl vairavimo neblaiviam, mokymo įstaigos vadovas Švietimo skyriui nepranešė, kadangi serga.

Ne pirmas įkliuvęs pedagogas

Tai ne pirmas atvejis, kai Tauragės rajono mokyklų vadovams koją kiša alkoholis. Neseniai iš pareigų pasitraukė Pagramančio pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Stonys, žiniasklaidoje ne kartą nuskambėjęs dėl įtarimų piktnaudžiavimu svaigalais. Neblaivus užsukęs į savivaldybės administracijos direktoriaus kabinetą šioje istorijoje jis padėjo tašką.

2014 metų balandį neblaivus policijos pareigūnams įkliuvo Batakių vidurinės mokyklos direktorius Rimvydas Varanavičius. Miestelyje pastebėtas neblaivus pedagogas necenzūriniais žodžiais iškoneveikė policijos pareigūnus. Naktį jam teko praleisti policijos areštinėje. Tuokart „Tauragės žinių“ pakalbintas pedagogas neneigė, kad supykęs keletą kartą nusikeikė, tačiau nesutiko, kad viešoje vietoje elgėsi netinkamai.

„Tauragės žinių“ eksperimentas policijoje

Turbūt visi ne kartą girdėjome istorijas apie burnos skalavimo skystį ir promiles, ypač, kai policijai neblaivūs įkliūva visuomenei žinomi, aukštas pareigas užimantys asmenys. „Tauragės žinios“ pasišovė atlikti eksperimentą – kokius rezultatus rodys alkotesteris burną išsiskalavus R. Levanausko minėtu „Listerinu“. Ne kartą tokie eksperimentai buvo atlikti su neprofesionaliais alkotesteriais, tačiau mes kreipėmės į Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Marių Draudvilą prašydami, kad tyrimą atliktų policijos pareigūnas. Sutiko padėti Kelių policijos skyriaus kelių patrulių būrio vadas Artūras Petkus. Eksperimentas atliktas su tuo pačiu alkotesteriu, kuriuo buvo tikrintas R. Levanauskas.

Pareigūnas A. Petkus mano, šio straipsnio autorės, blaivumą patikrino prieš išsiskalaujant burną ir po to. Teisingumo dėlei reiktų pasakyti, kad aš ne vienerius metus alkoholio visiškai nevartoju.

Išsiskalavus burną skalavimo skysčiu „Listerine“, kurio sudėtyje yra alkoholio, po 3 minučių įpūčiau 2,29 promilės. Nemenkai, tačiau jau po 5 minučių alkotesterio ekrane pasirodė įrašas – „Burnos alkoholis“. Tai reiškia, kad pačioje burnoje, ne iš plaučių išpučiamame ore, dar yra likę alkoholio tvaiko. Pareigūnas paaiškino, kad po tokio rodmens vairuotojo patikrinimas būtų kartojamas, nes į protokolą reikia įrašyti, kiek promilių rodo aparatas. Bandymą pakartojus, po 7 minučių ekrane pasirodė įrašas – 0,00.

Dar kartą išsiskalavau burną minėtuoju skysčiu, tik šįkart, eksperimento labui, gurkšnį nurijau. Nemalonu, tačiau ne vienas įkliuvęs policijai tikina, kad netyčia skalaudamas nurijo... Taigi, iškart po antro, „nesėkmingo“ skalavimo, alkotesteris parodė 2,66 promilės. Bandymai sekė vienas po kito – po 4, 5, 6, 7, 10, 13 minučių. Ekrane vis rodė: „Burnos alkoholis“. Po 16 minučių pakartotas bandymas leido pabaigti tyrimą – alkotesteris rodė tris nulius.

Kaip „Tauragės žinioms“ paaiškino policijos pareigūnas, jei vairuotojas burną išsiskalautų vos tik jį sustabdžius pareigūnams, alkotesteris parodytų esant jį neblaivų, tačiau tam, kad matavimas būtų tikslus, reikia palaukti 15 minučių. Kita vertus, pareigūnai iškart pajaučia, ar nuo žmogaus sklinda alkoholio kvapas. Anot A. Petkaus, pareigūnui taip pat nesvarbu, nuo ko apgirto vairuotojas – svarbiausia prie vairo sėsti blaiviam.