"Dar tokių tyrimų rezultatų laboratorijoje neturėjome. Užfiksuotos labai didelės organinių medžiagų koncentracijos laivo triume. Dėl to vyksta labai aktyvus puvimo - rūgimo procesas ir susidaro vadinamos kloakinės dujos - sieros vandenilis, anglies dioksidas, metanas, amoniakas bei kitos. Visa puokštė, kuri yra labai pavojinga", - BNS antradienį sakė vandens iš bendrovės "Senoji Baltija" laivo triumo mėginius ištyrusio Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojas higienistas Rimantas Giedraitis.

Pasak jo, besidauginančios bakterijos sunaudojo visą deguonį laivo triume, o tai ir galėjo lemti jūreivių mirtį.

"Jūreiviai tikriausiai mirė nuo anoksijos - tai deguonies trūkumas, kuris susidaro dėl sieros junginių dujų. Kai šių junginių koncentracija didelė, žmogus nejaučia sieros vandenilio kvapo. Dėl šios priežasties jūreiviai nepajautė pavojaus, o netrukus dėl deguonies trūkumo neteko sąmonės", - aiškino R.Giedraitis.

Paėmus vandens ir oro mėginius, laivo triumai buvo užplombuoti. Tačiau R.Giedraitis įspėja, jog susidarius tam tikrai medžiagų koncentracijai, laive gali įvykti sprogimas, todėl ragina kuo skubiau utilizuoti teršalus.

"Sieros vandenilis su oru su gali sudaryti sprogų mišinį ir gali įvykti sprogimas, todėl jie laivo savininkai neturi laukti. Šiandien kalbėjome su laivo savininkais. Uoste yra tarnyba, kuri gali utilizuoti tas medžiagas, todėl reikia greičiau išspręsti tą klausimą dėl vandenų išpumpavimo iš triumų", - pabrėžė R.Giedraitis.

Specialistas pastebėjo, jog laivas stovi netoli gyvenamųjų namų, todėl rekomenduoja perkelti jį į kitą vietą ir tik tada išsiurbti pavojingus teršalus.

"Ten po tiek dienų gali būti labai didelė smarvė, o iki gyventojų dabar apie 30-40 metrų. Turi surasti uoste vietą, kuri būtų toliau nuo gyvenamųjų namų", - patarė R.Giedraitis.

Į Klaipėdos uostą prie Švedijos krantų tragediją patyręs bendrovės "Senoji Baltija" laivas atplaukė pirmadienį. Grįžtančių žvejų uoste savaitgalį laukė ne tik nelaimės prislėgti žuvusiųjų giminaičiai, bet ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Visuomenės sveikatos centro, Darbo inspekcijos specialistai.

Žvejams iš anksto informavus, kad laive vis dar teliuskuoja mirtini teršalai, uoste imtasi atsargumo priemonių. Prisišvartavęs laivas iškart buvo aptvertas apsaugos juosta, kurios pašaliniai neturėjo teisės peržengti.

Iškart po nelaimės švedai paskelbė, kad lietuviai apsinuodijo susikaupusiomis puvimo dujomis.

Tuo tarpu Švedijos teismo medicinos ekspertai antradienį baigė tirti dviejų žuvusių žvejų palaikus, tačiau jų oficialios mirties išvados dar nepaskelbtos. Planuojama, kad jos paaiškės po dviejų savaičių.

Žuvusiųjų kūnai pervežti į Karlskronos miestą ir juos jau gali pasiimti artimieji arba jų įgalioti asmenys.

Lietuvos ambasados Švedijoje atstovai BNS sakė, kad, sutvarkius visus formalumus, palaikai galėtų būti pargabenti į Lietuvą kitos savaitės pradžioje.