Ši operacija buvo surengta praėjusią savaitę; jos taikiniais tapo 69 privatūs butai ir verslo įmonės Vokietijoje, Bosnijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Lietuvoje ir Rusijoje, nurodė Vokietijos federaliniai ir Frankfurto prokurorai.

Manoma, kad įtariamieji naudojosi „tamsiaisiais tinklais“ – šifruoto interneto ryšio sistemomis, prie kurių prieigą turi tik jų vartotojai, kad galėtų prekiauti heroinu, kokainu, kanapėmis, amfetaminu, ekstaziu, taip pat suklastotais vokiškais, olandiškais ir itališkais tapatybės dokumentais, sakoma pranešime.

Vokietijos saugumo tarnybos nurodė, kad šie reidai ir areštai yra „skaudus smūgis vokiškai kalbančiai šešėlinei ekonomikai ir dar vienas įrodymas, kad nėra jokio visiško anonimiškumo internete, taip pat ir vadinamuosiuose tamsiuosiuose tinkluose“.

Policija per praeitą antradienį ir trečiadienį surengtus reidus Prancūzijoje, Nyderlanduose, Lietuvoje ir Rusijoje konfiskavo interneto serverių, taip pat daug asmeninių kompiuterių ir kompiuterinių laikmenų, vieną šaunamąjį ginklą, draudžiamų kvaišalų ir 150 tūkst. eurų grynaisiais pinigais ir kitokiais aktyvais.

Pareigūnai nurodė, kad šios gaujos taip pat prekiavo pavogtais kredito kortelių ir prisijungimo prie internetinių bankininkystės sistemų duomenimis bei siūlė įsigyti kitų įvairių interneto paslaugų vartotojų vardų ir slaptažodžių.

Be to, šis tinklas siūlė tokias nusikalstamas paslaugas, kaip kompiuterių užkrėtimas žalingomis programomis, informavo policija.

Tarp suimtųjų per reidus buvo įtariamas trijų tinklų techninis administratorius – 27 metų Bosnijos pilietis.

Vokietijos policija suėmė 22 metų vokietį, vadovavusį vienam narkotikų prekybos tinklui, taip pat 19 ir 28 metų brolius sirus, kurių bute rasta 36 kg amfetamino, 1,5 kg kokaino, 2 kg hašišo ir 2,3 kg ekstazio piliulių.

Taip pat buvo suimti du 29 ir 21 metų Vokietijos piliečiai. Jaunesnis iš jų, kaip įtariama, buvo dviejų tinklų administratorius, taip pat siūlydavęs neteisėtai parsisiųsti piratinių filmų ir sporto rungtynių transliacijų.

Pranešime nepateikiama detalių apie kitus tris suimtus įtariamuosius.