Antradienį, apie 10 val., Klaipėdos policijoje gautas pranešimas, jog Kairių gatvėje, kurioje ir yra nusidriekusios keltų laukiančių vilkikų eilės, prie vieno iš sunkvežimių rastas lavonas.

Pirminiais duomenimis, 1973 metais gimęs Rusijos pilietis pasikorė. Klaipėdos policija daugiau detalių apie įvykį neatskleidžia.

„Netrukus po to įvykio vežiau kelių vilkikų vairuotojus į miestą, tai jie tarpusavyje ir kalbėjosi, kad žmogui neatlaikė nervai, todėl jis savo mašinos kabinoje ir pasikorė. Kiti pamatę tokį vaizdą, dar bandė jį gelbėti, ištraukė iš kilpos, ištempė iš mašinos į lauką. Bet vyras jau buvo nebegyvas“, – pasakojo tapęs uostamiesčio taksi vairuotojas.

Prie Jūrų perkėlos terminalo, kuris anksčiau vadinosi Tarptautine jūrų perkėla, šiuo metu yra nusidriekusi maždaug 2 kilometrų ilgio vilkikų eilė.

Vilkikas, prie kurio rastas negyvas vyras, stovėjo maždaug už kilometro nuo įvažiavimo į perkėlą, todėl viltis patekti į keltą jam būtų užgimusi tik po kelių dienų.

Teigiama, kad vilkikų eilės jūrų perkėloje susidarė Rusijai ir Lenkijai niekaip nesusitariant dėl dvišalių leidimų.

Per dieną eilė į priekį pasistumiama vos per du–tris automobilius, pirmadienį pranešė LRT TV naujienų tarnyba. Kai kurie vairuotojai teigė eilėje laukiantys jau penktą–šeštą dieną.

Vilkikų eilė jūrų perkėloje susidarė prieš savaitę. Dauguma vairuotojų – iš Rusijos prekes gabenantys į Vakarų Europą. Jų teigimu, Lenkija vilkikų su rusiškais numeriais neįleidžia, todėl vienintelis kelias patekti į Europą – keltu per Klaipėdą, Rygą ir kitus uostus.

Į Kylį apie pusantro šimto automobilių talpinantys keltai kursuoja kasdien, tačiau iš papildomo srauto patenka vos trys–penki vilkikai. Keltų kompanijos vadovai sakė, kad tik ketvirtadieniais keltai yra mažiau apkrauti ir iš susidariusios didžiulės eilės bus galima paimti iki 60 vilkikų.

DFDS Seaways“ vadovai neslepia, kad kol kas naujų užsakymų į Kylį kompanija nebepriima, o susikaupusį vilkikų srautą galbūt pavyks išplukdyti per tris ar daugiau savaičių. „Sprendimas, kuris galėtų būti ir patrauklus klientui – pasiūlymas pasinaudoti švediška linija. Jau apie 30 vilkikų su rusiškais numeriais perplukdėme šita linija į Švediją ir po to jie per Daniją nuvažiavo į Vokietiją“, – apie alternatyvas pasakojo „DFDS Seaways“ Vaidas Klumbys.

Panaši situacija, kai tarptautinėje jūrų perkėloje buvo nusidriekusios vilkikų eilės, buvo ir prieš penkerius metus. Tuomet prireikė poros mėnesių, kol viskas stojosi į įprastas vėžes.

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO), kuriai priklauso Jūrų perkėlos terminalas, atstovė Vida Bortelienė teigė, jog perkėla būtų pajėgi kasdien papildomai priimti ir aptarnauti dar keturis keltus, tačiau jau nuo vežėjų priklauso, ar bus organizuojami papildomi reisai.

„Dabar pasirūpinta tuo, kad ties visa Kairių gatve pastatyti biotualetai, kad vilkikų vairuotojams būtų patogiau. Jei vyrai nori nusiprausti, perkėlos darbuotojai juos palydi į perkėlos teritoriją. Stengiamės, kad eilėje laukiantiems vilkikų vairuotojams būtų kuo patogiau“, – teigė V. Bortelienė.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt
Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.