Po darbo valandų prie vaikų lopšelių-darželių Joniškyje visada gausu automobilių – tėveliai, seneliai skuba pasiimti savo vaikus, anūkus. Automobiliai stovėjo ir sausio 27-osios vakarą, prie vaikų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“.

Šiaulių apskr. vyriausiasis policijos komisariatas skelbia, kad nuosavame automobilyje sėdėjęs T. Rudis tapo eismo įvykiu liudininku, kai pro šalį pravažiuojantis „Audi A6“ šonu kliudė priešais stovėjusį automobilį „Audi 100“.

„Sėdėdamas automobilyje net krūptelėjau, kai pro šalį važiuojantis
automobilis pravažiavo nesaugiu atstumu – per plauką nekliudė mano automobilio. Ir tą pačią akimirką apstulbau – kelių chuligano automobilis šonu rėžėsi į kitą automobilį, nulaužė jam veidrodėlį.

Tame automobilyje sėdėjo moteris, gerai, kad tuo laiku ji nelipo iš automobilio lauk. Tačiau pravažiuojantis automobilis nė nebandė stoti. Jau kitą akimirką žiūriu kaip maždaug už 50 metrų tas pats „Audi A6“ metėsi į kitą, kelkraštyje stovintį automobilį „Ford Mondeo“ ir taip pat jį kliudė. Vėliau aplamdė dar ir į tvoros stulpelį. O jei žmonės pasimaišys… – to vakaro prisiminimais dalijosi T. Rudis.

Supratęs, kad vairuotojas, aplamdęs du automobilius paspruks, T. Rudis nuosavu automobiliu ėmė jį vytis. Junginėdamas ilgąsias šviesas jis sprunkančiam bėgliui signalizavo sustoti. Ir iš tiesų, „Audi A6“ A. Varno gatvėje sustojo. Iš automobilio iššokęs policijos rėmėjas pribėgo prie „Audi A6“ vairuotojo, atidarė automobilio dureles, pirmiausia išjungė variklį ir paėmė automobilio raktelį.

Iš automobilio salono plūstelėjo alkoholio tvaikas. Prie automobilio vairo sėdėjęs vyras nukabino nuo alkoholio apsunkusią galvą ir greta sėdinčiam draugui burbtelėjo: „Skambinkim mamai“.

Liepęs dviems automobilyje buvusiems vyriškams sėdėti, pats T. Rudis skambino bendruoju pagalbos telefonu, prašydamas policijos pareigūnų pagalbos.

Kol T. Rudis kalbėjo telefonu, eismo įvykį sukėlę vyrukai iš „Audi A6“ tyliai pasišalino ir lyg niekur nuėjo link Upytės gatvės.

Į įvykio vietą skubiai atvykęs patrulių ekipažas išklausė policijos rėmėjo pranešimo ir bėglius ėmė persekioti. Netoli jiedu buvo nuėję – iki A. Varno gatvės pradžios.

Pareigūnai greitai išsiaiškino, kad po Joniškį, daužydami kitų automobilių šonus, tą vakarą pavojingai manevravo Naujosios Akmenės gyventojai. Alkoholio matuokliu vairuotojui buvo nustatytas 2,5 promilės girtumas. Jo keleiviui – 1,88 promilės.

Administracinės teisės pažeidimo byla jau iškeliavo į teismą. Apgadinto automobilio „Ford Mondeo“ savininkas teigia patyręs 1000 eurų žalą, „Audi 100“ vairuotojas nuostolius dar tikslina.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už girto pasišalinimą iš įvykio vietos numato baudą nuo 868 iki 1158 eurų su teisės vairuoti atėmimu nuo 3 iki 5 metų arba administraciniu areštu nuo 15 iki 30 parų su vairuotojo teisės atėmimu nuo 3 iki 5 metų.

„Manau, kad kiekvienas matęs tą įvykį, nebūtų likęs abejingas ir būtų taip pat pasielgęs, – savo drąsos ir pilietinės pareigos nesureikšmina pats T. Rudis. – Nereikia būti policijos rėmėju, kad nelaimėms užkirstum kelią. Nors iš tiesų, policijos rėmėjams organizuoti kursai gyvenime labai praverčia. Juk pavojingai gatvėse, keldamas pavojų žmonių gyvybei, gali važiuoti ne tik neblaivūs, bet ir sveikatos krizę patyrę vairuotojai. Todėl svarbu būti pasiruošusiam padėti bet kokiu atveju, – taip kalba visuomenei visada pagalbos ranką pasiruošęs ištiesti T. Rudis.

Praėjusiais metais Šiaulių apskrities policijos Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnams išaiškinant kelių eismo taisyklių pažeidėjus, visuomenė talkino ne kartą.

Pareigūnai prisimena, kai į policijos komisariatą užsuko joniškietis, vaizdo medžiagoje užfiksavęs, kaip už automobilio vairo sėdėjusi girta moteris rėžėsi į vartus. Dar du eismo įvykiai išaiškinti po to, kai pareigūnai į visuomenę pagalbos kreipėsi per spaudą.

Parengta pagal Joniškio rajono laikraščio „Sidabrė“ vyriausiosios redaktorės Linos Rudnickienės informaciją