Migracijos valdyboje pradėjus aiškintis, iš kur atsirado šie jokių dokumentų neturintys užsieniečiai, paaiškėjo, kad visi jie pusantrų metų gyveno pasieniečių prižiūrimame Užsieniečių registracijos centre (URC), o dabar, pasibaigus 18 mėnesių terminui, jie paprasčiausiai buvo paleisti nepriėmus jokio sprendimo dėl jų deportacijos ar pan.

Šie nelegalai dabar tapo policijos rūpesčiu. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo. Visi devyni vietnamiečiai uždaryti į areštinę, ketvirtadienį teisme bus sprendžiamas tolesnis jų likimas (tuo užsiims Migracijos valdyba).

URC vadas pulkininkas Remigijus Volikas DELFI paaiškino, kad šiuos nelegalus teko paleisti, nes baigėsi maksimalus jų laikymo centre terminas, o per tuos pusantrų metų nepavyko nustatyti jų asmenybių. Dalis jų buvo paleista sausio 25 d., dalis - sausio 24 d., o viena moteris - sausio 22 d.

Visi jie į Lietuvą pateko iš Baltarusijos. Tačiau į šią šalį jų grąžinti nepavyko, nes, pasak pulkininko, Lietuva neturi readmisijos (nelegaliai valstybės sieną perėjusio užsieniečio išsiuntimas atgal į šalį, iš kurios jis atvyko) sutarties su Baltarusija.

Mūsų šalis neturi readmisijos sutarties ir su Vietnamu. O nenustačius asmenybės ir neišdavus asmens dokumento, nelegalo negalima išsiųsti ir į jo kilmės šalį. Kiek URC besikreipė į Vietnamo ambasadą (Lietuvą aptarnauja šios valstybės pasiuntinybė Varšuvoje), atsakymo dėl šių nelegalų asmenybių nesulaukė.

Pastaruosius dvejus metus vietnamiečiai sudaro didžiąją dalį Lietuvoje sulaikomų nelegalių imigrantų (vien pernai URC apgyvendinta 320 Vietnamo piliečių). Anksčiau su šios šalies ambasada buvo produktyviai bendradarbiaujama, bet, pasak R. Voliko, padėtis pasikeitė ir prasidėjo problemos pernai balandį, kai pasikeitė Vietnamo konsulas.

Pernai teko pirmą kartą iš URC paleisti nelegalą vietnamietį, nes per 18 mėnesių nepavyko nustatyti jo asmenybės. Nežinant, ką su juo daryti, nelegalui buvo išduotas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje, kol atsiras galimybė jį išsiųsti iš šalies. O tokia galimybė atsirastų tik nustačius jo asmenybę, t.y. jis, tikėtina, niekada nebus deportuotas.

O dabar istorija pasikartojo iškart su devyniais nelegalais.

Be to, URC yra dar 13 vietnamiečių, kurių asmenybės nenustatytos, o 18 mėnesių terminas artėja prie pabaigos.