Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija nutarė, kad nėra pagrindo manyti, jog nagrinėjant J. Bilinsko bylą buvo padaryta esminių proceso įstatymo pražeidimų, dėl kurių buvo suvaržytos įstatymų garantuojamos administracinėn atsakomybėn patraukto asmens teisės ar kurie sukliudė teismui išsamiai išnagrinėti bylą. Dė to prašymas atnaujinti bylą atmestas. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis neskundžiama, praneša Panevėžio apskrities policija.

Primename, kad 2014 m. kovo 25 d. J. Bilinskas atleistas iš pareigų už pareigūno vardo pažeminimą. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai Panevėžio rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus vyresniojo tyrėjo vairuojamame specialiaisiais ženklais nepažymėtame specialiajame automobilyje rado 50 cigarečių pakelių su Baltarusijos banderolėmis.

Atlikus tarnybinį patikrinimą, nuspręsta, kad J. Bilinskas, būdamas policijos pareigūnu ir žinodamas, kad akcizais apmokestinamų prekių laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką yra administracinis teisės pažeidimas, neužkardė neteisėtų veiksmų, kuriems užkirsti kelią buvo jo profesinė pareiga, pats padarė administracinį teisės pažeidimą. Savo veiksmais ir elgesiu pažemino policijos pareigūno vardą, nevykdė Lietuvos Respublikos policijos veiklos įstatyme numatytų policijos pareigūno pareigų ir pažeidė Vidaus tarnybos statute numatytą nuolatinį bendrųjų pareigūno pareigų vykdymo principą, pažeidė Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodeksą.

2014 m. spalio 3 d. pirmosios instancijos teismas J. Bilinskui administracinio teisės pažeidimo bylos teiseną nutraukė, o 2014 m. lapkričio 26 d. Panevėžio apygardos teismas panaikino šį nutarimą ir J. Bilinską pripažino kaltu, paskyrė 2 000 Lt baudą su 50 pakelių cigarečių su Baltarusijos banderolėmis konfiskavimu.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas pabrėžia, kad Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodeksas nustato, kad tarnyba policijoje grindžiama pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumo, sąžiningumo, nesavanaudiškumo, padorumo, nešališkumo, atsakomybės, viešumo ir pavyzdingumo principais, ir įpareigoja pareigūnus saugoti profesinę garbę, savo gerą vardą ir elgtis taip, kad savo veiksmais ar elgesiu nežemintų policijos pareigūno vardo. To nesilaikantys pareigūnai negali tarnauti vidaus tarnybos sistemoje, o jų pažeidimai nėra ir nebus toleruojami.