Pasak teismo, Kalėjimų departamentas, nutaręs S. Velečką laikyti Lukiškėse, rėmėsi Lietuvos kriminalinės policijos biuro bei Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos skyriaus pažymose pateiktais argumentais ir išvadomis – jose nurodoma, kad Šiaulių tardymo izoliatorius yra perpildytas, kad ikiteisminiame tyrime be kitų asmenų padarytų nusikaltimų tiriami ir kitų „Agurkinių“ ginkluoto nusikalstamo susivienijimo narių galimai padaryti nusikaltimai, kurie nebuvo perduoti nagrinėti teismui, o dalis nusikalstamo susivienijimo narių iki šiol slapstosi, vyksta jų paieška.

Be to, ikiteisminio tyrimo metu vienas iš nusikalstamo susivienijimo narių, kuriam šiuo metu taikomas suėmimas, aktyviai bendradarbiavo su teisėsaugos pareigūnais ir padėjo atskleisti ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizatorių ir dalyvių padarytus nusikaltimus.

Šioje pažymoje teigiama, kad LKPB turi informacijos apie tai, jog Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime ginkluoto nusikalstamo susivienijimo lyderis S. Velečka per kitus asmenis bando paveikti šį suimtąjį, kad šis teisme pakeistų parodymus.

Kaip pažymėjo teisėjų kolegijos pirmininkas teisėjas Ernestas Spruogis, Kalėjimų departamento direktoriaus prerogatyva yra nuspręsti, kuriame tardymo izoliatoriuje laikyti suimtąjį, atsižvelgdami į visas padaryto nusikaltimo aplinkybes.

„Kalėjimų departamentas nusprendė pareiškėją laikyti būtent Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, ir teismas ir nemato pagrindo naikinti šį sprendimą“, – pažymėjo teisėjas.

Tuo metu S. Velečka siekė, kad iki teismo būtų laikomas ne Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK), o Šiaulių arba Kauno tardymo izoliatoriuose – esą jie yra arčiau Klaipėdos apygardos teismo, kuriame nagrinėjama jam iškelta baudžiamoji byla.

Į teismą S. Velečka kreipėsi prašydamas panaikinti Kalėjimų departamento vadovo dar 2014 m. rugpjūtį priimtą sprendimą – nors „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo baudžiamoji byla yra nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme, jo lyderį nutarta laikyti Vilniaus centre esančiame Lukiškių TIK, o ne Kauno ar Šiaulių tardymo izoliatoriuose, kurie yra arčiau Klaipėdos. Ne tik arčiau – šiose įkalinimo įstaigose yra gerokai geresnės kalinimo sąlygos.

S. Velečka sakė, kad dėl dažnų etapavimų į Klaipėdą jis yra kankinamas, taip pat pažeidžiamos jo teisės, nes tai, kas dabar vyksta, yra „didžiulis bardakas“.

„Kalinimo sąlygos Lukiškėse yra labai prastos, kai neseniai buvo šalčiai, mano kameroje tebuvo 8-9 laipsniai šilumos“, – sakė jis. „Agurkinių“ lyderis pasakojo, kad į Klaipėdą, kur vyksta baudžiamosios bylos nagrinėjimas, yra etapuojamas du arba tris kartus per mėnesį – visą laiką išvykdamas iš Lukiškių jis pagal galiojančią tvarką privalo pasiimti visiškai visus savo daiktus.

„Taip ir važinėju su maišais“, – kreipdamasis nuotoliniu būdu į teisėjus iš Lukiškių TIK sakė jis.

Kalinių konvojavimas prasideda 6 val., iš karto po pusryčių – suimtiesiems į kelionę, kuri trunka net 12 val., yra išduodamas maisto lauknešėlis.

„Duoda du kiaušinius, dvi riekeles duonos ir du ar tris buteliukus vandens, o kai atvažiuojame į Klaipėdą, laikrodis rodo 21 val., valgyti jau negauname“, – piktinosi jis.

Anot S. Velečkos, kelionė taip ilgai užtrunka, nes pakeliui kiti kaliniai yra etapuojami ir į Kauno, ir į Šiaulių izoliatorius.

„Kai važiuojame su tomis mašinomis, pavyzdžiui, vasarą neveikia kondicionieriai, būna labai karšta, kūnu teka prakaitas, taip pat negalime nueiti į tualetą kada norime – mus išleidžia minutei tik Kaune ir Šiauliuose, o ką daryti, jeigu nori anksčiau? – kalbėjo „Agurkinių“ lyderis. – Yra bardakas, nes žmonės išsitraukia buteliukus, maišiukus ir reikalus prie visų atlieka į juos. Visi galvoja, kad mes prašome išskirtinių sąlygų, tačiau taip nėra – mes tik norime, jog su mumis elgtųsi kaip su žmonėmis.“

S. Velečka pabrėžė, kad niekas nenukentėtų, jeigu jis iki teismo nuosprendžio paskelbimo būtų laikomas ne Lukiškėse, o Kauno tardymo izoliatoriuje – prieš suėmimą jis gyveno Kaune, todėl jo artimiesiems taip pat būtų patogiau, jeigu jie čia jį galėtų lankyti. Tiesa, jo žmonai, buvusiai dainininkei Marinai Bui-Velečkienei jau tektų važiuoti į Kauną, nes ji gyvena Vilniuje.

„Manau, kad man daromas spaudimas – sako, kad Šiauliuose vietų nėra, todėl negali ten manęs laikyti, o juk Lukiškėse niekada jų nebuvo, bet vis tiek esame laikomi“, – „Agurkas“ įsitikinęs, kad situacija pasikeistų, jeigu pareigūnai, kurie rūpinasi kaliniais, suimtiesiems už netinkamas kalinimo sąlygas kompensacijas mokėtų iš savo kišenės, o ne iš valstybės biudžeto.

„Agurkinių“ byla dra nagrinėjama Klaipėdoje – kaltinimai yra pateikti 12 asmenų. Jie kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo.