Mįslingos, bet kraupios istorijos aplinkybes trečiadienį aiškinosi Lietuvos apeliacinis teismasprokurorai siekia, kad Plungės rajone gyvenanti ir anksčiau krabų lazdelių fasuotoja dirbusi 44 metų Irma Burvienė būtų nuteista dėl pasikėsinimo nužudyti savo kūdikį.

Pasikėsinimo, o ne nužudymo, nes kūdikio lavonėlio ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams taip ir nepavyko surasti – greičiausiai jis guli kur nors Pliungės rajone esančiame sąvartyne. Čia motina atvyksta dažnai – uždega žvakutes.

Prokurorai bylą apeliacine tvarka nagrinėjančio teismo prašo I. Burvienei skirti 8 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose. Tuo metu Plungės rajono gyventoja ir ją ginantis advokatas Edvardas Staponkus mano, kad motina negali būti nuteista už tokį nusikaltimą – esą baudžiamajame įstatyme nėra bausmės už pagimdyto negyvo kūdikio išmetimą į šiukšlių konteinerį.

Baudžiamąją bylą teisėjai nagrinėja neviešuose teismo posėdžiuose – taip dar buvo nusprendęs Klaipėdos apygardos teismas, kuris trijų jau suaugusių vaikų motiną dėl jai pateiktų kaltinimų buvo išteisinęs. Teisėjai pažymėjo, kad motinos negalima nuteisti, nes neįrodyta, jog ji pagimdė gyvą ir sveiką kūdikį – tai nėra užfiksuota jokiuose dokumentuose.

Vienintelis įrodymas, kad vaikelis gimė gyvas, buvo pačios I. Burvienės prisipažinimas – tyrimo pradžioje ji tyrėjams prisipažino, kad vos tik gimusiam kūdikiui ranka užspaudė burną. Tačiau vėliau ji savo žodžių išsižadėjo, aiškindama, kad patyrė spaudimą bei buvo ištikta šoko būsenos.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar 2014 m. balandžio 17 ar 18 d. naktį I. Burvienė savo namuose pagimdė kūdikį, kurį įvyniojo į prekybos centro „Maxima“ polietileninį maišelį ir įdėjo į savo gyvenamojo prieangyje esančio šaldiklio kamerą. Čia kūdikis išbuvo apie dvi savaites.

Kad naujagimio lavonas nebūtų surastas, motina po beveik dviejų savaičių jį išėmė iš kameros ir išmetė į šiukšlių konteinerį. O iš čia šiukšlės buvo išvežtos į sąvartyną. Ir nors vėliau policijos pareigūnai išvertė didžiąją dalį sąvartyno, tačiau kūdikio lavonėlio taip ir nesurado.

Apie tai, kad I. Burvienė galėjo pagimdyti kūdikį, pirmieji prabilo jos bendradarbiai – bendrovės „Plungės kooperatinė prekyba“ darbuotojai. Jie pastebėjo, kad po dvi savaites trukusių atostogų į darbą grįžusi moteris tapo gerokai lieknesnė, tačiau ši ėmė teisintis, jog svorį pavyko numesti dėl efektyvios dietos.

Tačiau policijoje moteris apie dietą jau nekalbėjo – ekspertai patvirtino, kad ji neseniai buvo pagimdžiusi kūdikį.

Kad laukiasi kūdikio, I. Burvienė slėpė net nuo savo vyro, apie tai nieko nežinojo ir medikai, kurie jai skirdavo įvairius vaistus – ši skundėsi prasta sveikata. Kad yra nėščia, neįtarė ir jos bendradarbiai – moteris visą laiką dirbo krabų lazdelių fasuotoja ir darbe kilnodavo įvairius svorius.

Nors teisme pasikėsinimu nužudyti kūdikį kaltinama moteris neigė, kad kūdikis gimė gyvas, tačiau prokurorai neabejoja, jog ši meluoja, taip bandydama sušvelninti savo padėtį. Bet kodėl ji vaikelį, tebūnie, jeigu ir gimė negyvas, įdėjo į šaldiklį, moteris logiškai taip ir negalėjo paaiškinti.

Ar pagrįstai I. Burvienė buvo išteisinta, teisėjai žada paskelbti po mėnesio.