Penktadienį į Šalčininkų kontrolės punktą iš Baltarusijos įvažiavo trys dviratininkai. Punkte dirbę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Tribonių užkardos pasieniečiai nustatė, kad tai yra vizas turintys 27-erių, 29-erių ir 30-ies Baltarusijos piliečiai. VSAT pareigūnai, kaip yra privaloma, paprašė užsieniečių nurodyti kelionės tikslą. Šie niekaip nesugebėjo suformuluoti, ko važiuoja į Lietuvą, ką joje planuoja daryti, kokią vietovę nori pasiekti ir kada grįš atgal į Baltarusiją.

Tai buvo rimta, tačiau ne vienintelė priežastis, kad dviratininkai nebūtų įleisti į Šengeno erdvę. Baltarusiai nebūtų į Lietuvą įvažiavę dar ir todėl, kad nevilkėjo šviesą atspindinčių liemenių, o jų dviračiai buvo be žibintų.

Atlikę visus formalumus ir surašę neįleidimo į Lietuvą dokumentus pasieniečiai dviratininkus grąžino atgal į Baltarusiją.

Iš viso 2015 m. pasieniečiai į Lietuvą neleido įvažiuoti 3479 užsieniečiams. 1678 jų neįleisti pasienyje su Baltarusija, 1402 - pasienyje su Rusija, 375 – oro uostuose, 24 – pajūrio ruože. Dažniausia neįleidimo priežastis – vizos neturėjimas. Dėl to Šengeno erdvės durys neatsivėrė 1022 asmenims. Kitos dažnai pasitaikančios priežastys buvo vykimas su netvarkingais transporto priemonės dokumentais ar jų neturėjimas (873 atvejai), patikslinančių duomenų nepateikimas (853 atvejai), lėšų pragyvenimui neturėjimas (236 atvejai).

Daugiausiai tarp neįleistųjų buvo Rusijos (1616) ir Baltarusijos (1123) piliečių.